Homepage  / Vedete străine

Scarlett Johansson a dat în judecată un program care folosește inteligența artificială. Care este motivul

Scarlett Johansson a dat în judecată un program care folosește inteligența artificială. Care este motivul
10

de Andreea Hentea,

Scarlett Johansson a luat măsuri legale împotriva unei aplicații AI care i-a folosit, fără permisiune, chipul și numele într-o reclamă online. Luna trecută, Tom Hanks și-a avertizat fanii cu privire la un fenomen similar.

Recent, Scarlett Johansson a apărut într-o reclamă de 22 de secunde postată pe X/Twitter de către o aplicație de inteligență artificială care generează imagini numită „Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar”, scrie variety.com.

Reprezentanții actriței au confirmat pentru sursa citată că Scarlett Johansson nu este purtător de cuvânt al aplicației, iar avocatul său, Kevin Yorn, a gestionat situația în calitate de reprezentant legal. Reclama respectivă a fost postată pe 28 octombrie și se pare că, între timp, a dispărut de pe internet.

Nu tratăm aceste lucruri cu lejeritate. Conform căii noastre obișnuite de acțiune în aceste circumstanțe, ne vom ocupa de toate reparațiile legale pe care le avem la dispoziție”, a declarat Yorn pentru variety.com.

Celebrities arrive on the Red carpet at „Asteroid City” New York PremiereIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 10

Ce conținea anunțul

Potrivit descrierii variety.com, respectivul anunț publicitar începea cu un videoclip vechi al lui Scarlett Johansson din culisele filmului Marvel „Văduva Neagră”. Johansson era auzită spunând: „Care e treaba, băieți? Sunt Scarlett și vreau să mă urmezi…”, înainte ca un grafic să-i acopere gura și pe ecran să fie prezentate fotografii generate de AI care seamănă cu actrița. O voce falsă imitând-o pe Scarlett Johansson continua apoi să vorbească, promovând respectiva aplicație AI. „Și nu se limitează la avatare. Puteți crea, de asemenea, imagini cu texte și chiar videoclipuri AI. Cred că nu ar trebui să o ratați”, spunea, în final, o voce sunând asemănător cu cea a lui Scarlett Johansson.

Sub reclamă era specificat cu litere subțiri: „Imagini produse de Lisa AI. Nu au nimic de-a face cu această persoană”. Mai multe aplicații Lisa AI, care sunt create de Convert Software, rămân în App Store și Google Play. Solicitat de către variety.com să comenteze situația, producătorul aplicației nu a dat niciun răspuns.

Care sunt soluțiile

Numeroase state au legi stricte în privința dreptului la confidențialitate, statul California oferind dreptul la reclamații civile pentru utilizarea neautorizată a „numelui, vocii, semnăturii, fotografiei sau imaginii asemănătoare” unei persoane în scop de publicitate sau promovare.

Dacă celebritățile pot intenta însă procese împotriva celor care le folosesc numele și asemănarea fără permisiune, pentru a crea un precedent, când este vorba despre oameni obișnuiți majoritatea acestor cazuri sunt soluționate prin intermediul cererilor de sistare și renunțare.

Scarlett Johansson nu este singura actriță căreia i-au fost furate numele și imaginea pentru a fi manipulate în scop publicitar. Luna trecută, Tom Hanks a apelat la rețelele sociale pentru a-și avertiza fanii cu privire la un videoclip promoțional pentru un program stomatologic care prezenta o versiune a sa creată de AI. „Atenție! … Nu am nimic de-a face cu așa ceva”, a scris atunci Tom Hanks pe contul său de Instagram.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton