Homepage  / Seriale / Seriale americane

Serialul „Totul despre sex”, după 20 de ani

Serialul „Totul despre sex”, după 20 de ani

de Redactia Tvmania

Serialul HBO care a făcut istorie din multe puncte de vedere a împlinit recent 20 de ani de la premieră. E timpul să reevaluăm: este povestea lui Carrie și a prietenelor ei demodată sau încă actuală?

 

Sarah Jessica Parker (Carrie) este interpreta principală într-un nou serial HBO, „Divorț”. Cynthia Nixon (Miranda) a intrat în politică cu aplomb – candidează pentru funcția de guvernator al statului New York. Kim Catrall (Samantha) s-a certat cu Sarah Jessica Parker, nu vrea să apară în un al treilea lungmetraj „Totul despre sex” și a scos câteva cărți despre sex. Iar Kristin Davis (Charlotte) a lăsat-o mai moale cu actoria deocamdată și este cea mai discretă prezență dintre cele patru.

În urmă cu două decenii, însă, aceste actrițe trăiau o explozie a faimei. Personajele lor au devenit iconice și întrebarea de pe buzele tuturor era: „tu cu cine semeni? Ești o Carrie? O Miranda? O Charlotte? O Samantha?”. Acum, lucrurile sunt puțin diferite. Cele șase sezoane și 94 de episoade ale serialului încă mai sunt iubite de fani. Dar cele două lungmetraje, apărute în 2008, respectiv 2010, sunt mult mai controversate printre fani. Primul film a câștigat 415 milioane de dolari în lumea întreagă, însă cel de-al doilea, realizat cu buget mai mare, a încasat doar 288 de milioane.

Sarah Jessica Parker și producătorii executivi ai serialului deja antamaseră un scenariu și o echipă de filmare pentru un al treilea film. „Aveam un scenariu superb, amuzant, emoționant, plin de bucurie și cu care ar fi empatizat mulți”, a declarat Parker într-un interviu. Însă filmul nu s-a mai făcut din cauza lui Kim Catrall, care a refuzat să mai apară. Declarațiile din presă ale celor implicați au demonizat-o pe Catrall. Însă aceasta a dat o explicație cât se poate de firească. „Nu este vorba despre mai mulți bani, nu am cerut mai multe scene, lucrurile acestea nu au nicio legătură. Este vorba despre o decizie clară, care mă face să mă simt mai puternică, să închei un capitol din viața mea și să încep un altul. Am 61 de ani. A venit timpul”.

Un alt model de femeie

În 1998, însă, „Totul despre sex” a râs în fața regulilor serialelor TV și a prezentat patru portrete mult mai realiste de femei decât se văzuseră până atunci, fără ca aceste portrete să fie negative. Eroinele erau în primul rând independente. Chiar dacă erau preocupate de sex, nu erau disperate să aibă un bărbat în viața lor (poate în afară de Charlotte, care mereu avea o viziune romantică și conservatoare asupra viitorului ei). Dar toate cele patru aveau cariere, proprii surse de venit, pasiuni și, mai ales, o mare parte din tăria lor feminină era înrădăcinată în prietenia dintre ele.

„Totul despre sex” a spulberat mitul că doar bărbații au apetit sexual, că doar ei au inițiativa, și că femeile nu sunt interesate de aceste subiecte și au un rol pasiv în relațiile sexuale. Scenele fierbinți din majoritatea episoadelor au avut și un caracter educativ. Mai ales că moto-ul faimoasei rubrici a lui Carrie Bradshaw era „Carrie se pricepe la sex. Și nu se teme să întrebe”.

Influență de durată

Pe lângă faptul că a relaxat atitudinile legate de sex, show-ul a fost și un adevărat lansator de trenduri. Fanii încă mai fac tururi ghidate prin New York, pelerinaje la locuri importante din serial. Cocktailul Cosmopolitan a câștigat o popularitate neașteptată. Multe femei au început să adopte epilatul în stil brazilian. Toată lumea își dorea să aibă măcar o pereche de pantofi Manolo Blahnik, la fel ca eroina interpretată de Parker. Și tot așa. Moștenirea lăsată de „Totul despre sex” în ultimele două decenii încă mai persistă.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton