; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Nocturne cu Ioana Nicolaie_DSC3439

Scriitoarea Ioana Nicolaie, soţia lui Mircea Cărtărescu, invitata serii la “Nocturne” de la TVR 1

31 March 2014

Soţia lui Mircea Cărtărescu stă de vorbă cu Marina Constantinescu luni, 31 martie, de la ora 24.00, la TVR 1.

Nocturne cu Ioana Nicolaie_DSC3439

La ediţia “Nocturne” din 31 martie, Marina Constantinescu o are drept invitată pe scriitoarea Ioana Nicolaie. Este scriitoare, poetă, mamă. Ioana Nicolaie este şi soţia scriitorului Mircea Cărtărescu.

În editia “Nocturne” de astăzi, 31 martie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, Ioana Nicolaie vorbeşte cald şi sincer despre viata ei de când a părăsit Sângeorz-Băi, despre perioadele sărace, la propriu, cărora le-a zâmbit cu toleranţa omului care ştie că îl aşteaptă ceva special în viaţă şi despre întreg firul poveştii vieţii ei.

Nocturne cu Ioana Nicolaie_DSC3432

Autoare a romanelor „Autoimun“, „Cerul din burtă“, „O pasăre pe sârmă” etc., Ioana Nicolaie spune că în scriitură o interesează atât povestea, cât şi autenticitatea. Din admiraţie pentru demersul său de a-i antrena şi educa pe cei mai mici dintre cititori într-ale cuvântului, prin parteneriatul pe care îl are cu Librăria Humanitas, unde le citeşte copiilor poveşti, într-o luptă deschisă cu dispariţia magiei, gazda emisiunii a numit-o Şeherezada.

Ioana Nicolaie rememorează la “Nocturne” vremurile în care, studentă fiind, locuia la “capătul pământului”, în zona Fundeni a Bucureştiului, când drumul lung către Universitate îi îngăduia să citească Borges în troleibuzul 66. Zâmbeşte când îşi aminteşte de primii blugi şi de fructele kiwi abia apărute la noi în anii ’90. Era o tânără entuziastă, cu multe speranţe: „Eu am avut ambiţii, nu ştiu dacă mari, mi-am făcut mereu planuri şi am pus pariuri cu mine.”

Nocturne cu Ioana Nicolaie_DSC3415

„Întotdeauna tinerii au dreptate. Noi, cei de dinainte, ar trebui să avem responsabilitate”, este de părere Ioana Nicolaie. „Tinerii de azi nu pot înţelege nimic din vremurile trecute. Ei intreabă: da’ ce, nu vă lăsa Ceauşescu să vă conectaţi la Facebook?, continuă ea.

Despre scriitorii optzecişti, pe care “lumea şi acum îi consideră ca fiind generaţia tânără”, deşi de atunci au trecut 40 de ani, despre a fi şi soţia lui Mircea Cărtărescu, aflaţi din mărturisirile Ioanei Nicolaie la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de luni, 31 martie.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare