; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

C7jFcikXUAAIDri

Serialul coreean de epocă „Noblețe” revine la Național TV

08 January 2021

De miercuri, 13 ianuarie, de la ora 17.15, Național TV redifuzează serialul coreean de epocă, „Noblețe' / „The Great Merchant' (2010). Cele 30 de episoade se inspiră dintr-o poveste adevărată.

Man Deok-Kim (Lee Mi-Yeon) a avut norocul să se nască într-o familie bogată și de viță nobilă, dar șansa nu a ajutat-o decât până la vârsta de 12 ani, când părinții ei au murit și au lăsat-o orfană. A fost adoptată de o curtezană de pe insula Jeju, neavând altă șansă decât ca ea însăși să preia meseria mamei vitrege. În Coreea epocii Joseon, femeile nu avea prea multe opțiuni, nu numai că nu aveau acces la educație, dar nici nu prea puteau ieși din case. În plus, locuitorilor insulei Jeju, folosită multă vreme ca loc de exil pentru cei acuzați de înaltă trădare, le era interzis să se mute în restul țării. 10 ani a crescut Man Deok-Kim alături de familia sa adoptivă, dar ajunsă la vârsta maturității a cerut autorităților să fie eliberată din casta curtezanelor și să i se redea statutul nobiliar. O dată ce a devenit o femeie liberă, aceasta s-a apucat de negoț, imporând și exportând diverse bunuri între Jeju și restul Coreei. La 50 de ani, după o viață întreagă pe care și-a clădit-o pe principii morale, a devenit una dintre cele mai bogate persoane de pe insulă. În plus, când foametea a lovit provincia, Man Deok-Kim și-a donat 90 din avere conaționalilor săi. Serialul „The Great Merchant' se inspiră din biografia lui Man Deok-Kim, care a trăit între anii 1739 și 1812.

 

Scurtă istorie

Adevărata Man Deok-Kim nu era de origine nobilă, tatăl ei era tot negustor. În rest, scenariul serialului urmează în general firul faptelor. Averea estimată pe care a reușit să o strângă într-o viață este în jur de 60 de milioane de dolari, aflăm de pe site-ul The Kim ManDeok Memorial Hall, care-i este dedicat. Principiile după care și-a construit afacerile au fost: „Dă mai ieftin și vinde tot', „Vinde și cumpără la un preț rezonabil', „Fii cinstit cu partenerii tăi'. A rămas în istorie drept un simbol al carității, un pionier al vieții independente, prima femeie CEO din epoca dinastiei Joseon și prima femeie coreeană care a reușit să învingă restricțiile și limitările vremii sale. Pe lângă serialul „Noblețe', viața sa a inspirat mai mulți scriitori și a devenit obiectul unui musical, numit „ManDeok'.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare