; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Moştenirea lui Leslie Nielsen

01 December 2010

Canadianul Leslie Nielsen, vedeta unor comedii ca Avionul buclucaş' (1980), Un poliţist cu explozie întârziată' (1988) şi Dracula: Un mort iubăreţ' (1995), a trecut în nefiinţă duminică, la vârsta de 84 de ani, dar lasă în urma sa reputaţia de rege al parodiilor.


.
În stilul său inconfundabil, delicios de sobru în situaţii dintre cele mai absurde şi livrând replici spumoase la foc automat, Nielsen rămâne unul dintre cei mai îndrăgiţi actori de comedie din istorie.

Probabil cel mai cunoscut rol al lui Nielsen e cel al ţicnitului locotenent Frank Drebin, din trilogia Poliţist cu explozie întârziată', însă venerabilul canadian a avut o carieră de peste şase decenii în domeniul filmelor şi televiziunii.

El a fost pilot militar şi DJ la radio înainte de a studia actoria în Toronto şi apoi în New York, ajungând la Hollywood în 1954 pentru un rol în filmul The Vagabond King', regizat de marele Michael Curtiz (Casablanca').
.
Se ia de piept cu Ayatollahul

În tinereţe, şarmantul Nielsen a avut roluri de seducător în seriale ca Peyton Place' şi The Virginian', dar a interpretat şi figuri autoritare, cum ar fi căpitanul navei din pelicula The Poseidon Adventure'.

Însă majoritatea fanilor actorului canadian au fost câştigaţi în anii 80, când îl juca pe sus-amintitul Frank Drebin sau pe celebrul Doctor Rumack din Avionul buclucaş'.

Inspirat de personaje ca Inspectorul Clouseau, Rumack avea câte o replică irezistibil de ilogică pentru mai toate situaţiile, într-o peliculă clasică pentru genul parodic, creată de Jim Abrahams, Jerry Zucker şi David Zucker.

În seria Poliţist cu explozie întârziată', personajul lui Nielsen trece prin momente încă şi mai delirante, ajungând să se bată cu Ayatollahul Khomeini şi să şteargă celebrul semn din naştere de pe capul liderului sovietic Mihail Gorbaciov.
.
Pentru a-l omagia cum se cuvine pe regretatul Nielsen, nu putem decât să vă invităm la o trecere în revistă a celor mai haioase momente din filmele sale:

.
Dr. Rumack: Poţi să pilotezi avionul şi să aterizezi în siguranţă?
Pasagerul: Glumeşti, desigur (surely în engleză, n.r.).
Dr. Rumack: Nu glumesc. Şi nu-mi spune Shirley (prenume feminin, n.r.)!
.
Dr. Rumack: Ai face bine să-i spui căpitanului că trebuie să aterizăm cât de curând. Această femeie trebuie să fie dusă la un spital.
Elaine: Un spital?!
Dr. Rumack: Da, e o clădire mare cu pacienţi, dar nu asta-i important acum.
.
Jane: Am auzit că munca de poliţist e periculoasă.
Frank Drebin: Este. De-asta port la mine un pistol mare.
Jane: Nu ţi-e teamă că se va descărca automat.
Frank Drebin: Aveam problema asta în trecut.
Jane: Şi ce-ai făcut în legătură cu ea?
Frank: Acum doar mă gândesc la baseball.
.
Primarul: Drebin, nu mai vreau necazuri ca cele pe care le-ai provocat anul trecut, în South Side, asta e politica mea.
Frank Drebin: Păi, când văd cinci ciudaţi îmbrăcaţi în togi care înjunghie un om în mijlocul parcului, în văzul a sute de oameni, îi împuşc pe ticăloşi, asta e politica MEA!
Primarul: Aia era o reprezentaţie a piesei Iulius Cezar', de Shakespeare, idiotule! Ai ucis cinci actori! Actori buni!
Frank Drebin: Jane, de când te-am cunoscut, am început să observ lucruri pe care înainte nu le luam în seamă… Păsări cântând, roua strălucind pe o frunză proaspătă, lumina roşie a semaforului…
.
Vincent: Drebin!
Jane: Frank!
Frank Drebin: Amândoi aveţi dreptate.
.
Golanul: Drebin?
Frank Drebin: Da!
Golanul: Am un mesaj pentru tine de la Vincent Ludwig!
(scoate un pistol şi trage în Drebin)
Golanul: Ia-o şi pe-asta, ticălosule!
Frank Drebin: Îmi pare rău, dar nu pot să te aud! Nu mai trage cu pistolul în timp ce vorbeşti!

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare