; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Serialele nordice sunt la modă

15 April 2013

Nordicii ştiu meserie pe micul ecran. Primul serial care a demonstrat-o, „The Killing' (dat la noi de AXN Crime), a lansat o modă lucrativă: SUA şi Marea Britanie vor şi ele o porţie generoasă din succes şi mizează pe remake-uri ale acestora.

Deşi istoria lor începe în anii 60, poveştile scandinave noir au izbucnit pe scena literară în trilogia „Millennium' (2005-2007) a lui Stieg Larsson. Pe micile ecrane, s-au materializat seriale de succes pe plan local, dar şi în Marea Britanie, Japonia, Brazilia, Rusia şi Coreea de Sud.

Producţiile diferă de serialele americane tipice, cu medici, avocaţi şi poliţişti care rezolvă un caz/un pacient pe episod. Amestecă o crimă (rezolvată abia la final de sezon) cu probleme sociale realist prezentate (corupţie, drame de familie, feminism), au o atmosferă apăsătoare, eroine puternice, actori buni (poate şi datorită faptului că sunt necunoscuţi în afara ţării lor) şi standarde de producţie ridicate (viziunea artistică a echipei nu e întreruptă de băgăcioşii postului).

Citeşte textul integral în revistă!

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare