; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Zidul

Sâmbătă la Digi 24, „CinemaTePeca” prezintă „Zidul”, un lungmetraj regizat de Constantin Vaeni

21 June 2019

Sâmbătă, 22 iunie 2019, de la ora 21:00, „CinemaTePeca' prezintă „Zidul' (1975), în regia lui Constantin Vaeni, un film de propagandă comunistă pe care regizorul și l-a asumat ca atare, reușind astfel să-i ofere valoare artistică.

„O cameră care nu există, zidită, de existența căreia știu doar câțiva oameni, firește, ilegaliști, conspiratori, unde se tipărește un ziar în clandestinitate, România liberă, un ziar comunist, antifascist. Când se intră în acest spațiu, în care personajul Victor, al lui Oseciuc, rămâne singur cu sine, în probabil cea mai grea situație existențială a unui om – a rămâne în pustiu sau mai rău, într-un spațiu închis, claustral, a rămâne singur cu sine ani de zile, această situație scenaristică generează un fenomen de relativizare a spațiului și a timpului. Aici avem dilatarea timpului și a spațiului, o lupă spațio-temporală care este pusă pe personaj și pe spațiul claustral. Este un spațiul al realismului magic. Timpul care crește, crește în urma lui Victor deformează spațiul. E un alt univers acolo, care pare mai puternic și mai real decât cel exterior. Legătura cu lumea exterioară – pentru că există o lume – este presa. E ca și cum Victor creează, de acolo, din singurătatea lui, prin gestul tipăririi manuale a foii cu cerneală care pleacă undeva în lume printr-o gaură, lumea din afară', explică în avancronica difuzării Cristian Tudor Popescu.

Gabriel Oseciuc, un actor tânăr, aflat la primul său rol, este cel care îl interpretează pe ilegalistul comunist Victor. Din distribuție mai fac parte actorii Gheorghe Dinică (Savu), Victor Rebenciuc (ofițerul SS), Ileana Stana Ionescu (mama Mariei) și George Mihăiță (Sile).

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi 24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, iar filmele sunte reluate sâmbăta și duminica de la ora 06:00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi 24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare