Homepage  / Advertorial

ȘASE FAPTE INTERESANTE DESPRE ȘASE REGINE CARE AU SCHIMBAT LUMEA

ȘASE FAPTE INTERESANTE DESPRE ȘASE REGINE CARE AU SCHIMBAT LUMEA

de Redactia Tvmania

Mult timp considerate simple personaje de fundal într-o lume dominată de bărbați, unele regine au reușit să dețină o putere imensă. Regine care au schimbat lumea, o nouă serie în șase părți care debutează pe 12 decembrie, și difuzată în fiecare zi de marți, ora 22:00, la Viasat History, spune povestea a șase dintre ele. Seria explorează ce le-a motivat, cum și-au afirmat puterea și vremurile în care au domnit aceste femei. 

În articolul nostru, dezvăluim fapte fascinante despre fiecare dintre aceste șase regine.

1. Regina Fecioară, Elisabeta I, avea o garderobă de peste 3.000 de articole. Regina Angliei, care a domnit puțin peste 45 de ani în secolul al XVI-lea, cheltuia aproximativ 10.000 de lire sterline pe an pe îmbrăcăminte, o sumă uimitoare de bani, dar potrivit trezorierului ei, „Hainele Majestății Sale erau regale, nu prea scumpe și nu prea ostentative”. Elizabeth era o fană a ciorapilor de mătase, care erau ceva nou atunci, perechea costând 2 lire sterline – chiria unei mici ferme țărănești – dar regina își cumpăra o pereche nouă în fiecare săptămână și îi dona pe cei folosiți uneia dintre servitoarele ei.

2. Anne, regina Marii Britanii, a avut un rol important în popularizarea ceaiului la englezi. Fiind ultimul monarh al Casei Stuart, Anne nu numai că a unit Anglia și Scoția, dar una dintre multele ei calități este aceea de a fi jucat un rol esențial în răspândirea culturii ceaiului în rândul poporului englez. În afara convențiilor vremii, Anne obișnuia să bea ceai mai degrabă decât bere la micul dejun, iar acest lucru a născut o modă care s-a răspândit rapid, în special în rândul femeilor. Acesta și pentru că femeilor li se permitea să intre în ceainării, mai degrabă decât în cafenele.

3. Regina Victoria scria 2.500 de cuvinte pe zi. Regina, care a domnit mai bine de 60 de ani în secolul al XIX-lea, a fost văzută ca un simbol național chiar și în timpul vieții, datorită principiilor ei morale stricte. A avut 9 copii și 34 de nepoți, toți căsătoriți în familii nobiliare, ceea ce i-a adus porecla de „Bunica Europei”. Dar a fost prolifică nu numai în ceea ce privește numărul de nașteri. Victoria scria în medie 2.500 de cuvinte pe zi și a ținut un jurnal detaliat care, la momentul morții sale, însuma 122 de volume. Unele dintre acestea au fost publicate ulterior, astfel încât ne puteam da seama că această bunică cu inimă bună a avut de fapt un impact uriaș asupra vieții politice internaționale.

4. Hatshepsut, regina Egiptului, a purtat o barbă falsă pentru a fi acceptată ca rege. Hatshepsut, care a domnit acum 3.500 de ani, a ajuns pe tron într-un moment în care Egiptul era condus în mod tradițional de bărbați. După moartea soțului ei, Tutmes al II-lea, ea a domnit ca regentă pentru o perioadă înainte de a prelua puterea deplină și de a se auto-proclama rege. Ea a adoptat o înfățișare potrivită: se plimba în haine bărbătești și chiar purta o barbă falsă. În timpul domniei sale de 22 de ani, Egiptul s-a bucurat de pace și, desi, la moartea ei, Hatshepsut a primit o înmormântare potrivită pentru un faraon, în secolele ce au urmat, ea a fost stearsă din analele Egiptului de către urmașii săi masculini, nu atât din răzbunare meschină, ci pentru că la vremea aceea nu era acceptabil ca Egiptul să aibă o femeie conducător.

5. Eleonora de Aquitania chiar a luat parte la cruciade. Eleonora, care a trăit în secolul al XII-lea și era descendenta unuia dintre cei mai bogați și puternici lorzi din Europa de Vest, încă din adolescență a reușit să adune bogății imense și să obțină o mare influență. Femeie foarte educată și autonomă, a fost nu o data, ci de două ori regină – o dată franceză și o dată engleză – și era atât de puțin dornică de a rămâne pe plan secund, încât chiar și-a însoțit în cruciade primul soț, Ludovic al VII-lea, mergând alături de curtenii săi și cei 300 de cavaleri. Legenda spune că s-a îmbrăcat în amazoană și a stabilit ca punct de pornire a campaniei sale militare locul de odihnă al Mariei Magdalena, pentru a sublinia importanța femeilor în război.

6. Boudica, regina celților, aproape a învins armata romană. Romanii au invadat Marea Britanie în anul 43 d.Hr. și au îngenuncheat Imperiul Celtic. Dar o regină rebelă a ripostat după ce oamenii ei au fost înrobiți, iar ea, biciuită în public și fiicele ei, violate. Boudica a ridicat o armată de războinici celtici feroce, a luat cu asalt Colchester, capitala romană a Marii Britanii, și apoi Londra, ucigând aproape 80.000 de oameni. Împăratul Nero a chemat rapid forțele romane, dar până atunci Boudica fusese învinsă. Regina rebelă nu a îngenuncheat niciodată înaintea romanilor: s-a otrăvit pentru a evita capturarea.

Promo: https://www.youtube.com/watch?v=1u5HSCovWNM

(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton