; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Iacob 991078l__large

Sâmbătă, 15 iunie, „CinemaTePeca” prezintă „Iacob” (1988), cu Dorel Vișan într-un rol de excepție

14 June 2019

Sâmbătă, 15 iunie 2019, de la ora 21.00, „CinemaTePeca' de la Digi 4 prezintă „Iacob' (1988), în regia lui Mircea Daneliuc, cu Dorel Vișan într-un rol memorabil. „Moromeții din adâncuri' ecranizează nuvela lui Geo Bogza „Moartea lui Iacob Onisia', povestea de viață și de moarte a unui țăran din Apuseni.

Daneliuc a dorit și a reușit să creeze o lume, să pună pe ecran un spațiu cinematografic greu de uitat, un film existențial. L-aș vedea ca pe o ilustrare a versurilor lui George Coșbuc: Nu cerceta aceste legi, căci ești nebun de le înțelegi. Din codru rupi o rămurea, ce-i pasă codrului de ea? Ce-i pasă unei lumi întregi de moartea mea? Asta cred că a încercat să ilustreze Mircea Daneliuc și a reușit: indiferența universului față de moartea unei ființe umane. Oamenii, spre deosebire de animale, au conștiința morții și o încarcă cu tot felul de semnificații. O decorează. Ritualuri de înmormântare, costumație, cântece de înmormântare ș.a.m.d. În vreme ce, când moare un pește în ocean… e vreo înmormântare?', explică la Digi 24 Cristian Tudor Popescu.

Din distribuția peliculei multipremiate la European Film Awards mai fac parte actorii: Ion Besoiu, Florin Zamfirescu, Valentin Uritescu și Adrian Titieni.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi 24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi 24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare