Una dintre cele mai de succes tendințe ale momentului, serialele cu spioni aduc (pe o piață saturată deja cu titluri diverse) urmăriri și confruntări spectaculoase, identități duble, conspirații, agenții superputernice care răvășesc lumea și actori carismatici, capabili să seducă instantaneu publicul. Dintre ele, am ales cinci care merită urmărite în acest moment.
Citadel
Una dintre cele mai ambițioase producții ale momentului, serialul „Citadel”, intrat recent pe platforma Amazon, are un buget uriaș. Regizorii săi, frații Anthony și Joe Russo, aruncă în joc o poveste de spionaj dinamizată de scene de acțiune spectaculoase, desfășurate în decoruri impresionante, filmate în Spania, Anglia, Slovenia, Iran și Maroc.
Atractivilor protagoniști Richard Madden și Priyanka Chopra Jonas li se alătură actori de clasă ca Stanley Tucci și Lesley Manville, în roluri secundare. Componenta SF a poveștii și stilizarea vizuală compensează, în parte, artificialitatea unor dialoguri și abundența de ramificații ale intrigii. Cu o promovare puternică și cifre de audiență impresionante (depășite doar de „Stăpânul inelelor: Inelele puterii”, lansat tot de Amazon), „Citadel” a obținut rapid aprobarea pentru sezonul al doilea.
De data aceasta, Joe Russo va regiza toate episoadele, David Weil va reveni ca showrunner, iar vedetele deja îndrăgite de fani își vor relua rolurile.
Jack Ryan
Nominalizat la trei premii Emmy și la numeroase alte distincții, serialul Amazon „Jack Ryan”, lansat în 2018, a ajuns deja la sezonul al patrulea (pe care îl vom putea vedea începând din 30 iunie).
În centrul său se află analistul CIA Jack Ryan (John Krasinski) și superiorul lui, James Greer (Wendell Pierce), care ajung de la investigarea unor tranzacții financiare suspecte la ample și periculoase acțiuni desfășurate în Europa și în Orientul Mijlociu. Pe lângă ritmul alert și scenariul inteligent, acest thriller politic creat de Carlton Cuse și Graham Roland și inspirat de scrierile celebrului Tom Clancy are o distribuție internațională impresionantă.
Alături de Krasinski și Pierce îi vedem pe Noomi Rapace, Abbie Cornish, Michael Kelly, Nina Hoss, iar în sezonul trei ne întâlnim cu excepționala noastră actriță Ana Ularu.
Serialul nu mizează doar pe confruntări armate și urmăriri, ci analizează în profunzime tragedia reprezentată de terorism, transpunând credibil pe ecran anxietățile lumii de azi. „Jack Ryan” ne propune personaje cu logică, motivații solide și portrete nuanțate, începând chiar cu eroul titular, un economist de elită care excelează în munca de birou, dar se crispează în fața acțiunilor concrete, din teren, care îl expun unor pericole și situații deloc familiare.
Americanii
Foarte lăudată pentru rolul din producția „Diplomata” (recent lansată de Netflix), Keri Russell joacă în acest serial („The Americans” în original) difuzat de Disney Plus, ajuns deja la sezonul al șaselea, un personaj foarte diferit. Ea este Elizabeth Jennings, agentă KGB sub acoperire, la fel ca soțul ei, Philip Jennings (Matthew Rhys).
După o căsătorie aranjată, cei doi se mută cu copiii la Washington, la începutul anilor ’80. Cum Războiul Rece este în toi, viața lor nu este deloc ușoară, iar orice pas greșit le poate fi fatal. Excelentul serial creat de Joseph Weisberg a primit un Emmy în 2018 și un Glob de Aur în 2019, iar Keri Russell și Matthew Rhys (care sunt căsătoriți din 2014 și au un băiețel de șapte ani, Sam) au fost multiplu nominalizați la Globul de Aur și la Emmy, Rhys primindu-l pe cel din urmă în 2018.
„Americanii” a fost apreciat pentru îndrăzneala și verva sa, pentru interpretările puternice și pentru scenariul mai sofisticat decât al majorității serialelor.
Minciuni adevărate
Serialul cu treisprezece episoade difuzat de Disney Plus este un spin-off al celebrei comedii regizate de James Cameron, „Minciuni adevărate” / „True Lies” (1994), în care Arnold Schwarzenegger juca un spion care își mințise o viață soția (Jamie Lee Curtis) că e un funcționar inofensiv.
Soții Harry și Helen Tasker, un consultant IT și o profesoară de limbi străine, sunt jucați de Steve Howey și Ginger Gonzaga în noul serial, care reia acțiunea de unde a rămas filmul original, înfățișând cuplul lucrând cot la cot la aceeași agenție de spionaj, condusă de Susan Trilby (Beverly D’Angelo).
Al doilea sezon a fost anulat recent, producția fiind acuzată că diluează acțiunea blockbuster-ului din anii ’90, segmentând-o pentru a o adapta formatului de televiziune și că scenariul este absolut banal.
S-a mai spus că noul „Minciuni adevărate” nu are umorul ritmat și picant al filmului original și nici scenele de acțiune spectaculoase ale aceluia, care i-au adus o nominalizare la Oscar pentru efecte vizuale și pentru care fanii l-au adorat spontan.
Fubar
Lansat recent de Netflix, serialul cu opt episoade creat de Nick Santora îl plasează pe Arnold Schwarzenegger tot în lumea excelentei comedii „Minciuni adevărate”, unul dintre marile sale succese, în care a făcut un duet memorabil cu Jamie Lee Curtis.
Debutant în televiziune într-un rol principal, Arnold Schwarzenegger pozează, și aici, în tată de familie pașnic, în pragul pensionării, în timp ce străbate lumea în misiuni mortale, ca agent CIA. Ce nu știe eroul său, Luke Brunner, e că fiica lui, Emma (Monica Barbaro, cunoscută din „Top Gun: Maverick”), familistă și dedicată cauzelor umanitare, e și ea agentă CIA.
Când cei doi sunt puși față în față în această ipostază, înfruntările și reproșurile reciproce, dar și aventurile se țin lanț. Schwarzenegger a declarat pentru Variety: „Oriunde merg, oamenii mă întreabă când voi face o altă comedie de acțiune de mare calibru, ca «True Lies». Ei bine, iat-o! «Fubar» va fi super și vă va face să râdeți nu doar pentru două ore. Aveți un sezon întreg”.