Producția „Whitechapel” (2009) nu este chiar un serial polițist obișnuit. Noutatea pe care o aduce este aceea că fiecare sezon, care se concentrează pe câte un caz, urmărește un criminal în serie care acționează exact ca unul din trecut. În primul sezon, de exemplu, poliția e pe urmele unui ucigaș care copiază la indigo crimele lui Jack Spintecătorul. De duminică 12 noiembrie, de la ora 22.00, BBC First începe difuzarea celor patru sezoane (care au 18 episoade în total) din „Whitechapel”. În fiecare duminică, de la aceeași oră, vom avea câte un episod nou.
Un Jack Spintecătorul în zilele noastre
Când o serie de crime șocante au loc în districtul Whitechapel din Londra, un specialist în Jack Spintecătorul este convins că cineva îi copiază crimele la peste 100 de ani de la comiterea lor. Criminalul bântuie noaptea, vânând femei vulnerabile, pe care le măcelărește brutal. Dar nu mai suntem în secolul al XIX-lea, pe vremea lui Jack Spintecătorul, suntem într-un oraș în care sunt peste tot camere de supraveghere, iar laboratoarele criminalistice sunt gata să prindă cu ajutorul testelor de ADN orice infractor.
Cu toate astea, modernul „spintecător” reușește cumva să se strecoare neobservat. Pe urmele lui pornește un grup de investigatori: inspectorul Joseph Chandler (Rupert Penry-Jones), un expert în politici polițienești, aflat la primul lui caz important, sergentul Ray Miles (Phil Davis), tipul cinic care le-a văzut pe toate și care mai e și e în pragul pensionării, și Edward Buchan (Steve Pemberton), expert în miturile și legendele din jurul morților violente și rămase fără explicații și, mai ales, un excelent specialist în tot ceea ce ține de Jack Spintecătorul.
Următoarele trei sezoane vor fi după același tipar. În al doilea, echipa investighează o serie de crime copiate după cele comise de gangsterii londonezi Ronnie și Reggie Kray, în anii 1960. În sezonul al treilea, investigatorii au un caz care seamănă foarte mult cu crimele Ratcliffe din 1811. Iar în al patrulea, se confruntă cu cineva pare să ucidă femei suspectate de vrăjitorie.
În 2013, actorul Rupert Penry-Jones a anunțat pe contul său de Twitter că producătorii de la ITV au decis să nu mai facă încă un sezon.
Ce spun actorii din „Whitechapel” despre personajele lor
Rupert Penry-Jones despre Joseph Chandler:„Chandler nu are toate răspunsurile. Habar nu are cum să rezolve treaba. Nu o să omoare băiatul rău și o să salveze Londra, cum face Adam [personajul Adam Carter interpretat de Rupert Penry-Jones, n.red.] în serialul «Spooks». E mai puțin un om de acțiune și mai degrabă un cerebral. Nici nu îi place să vadă sânge. Chandler e foarte diferit față de Adam, i se pare totul destul de înspăimântător. De fapt, e foarte reconfortant ca, din când în când, să interpretezi pe cineva care nu e un om de acțiune”, a declarat Rupert Penry-Jones pentru ITV.
Phil Davis despre Ray Miles:„Miles este foarte respectat de echipa sa și are o relație bună cu cei din jur. E din școala veche, e un polițist de școală veche. Face același lucru ca și ceilalți, dar el e șeful. Cere respect și simte că și ei sunt încântați să i-l acorde. În același timp, Miles e un tip destul de dur și-și conduce echipa la fel ca un antrenor de fotbal, cerându-le tot timpul mai mult și scoțând ce e mai bun din ei”.
Steve Pemberton despre Edward Buchan:„Oamenii ca Buchan, care sunt mai mult decât excentrici, pot fi greu de adus pe ecran. Despre lumea celor obsedați de Jack Spintecătorul nici nu auzisem înainte de acest rol. Abia acum am aflat că e o întreagă industrie: sunt mii de cărți, se fac tururi ghidate… Așa că atunci când Buchan află locația și momentul în care a avut loc crima își dă seama imediat că poate fi un copycat killer, pentru că e exact ziua și locul în care a acționat pentru prima oară Jack Spintecătorul. Iar când se prezintă la poliție, crede sincer că aceștia au nevoie de el. Pe măsură ce povestea progresează, Buchan se implică într-o investigație din lumea reală, nu cele pe hârtie pe care le studia el în bibliotecă. Și îl vedem că are un șoc. Cred că să studiezi ceva ce s-a întâmplat acum 120 de ani e foarte diferit de a te afla acum în fața realității unor astfel de crime oribile”.