; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Herculane 2

Seria de reportaje „Dosar România” prezintă la TVR 1 „Băile Herculane, o istorie în ruină“

13 October 2017

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+ în cea de a doua ediție a  noului sezon „Dosar România' , Irina Păcurariu propune un subiect legat de starea actuală a uneia dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani, despre care împăratul Franz Joseph spunea la 1852 că este „cea mai frumoasă staţiune din Europa'.

 

Este vorba despre Băile Herculane, considerată de-a lungul a sute de ani ca o perlă rară a turismului balneoclimateric european. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare. Un colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu, în care împăraţi şi împărătese, scriitori renumiţi şi oameni politici de vază, activişti înrăiţi ai Partidului Comunist şi membri ai temutei securităţi,veneau cu totii  fascinaţi de miracolele tămăduitoare ale apelor termale.

Astăzi, totul este aproape o ruină. Pe străzile vechiului oraş imperial se simte miros de moloz, ca şi când te-ai afla într-un oraş bombardat. Puţinii turişti privesc consternaţi la acest jalnic decor,  uluiţi de halul de degradare al staţiunii splendide altădată.

Reportajul „Băile Herculane, o istorie în ruină este semnat de Cătălin Apostol, avându-i ca producători pe Ioana Mureșan și Răzvan Butaru.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare