Prințul de Wales a acceptat o valiză care conținea un milion de euro în numerar de la un fost prim-ministru din Qatar, a relatat Sunday Times. Ziarul precizează că aceasta a fost una dintre cele trei donații în numerar din partea șeicului Hamad bin Jassim, în valoare totală de trei milioane de euro.
Prințul Charles a acceptat 3 milioane de euro de la un șeic din Qatar
Clarence House a declarat că donațiile de la șeic au fost transmise imediat uneia dintre organizațiile caritabile ale prințului și că au fost urmate toate procesele corecte. Nu există nicio sugestie că plățile au fost ilegale. Potrivit Sunday Times, Prințul Charles a primit personal cele trei donații în numerar de la fostul prim-ministru între 2011 și 2015.
„A fost unul dintre cele trei loturi de bani, în valoare totală de 3 milioane de euro (3,2 milioane de dolari), pe care Prințul Charles le-a primit personal de la șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, fostul prim-ministru al Qatarului, supranumit „HBJ”, între 2011 și 2015„, relatează London Sunday Times, potrivit yahoo.com.
Sunday Times a dezvăluit că șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani i-a dat personal lui Charles saci cu bani în trei ocazii diferite între 2011 și 2015.
De fiecare dată, HBJ i-ar fi dat prințului câte un milion de euro în bancnote de 500 de euro. O dată, banii au fost băgați în pungi de cumpărături din plastic. Altă dată, banii erau într-o valiză, iar a treia oară într-o geantă de voiaj.
„Au fost urmate toate procesele corecte”
Un purtăror de cuvând al „Clarence House” a insistat în fața cotidianului The Times că nu are nicio importanță faptul că banii au sosit din întâmplare în numerar pentru că „au fost urmate toate procedurile corecte”. Consilierii ar fi cerut Coutts, care este banca privată care acționează pentru familia regală, să colecteze banii.
Într-o declarație, Clarence House a spus: „Donațiile caritabile primite de la șeicul Hamad bin Jassim au fost transmise imediat uneia dintre organizațiile caritabile ale prințului, care a efectuat guvernarea corespunzătoare și ne-a asigurat că au fost urmate toate procesele corecte.”
Cu toate acestea, o sursă descrisă ca fiind „unul dintre foștii consilieri ai lui Charles, care s-a ocupat de o parte din bani”, a declarat pentru Sunday Times că „toată lumea s-a simțit foarte incomod în legătură cu această situație”, adăugând că „singurul lucru pe care l-am putut face a fost să numărăm banii și să facem o evidență comună a ceea ce am făcut. Și apoi să sunăm la bancă”.
Prințul Charles nu este la prima abatere de acest gen
HBJ, membru al familiei conducătoare al-Thani din Qatar, este o figură extrem de controversată, cu o avere personală estimată la 12 miliarde de dolari, după ce a ocupat funcția de prim-ministru al Qatarului între 2007 și 2013, perioadă în care a cultivat legături strânse cu Regatul Unit.
Se crede că Charles și-ar fi folosit influența pentru a-i determina pe qatarezi să renunțe la reamenajarea unui sit de profil înalt din Chelsea, numit Chelsea Barracks. Înalta Curte a declarat că implicarea lui Charles în această chestiune a fost „neașteptată și nedorită”.
Alistair Graham, fostul președinte al Comitetului pentru standarde în viața publică, a declarat că dezvăluirile sunt „cu adevărat șocante”: „Nu aș face o distincție între un politician și un membru al familiei regale. Dacă guvernul din Qatar dorește să facă un cadou fundației sale, atunci există modalități adecvate de a face aceste lucruri, mai degrabă decât să manipuleze sume mari de bani”.
La sfârșitul anului trecut, Charles l-a pierdut pe principalul său consilier, Michael Fawcett, care a fost forțat să se retragă din fundația lui Charles după ce s-a aflat că a aranjat ca un donator miliardar saudit să primească titluri onorifice în schimbul unor donații. Charles a negat că ar fi avut cunoștință de acest aranjament tranzacțional, dar o anchetă a poliției în acest sens nu a oferit niciun răspuns. Prințul Harry l-a acuzat pe tatăl său că a fost implicat în ceea ce el a descris drept un „scandal” din cauza acestei afaceri.