; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

_o scrisoare pierduta captura

Sâmbătă seară, la TVR 1: “O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei

05 December 2020

Sâmbătă seară, de la 21.10, TVR 1 va difuza O scrisoare pierdută', piesa de teatru a lui Ion Luca Caragiale, pusă în scenă de Liviu Ciulei.

Spectacolul, înregistrat în 1982 pentru a fi difuzat la televiziune, a fost regizat de Liviu Ciulei şi preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.

Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu.

Povestea e cunoscută: pierderea unei scrisori de amor de la o persoană importantă, „becher', către o doamnă din lumea „bună', dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare.

Pentru a evita furcile caudine ale cenzurii, spectacolul lui Ciulei a fost filmat într-o singură noapte, pe ascuns, în mare grabă. Publicul din sală a fost adus special în acest scop. Preluarea nu fusese trecută în scriptele sau la avizierele TVR. Totul s-a făcut cu mare discreţie, pe răspunderea lui Tudor Vornicu, redactor-șef al Direcției Programe.

În acei ani, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color.

Pentru înregistrarea piesei lui Caragiale s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare