; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Cristian Tudor Popescu_m

Sâmbătă, la „CinemaTePeca”, îl vom vedea pe Iurie Darie în „S-a furat o bombă”, al lui Ion Popescu Gopo

28 March 2019

Sâmbătă, 30 martie 2019, de la ora 21:00, emisiunea „CinemaTePeca' le oferă cinefililor de calibru ocazia să vadă primul lung metraj științifico-fantastic din istoria cinematografiei românești. „S-a furat o bombă' (1961), regizat de Ion Popescu Gopo, a fost al doilea film în care a jucat actorul Iurie Darie.

„În cazul anumitor creatori, în miezul genialității lor e un grăunte de prostie care e fecund. Această prostie a omulețului lui Gopo transformat în om nu face decât să pună în lumină urâțenia, cruzimea și, în ultimă instanță, imbecilitatea celor din jur, a sistemului. Prostia personajului lui Iurie Darie, care s-ar putea numi naivitate sau inocență, reușește să radiografieze, să batjocorească, să facă respingătoare toate acele făpturi specifice societății capitaliste', arată Cristian Tudor Popescu.

Comedia SF a lui Ion Popescu Gopo ironizează, cu mijloace specifice filmului mut și trimiteri la faimoase personaje comice precum Charlie Chaplin, eșecul birocrației şi frica de bomba atomică. Gopo înlocuiește dialogul cu onomatopee și trece prin toate genurile pe parcursul acțiunii – SF, comedie, spionaj, romance, politic. Iurie Darie este un tânăr șomer care găsește întâmplător o servietă în care se află bomba atomică. Gangsterii care au pierdut-o îl caută, dorind să o recupereze.

Distribuția include nume de prestigiu precum Emil Botta, Geo Saizescu, Draga Olteanu, Puiu Călinescu și Ovid Teodorescu.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare