Luna aprilie ne aduce povești cu vânători de recompense, crime aparent perfecte, amărâți ghinioniști, mondene din elita newyorkeză, un conte rus al cărui univers se reduce la o mansardă de hotel, o familie ireproșabilă care ascunde secrete întunecate, dar și un debut regizoral însoțit de haos și sabotaje pe platoul de filmare.
Serialele lunii aprilie ne rezervă glamour, crime în înalta societate și ecranizări celebre
Creată de Steven Zaillian (Oscar pentru scenariul celebrului „Lista lui Schindler”), miniseria cu opt episoade „Ripley” ecranizează celebrul roman omonim al Patriciei Highsmith, publicat în 1955. La începutul anilor ’60, la New York, Tom Ripley (Andrew Scott), un băiat sărac, dar foarte ambițios, e angajat de un magnat să-i readucă acasă fiul, pe nonșalantul Dickie Greenleaf (Johnny Flynn), aflat într-o perpetuă vacanță în Italia. Cucerit de fermecătorul Dickie și de iubita lui, Marge Sherwood (Dakota Fanning), Tom devine obsedat de viața lor lipsită de griji și este gata de orice pentru a avea, și el, aceleași privilegii. Maestră a thrillerului psihologic, Patricia Highsmith a pus în emblematicul Tom Ripley traume, anxietăți și o imaginație întunecată și debordantă. A treia ecranizare după Patricia Highsmith, după celebrele „În plin soare” (1960), cu Alain Delon, Maurice Ronet și Marie Laforêt, și „Talentatul domn Ripley” (1999), cu Matt Damon, Jude Law și Gwyneth Paltrow, noua miniserie a lui Steven Zaillian, filmată în alb-negru, detaliază drumul precis al lui Ripley către parvenire, perfect subliniat de jocul reținut al apreciatului actor irlandez Andrew Scott („Fleabag”, „All of Us Strangers”).
„Boat Story” – disponibil din 5 aprilie la SkyShowtime
Când doi necunoscuți lefteri, Janet (Daisy Haggard – „Back to Life”, „Breeders”) și Samuel (Paterson Joseph – „Vigil”, „Noughts & Crosses”), găsesc o captură de cocaină pe o barcă naufragiată, sunt convinși că a dat norocul peste ei. După ce se hotărăsc să vândă drogurile și să-și împartă banii, cei doi se trezesc că pe urmele lor se află poliția, câțiva asasini mascați și un gangster îmbrăcat la patru ace, cunoscut sub numele de „Croitorul” (Tchéky Karyo – „The Missing”). Serialul îmbină suspansul cu umorul excentric și cu neașteptate momente de umanitate, pe fundalul unor peisaje spectaculoase. „Ne-a plăcut să lucrăm la acest thriller cu accente de moralitate și cu diverse elemente care îl fac destul de greu de definit. Este plin de personaje vulnerabile, complicate și excentrice, în rolurile cărora i-am distribuit pe câțiva dintre actorii noștri preferați”, au declarat creatorii serialului, Harry și Jack Williams („The Tourist”, „The Missing”).
„Urmăritorul”– disponibil din 10 aprilie la Disney+
„Urmăritorul” îl are ca actor principal pe Justin Hartley („This Is Us”) în rolul lui Colter Shaw, un expert în supraviețuire care cutreieră singur țara, ca vânător de recompense. Folosindu-și numeroasele abilități, printre care aceea de a interpreta urme, el ajută diverse persoane particulare și agenți ai forțelor de ordine să rezolve tot soiul de mistere. Între timp, Shaw se află în permanent conflict cu familia sa dezbinată. Serialul este bazat pe bestsellerul „The Never Game”, publicat în 2019, primul din seria de patru romane scrise de premiatul autor Jeffery Deaver („Colecționarul de oase”) care îl au ca erou pe Colter Shaw. Alături de Justin Hartley, producția îi mai are în distribuție pe Robin Weigert („Deadwood”), Lee Tergesen („Oz”), Eric Graise („Locke & Key”) și Wendy Crewson („Good Sam”).
„Feud: Capote Vs. Lebedele”– disponibil din 17 aprilie la Disney+
„Feud: Capote Vs. Lebedele”, al doilea sezon al renumitului serial „Feud”, îl prezintă pe marele scriitor și scenarist Truman Capote (Tom Hollander) și prezențele feminine mondene din elita newyorkeză, care roiau în jurul său. Inspirat de bestsellerul „Capote’s Women: A True Story of Love, Betrayal, and a Swan Song for an Era”, al scriitoarei newyorkeze Laurence Leamer, serialul cu opt episoade dezvăluie rețeaua complexă de relații și povești scandaloase din spatele ultimului roman (nepublicat) al lui Truman Capote, care urma să scoată la lumină cele mai compromițătoare secrete ale acestor femei frumoase, bogate și puternice. După ce primele două fragmente ale romanului anunțat de Capote au apărut în revista Esquire, scriitorul a fost atacat cu furie de toată lumea mondenă. Toți s-au recunoscut în carte și s-au considerat trădați de Capote, fiind hotărâți să-l distrugă definitiv. Scriitorul a fost izolat de scena publică, toate ușile i s-au închis în față, prietenii l-au părăsit, presa s-a declarat dezgustată, iar criticii au desființat unanim cartea. Rolurile acestor milionare celebre și influente sunt jucate de o distribuție sclipitoare: Demi Moore, Chloe Sevigny, Naomi Watts, Diane Lane, Molly Ringwald și Calista Flockhart.
„Un gentleman la Moscova” – disponibil din 18 aprilie la SkyShowtime
Ecranizare a rafinatului roman al lui Amor Towles, serialul „Un gentleman la Moscova” ni-l prezintă pe Ewan McGregor (franciza „Star Wars”, „Halston”, „Trainspotting”) în rolul contelui Alexander Rostov. În urma Revoluției bolșevice, acesta constată cu amărăciune că trecutul său aristocratic îl plasează de partea „greșită” a istoriei, dar își păstrează demnitatea și noblețea. Cruțat de la execuție, el este obligat de un tribunal sovietic să locuiască în mansarda opulentului Hotel Metropol și amenințat cu moartea dacă va părăsi vreodată hotelul. Pe măsură ce anii trec și unele dintre cele mai zbuciumate episoade din istoria țării au loc în fața hotelului, situația precară a lui Rostov îi oferă acces spre o lume mult mai mare, cea a descoperirilor emoționale. În timp ce își clădește o viață nouă închis între zidurile hotelului, Rostov descoperă adevărata valoare a prieteniei, a familiei și a iubirii.
„Merele nu cad niciodată” – disponibil la SkyShowtime din 23 aprilie
Ecranizare a romanului omonim al lui Liane Moriarty („Marile minciuni nevinovate”, „Nouă străini”), aflat în topul vânzărilor New York Times, serialul spune povestea familiei Delaney, a cărei existență pare perfectă. Foștii antrenori de tenis Stan (Sam Neill) și Joy (Annette Bening) și-au vândut afacerea de succes, o școală de tenis, și sunt gata să se bucure de anii liniștiți de pensie. Abia așteaptă să petreacă timp cu cei patru copii ai lor ajunși la maturitate (jucați de Alison Brie, Jake Lacy, Conor Merrigan-Turner, Essie Randles), dar totul se schimbă când o tânără rănită le bate la ușă, aducând cu ea un entuziasm de care le era dor. Când Joy dispare brusc, fiii și fiicele lui Stan și Joy sunt nevoiți să reevalueze pretinsa căsătorie perfectă a părinților lor, iar cele mai întunecate secrete ale familiei ies la iveală.
„Secretele caracatiței”– disponibil la Disney+ din 22 aprilie
A treia parte dintr-o serie premiată (care mai cuprinde producțiile „Secrets of the Whales” și „Secrets of the Elephants”), avându-l pe James Cameron ca producător executiv, miniseria documentară National Geographic „Secretele caracatiței” explorează superputerile unice, inteligența extraordinară și viața socială secretă a caracatițelor, descrise „ca niște extratereștri pe Pământ: dotate cu trei inimi, cu sânge albastru și cu capacitatea de a se strecura printr-un spațiu de mărimea globilor oculari”. Impresionanta producție descrie numeroase lucruri încă necunoscute despre aceste creaturi extraordinare, care sunt suficient de inteligente pentru a folosi unelte, a se metamorfoza pentru a imita alte animale și chiar a comunica cu specii diferite. Narat de actorul Paul Rudd și avându-l ca protagonist pe exploratorul National Geographic dr. Alex Schnell, producția își propune să ne aducă mai aproape ca oricând de aceste făpturi misterioase.
O: Secrets of the Octopus, SUA, 2024 D: Alex Schnell, Paul Rudd (narator)
„Thank you, Good Night: Povestea lui Bon Jovi” – disponibil la Disney+ din 26 aprilie
Miniseria documentară în patru părți „Thank you, Good Night: Povestea lui Bon Jovi” prezintă trecutul glorios și viitorul incert al uneia dintre cele mai cunoscute trupe din lume și a celui care a condus-o, aclamatul Jon Bon Jovi. O călătorie de 40 de ani străbătuți de adorația fanilor și un punct de cotitură, în care totul s-ar fi putut prăbuși din cauza unei accidentări vocale. Echipa de producție s-a alăturat celebrei trupe în februarie 2022, prezentând – în timp real – peripețiile prin care treceau membrii ei pe măsură ce încercau să-și contureze viitorul. Pe cât de captivantă este povestea unui artist precum Jon Bon Jovi, pe atât de rar se întâmplă ca o legendă asemenea lui să își expună momentele vulnerabile aparatului de filmat. Producția însumează 40 de ani de imagini din arhiva personală a trupei, demo-uri nepublicate de la începuturile acesteia, versuri originale și fotografii inedite, care prezintă întregul parcurs Bon Jovi, de la cluburile din Jersey Shore la cele mai mari scene din lume. Regizată și produsă de Gotham Chopra („Kobe Bryant’s Muse”, „Man in the Arena”, „Tom vs. Time”), câștigător a numeroase premii Emmy, miniseria reconstituie triumfurile și eșecurile trupei, cele mai mari hituri, cele mai mari dezamăgiri, precum și momentele de cumpănă.
O: Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story, SUA, 2024 R: Gotham Chopra D: Jon Bon Jovi, David Bryan, Tico Torres, Phil X, Hugh McDonald
„Fiasco” – disponibil la Netflix din 30 aprilie
Serialul de comedie „Fiasco”, creat de Igor Gotesman, îl are în centru pe tânărul Raphaël Valande (Pierre Niney), un tânăr regizor ambițios care lucrează la primul său lungmetraj, dedicat vieții eroice a bunicii sale. Numeroasele probleme apărute pe platoul de filmare ajung însă să îi dea toate planurile peste cap cineastului debutant și să creeze un haos fără sfârșit. Din cauza unui membru al echipei care face totul pentru a o sabota, filmarea se transformă, încetul cu încetul, într-un coșmar din care nu lipsesc șantajele și loviturile pe la spate. Alături de Pierre Niney, cunoscut din delicata ecranizare după capodopera „Promisiunea zorilor”, de Romain Gary, dar și din drama biografică „Yves Saint Laurent”, în care a jucat rolul titular, în serial îi vom vedea pe Vincent Cassel și pe Marie-Christine Barrault, două nume emblematice ale cinematografiei franceze, dar și pe Géraldine Nakache („Vacances”) și pe François Civil („En corps”).