Homepage  / Filme Online / Disney Plus

„Sărmane creaturi”, filmul care uimit lumea, s-a lansat pe Disney Plus. Poveste, trailer, distribuție

„Sărmane creaturi”, filmul care uimit lumea, s-a lansat pe Disney Plus. Poveste, trailer, distribuție
7

de Andreea Hentea,

Non-conformistul regizor grec Yorgos Lanthimos ne propune, cu „Sărmane creaturi”, o poveste de dragoste extravagantă, îmbinare de comedie neagră, elemente gotice și SF, care a devenit, pe drept cuvânt, unul dintre titlurile favorite ale actualului sezon de premii cinematografice.

Premiat cu patru Oscaruri la ediția 2024, „Sărmane creaturi” / „Poor Things” (2023) ne oferă o nouă viziune regizorală ieșită din comun, așa cum ne-a obișnuit Yorgos Lanthimos. De data aceasta, originalitatea cineastului grec se îmbină cu sarcasmul scriitorului scoțian Alasdair Gray, al cărui roman omonim este ecranizat aici.

Publicat în 1992 (și tradus și în românește), romanul „Sărmane creaturi” a fost recompensat cu Costa Book Award și Guardian Fiction Prize. Acesta urmărește povestea unei femei prinse într-o poveste de dragoste gotică, de genul celor foarte răspândite în epoca victoriană. Personajul său central, frumoasa Bella Baxter (Emma Stone), o tânără gravidă, se sinucide aruncându-se într-un râu, dar cadavrul său este recuperat de genialul chirurg Godwin Baxter (Willem Dafoe), care recrează o ființă nouă din trupul femeii și creierul copilului ei nenăscut: o femeie matură, cu mintea unui bebeluș.

„Poor Things” (2023)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

„Sărmane creaturi”, regizat de Yorgos Lanthimos, a obținut patru premii Oscar din unsprezece nominalizări : pentru cea mai bună actriță în rol principal – Emma Stone, pentru cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, precum și Oscarul pentru coafură și machiaj. Acum, filmul cu Emma Stone s-a lansat pe Disney Plus.

Povestea din „Sărmane creaturi”, filmul de pe Disney Plus

Extravagant, amuzant și plin de compasiune, filmul ne înfățișează peisaje suprarealiste, în culori vibrante, în care, înveșmântată în ținute excentrice, eroina Emmei Stone, resuscitata Bella (care ne amintește, în egală măsură, de Coppélia și de Galateea, dar și de automatoanele secolelor XVIII-XIX), dansează, mănâncă și se comportă inițial ca un bebeluș cu orice nouă cunoștință, întinzând mâna pentru a-i pipăi fața.

Confuză în ceea ce privește identitatea sa și lumea înconjurătoare, ea se străduiește, sub îndrumarea Dr. Baxter, să reînvețe tot ce știa înainte de operație. Curând, Bella începe să se simtă prinsă în capcană și fuge în lume cu un avocat dubios, Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo). Periculoasa aventură a tinerei femei devine o călătorie printre prejudecățile epocii, de-a lungul căreia Bella evoluează și caută răspunsuri, în speranța eliberării la care visează.

Bella nu este, nicidecum, o victimă, ci o superbă eroină capabilă de judecăți lucide, umor nebunesc, fantezie și răzbunări copioase pe misoginismul lui Wedderburn, a cărui masculinitate e tot mai ultragiată pe măsură ce tânăra femeie se emancipează. Filmul vorbește inclusiv despre creație și etica ei, despre cruzime și toleranță, despre inegalități și prejudecăți felurite.

O aventură jucată scânteietor

Formidabila Emma Stone (care a colaborat excelent cu Lanthimos la cinicul „Favorita”) își dă aici întreaga măsură a talentului și subtilității actoricești. Ea o conturează minuțios pe irezistibila Bella, acest personaj uluitor de care ne atașăm definitiv și care descoperă cu stupefacție lumea.

„Am vrut să o joc pe Bella pentru că mi s-a părut că e acceptarea a ceea ce înseamnă să fii femeie, să fii liberă, să fii temătoare și curajoasă”, a spus actrița.

Mark Ruffalo (pe care l-am văzut de curând în miniseria Netflix „Toată lumina pe care nu o putem vedea”), care îl joacă pe imoralul Duncan Wedderburn, iubitul Bellei, a fost nominalizat la Oscarul pentru rol secundar pentru inventivitatea cu care își interpretează eroul. Actorul a povestit că Lanthimos i-a sugerat să se pregătească pentru rol arătându-i scene de vodevil și mișcări ale celebrei coregrafe Pina Bausch și că „vizionarea lor a deblocat ceva în mintea sa”.

„M-am simțit eliberat”, a declarat Ruffalo, care, deși s-a considerat deseori „la limita dezastrului” în timpul filmărilor, a avut încredere că regizorul nu-l va lăsa să eșueze și exact așa s-a întâmplat.

„Am fost complet absorbit de Bella, la fel ca de toate celelalte personaje din roman. Alasdair îi oferă Bellei libertatea de a ieși în lume în condițiile ei și de a-și construi propria personalitate, o poveste ciudată despre maturizarea unei femei în epoca victoriană”, a spus Lanthimos. Willem Dafoe construiește perfect personalitatea sofisticată a dr. Godwin Baxter, Ramy Youssef emoționează în rolul tânărului doctor Max McCandless, iar Christopher Abbott („Catch-22”) este impresionant în rolul crudului general Sir Aubrey de la Pole Blessington. În rolul Marthei Von Kurtzrok o revedem, cu emoție, pe legendara Hanna Schygulla.

Lanthimos ne provoacă din nou

Considerat unul dintre cei mai originali creatori de cinema ai ultimului deceniu, Lanthimos a impresionat și a șocat, deopotrivă, prin filme precum „Homarul” (2015) sau „Uciderea cerbului sacru” (2015). Cel mai mare succes al său de până acum este sarcastica dramă de epocă „Favorita” / „The Favourite” (2018), nominalizată la nouă premii Oscar și recompensată cu o statuetă pentru jocul excepțional al Oliviei Colman în rolul principal. Și Emma Stone a jucat un rol memorabil în „Favorita”, fiind nominalizată atunci la Oscarul pentru rol secundar. Scenariul filmului „Favorita” a fost scris de același ingenios și îndrăzneț Tony McNamara („Ecaterina”, „Cruella”) care a colaborat din nou cu regizorul Yorgos Lanthimos la „Sărmane creaturi”, primind o nouă nominalizare la Oscar.

Criticii nu s-au abținut de la elogii la adresa noului film al lui Lanthimos. The Irish Times a apreciat că „«Sărmane creaturi» echivalează cu un festin vizual, dar dotat cu anvergură intelectuală și substanță psihologică”, The Guardian a afirmat că „Tot ce vedem în film – fiecare cadru, fiecare imagine, fiecare glumă, fiecare interpretare – merită strigăte de entuziasm”, iar Indie Wire a scris că „«Poor Things» este cel mai bun film din cariera lui Lanthimos și se simte deja ca un clasic instantaneu, cu umor usturător, bizar și fantezist, nebunatic și direct, plin de atât de multe lucruri de adorat, încât să încerci să analizezi totul e o încercare jalnică în comparație cu impactul filmului”.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton