; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Felix si otilia 1__large

Sâmbătă, la „CinemaTePeca” de la Digi 24, Cristian Tudor Popescu analizează filmul „Felix și Otilia”

17 January 2019

Sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 21.00, „CinemaTePeca', de la Digi 24, prezintă filmul care a făcut „demonstrația de valoare a falsului' – „Felix și Otilia', în regia lui Iulian Mihu.

 Vezi galeria foto >

Cel mai bun film al lui Iulian Mihu, premiat în România, dar și la festivalurile consacrate de la Veneția și Salerno, este inspirat de romanul „Enigma Otiliei' de George Călinescu și se remarcă prin elemente care țin mai mult de vizual și mai puțin de jocul actorilor. De altfel, doi dintre protagoniști sunt „luați de undeva din lume și puși pe ecran', spune Cristian Tudor Popescu în prezentarea filmului.

Regizorul Iulian Mihu n-a urmărit, asemeni oricărui alt cineast, să creeze o lume verosimilă, aidoma vieții, ci dimpotrivă, în „Felix și Otilia' toate contribuie la sublinierea artificialului, a falsului asumat.

Casa care găzduiește povestea de dragoste dintre Felix și Otilia și, simultan, comedia grotescă a avariției este un personaj în sine, un personaj al descompunerii. Decizia de a-l distribui pe neprofesionistul Herman Chadower în rolul lui moș Costache, interpretarea austeră a actorilor – care aproape se confundă cu decorul, dublarea vocilor, alegerea costumelor și scenografia creează o atmosferă de farmec al destrămării, unică în cinematografia românească.

Costumele și scenografia sunt semnate de soții Miruna și Radu Boruzescu (Felix, în film). Din distribuție mai fac parte Sergiu Nicolaescu (Pascalopol), Gheorghe Dinică (Stănică Rațiu), Gina Patrichi (Olimpia Rațiu) și Ovidiu Schumacher (Titi).

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare