SkyShowtime ne propune serialul „Un gentleman la Moscova”, povestea unui om pe care istoria încearcă să-l îngenuncheze, dar pe care iubirea, bunătatea și prietenia reușesc să îl salveze.
SkyShowtime ne propune serialul „Un gentleman la Moscova”, povestea unui om pe care istoria încearcă să-l îngenuncheze, dar pe care iubirea, bunătatea și prietenia reușesc să îl salveze.
Ecranizare a bestsellerului omonim al lui Amor Towles, serialul cu opt episoade creat de scenaristul Ben Vanstone („Sportul englez”, „Toate viețuitoarele mari și mici”) ni-l prezintă pe Ewan McGregor („Fargo”, „Trainspotting”) în rolul contelui Alexandr Rostov. Serialul „Un gentleman la Moscova” are premiera pe 18 aprilie 2024, la SkyShowtime.
În urma Revoluției bolșevice, acesta constată cu amărăciune că trecutul său aristocratic îl plasează de partea „greșită” a istoriei, dar își păstrează demnitatea și noblețea. Cruțat întâmplător de la execuție, datorită unei poezii scrise în perioada studenției, el este obligat de un tribunal sovietic să locuiască în mansarda opulentului Hotel Metropol și amenințat cu moartea dacă va părăsi vreodată hotelul.
Pe măsură ce anii trec și unele dintre cele mai zbuciumate episoade din istoria țării au loc în fața hotelului, situația precară a lui Rostov îi oferă acces spre lumea mult mai complexă a descoperirilor emoționale. Închis între zidurile hotelului, acesta descoperă adevărata valoare a prieteniei, a familiei și a iubirii.
Ewan McGregor a fost lăudat pentru entuziasmul juvenil cu care îl însuflețește pe aristocratul rus Alexandr Rostov, un estet născut și educat pentru a trăi așa cum a învățat de la strămoșii săi, căruia Revoluția rusă îi spulberă întreaga existență.
Captiv pe viață la Metropol, el nu duce deloc o viață izolată, ci asistă cu brio menajerele, bucătarii și barmanii, ajutându-i să mențină ospitalitatea lumii vechi.
Fostul conte începe o poveste de dragoste clandestină cu actrița Anna Urbanova (Mary Elizabeth Winstead, soția lui Ewan McGregor – n.r.) și se împrietenește cu mica Nina (Alexa Goodall), o fetiță care stă, și ea, în hotel și care îi cucerește pe toți cu farmecul ei irezistibil.
În preajma lui Rostov se mai află temnicerul și supraveghetorul său, Osip Glebnikov (Johnny Harris), care îi solicită lecții private de cultură, pentru a-și înțelege mai bine adversarii burghezi, dar și Bishop (John Heffernan), un angajat la Metropol care profită de tulburările sociale ale momentului pentru a fi avansat.
Ewan McGregor a declarat pentru thewrap.com: „Sunt tată a cinci copii, dintre care patru fete, așa că toate scenele cu Alexa au fost, pentru mine, sufletul acestui rol. Ceea ce m-a atins a fost natura paternă a contelui, dar și faptul că începe să simtă povara clasei lui, a ideilor și idealurilor sale despre dreptul din naștere și despre privilegii… El trebuie să învețe să se descurce în viață și învață de la toți acești oameni pe care îi întâlnește, printre care Nina, micuța lui prietenă, și Anna, femeia de care se îndrăgostește, că nu privilegiile din naștere sunt importante, ci dragostea și prietenia”.
La rândul ei, Mary Elizabeth Winstead a spus despre Anna Urbanova: „Am vrut să completez povestea ei pentru mine, fiindcă este foarte misterioasă în carte și în serial. Ea nu se dezvăluie nimănui și spune multe lucruri despre ea însăși despre care nu știi dacă sunt adevărate sau nu. Am vrut să știu, în mintea mea, ce este adevărat. I-am creat o poveste de fundal care a fost inspirată inclusiv de cercetările pe care le-am făcut despre actrițele rusoaice din acea perioadă, care erau fascinante”. Winstead a ascultat, printre altele, un podcast amănunțit despre actrița și regizoarea rusă Alla Nezimova, pentru a o modela pe Anna inspirându-se și din povestea ei de viață.
Despre cartea lui Amor Towles s-a spus că „Este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel” (The Washington Post). Publicat în 2016 (și apărut și în România, la editura Nemira), rafinatul și sensibilul său roman, plin de umor și cu o galerie strălucitoare de personaje, a stat peste 40 de săptămâni pe lista de bestselleruri New York Times și a fost considerat una dintre cele mai reușite apariții ale anului.
Scriitoarea Ann Patchett a apreciat cartea ca fiind „un balsam pentru o lume care resimte puternic dezordinea, chiar și în zilele noastre”, afirmând că „rafinamentul și natura grațioasă a contelui reprezintă exact lucrurile după care tânjim”, iar Bill Gates a scris pe site-ul gatesnotes.com: „Distractiv, inteligent și surprinzător de optimist romanul este o poveste uimitoare, deoarece reușește să fie un pic din tot. Există acolo romantism fantastic, politică, spionaj, parenting și poezie”.
Sursă foto: Hepta – Profimedia