Homepage  / Știri / Televiziune

Sâmbăta aceasta, „CinemaTePeCa” prezintă „O noapte furtunoasă”, filmul care a bătut viața

Sâmbăta aceasta, „CinemaTePeCa” prezintă „O noapte furtunoasă”, filmul care a bătut viața
4

de Redactia Tvmania

„O noapte furtunoasă”, filmul de weekend la Digi 24, a fost turnat în vreme de război, a rupt logodne și a construit decoruri-unicat. Sâmbătă, de la ora 21.00, „CinemaTePeCa” ne dezvăluie cum a reușit cineastul Jean Georgescu să transforme teatrul lui I.L. Caragiale în filmul care a depășit toate așteptările.

CinematepecaIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

Premiera de gală a filmului a avut loc în 22 martie 1943, însă difuzarea în cinema a fost amânată nu mai puțin de 10 ani. Cenzorii i-au dat undă verde abia în 1953, la centenarul lui I.L.Caragiale, după ce au ciopârțit literalmente pelicula cu foarfeca, eliminând scenele indecente.

Prima ecranizare a piesei „O noapte furtunoasă“ a marcat debutul lui Radu Beligan în film, în rolul lui Rică Venturiano. Un refugiat polonez, respectiv scenograful, o logodnică dedicată actoriei și un director de imagine elvețian au fost celelalte ingrediente prinse în rețeta de succes a filmului lui Jean Georgescu. Bucureștiul aflat în plin război, pe străzile căruia era imposibil să filmezi, nu l-a împiedicat pe regizor să-și ducă planul la bun sfârșit.

Ștefan Norris, scenograful fugit din Polonia în momentul invaziei hitleriste, a reușit să construiască, într-un studio de dimensiunile unei sufragerii, frânturi din Bucureștii lui Caragiale. Actrița Maria Maximilian a decis că e mai bine să rupă logodna cu un curtezan gelos decât să piardă rolul Vetei, care i se potrivea mănușă. Directorul de imagine Gérard Perrin a avut grijă să pună în valoare atât scenografia creată în exclusivitate pentru „O noapte furtunoasă“, cât și jocul actorilor.

Deși a fost filmată în studio, pe timp de război, pelicula lui Jean Georgescu a adus „O noapte furtunoasă” mai aproape de viziunea lui Caragiale decât reușise teatrul. Critica a salutat așezarea faimoaselor replici caragialești în contextul care le-a generat – Bucureștiul de mahala. Mai multe despre filmul care a supraviețuit războiului și regimului ce i-a urmat, aflăm sâmbătă la CinemaTePeCa.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi 24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi 24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton