; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Sa nu ucizi   afis

„Să nu ucizi” – debutul regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru – va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Varșovia

27 September 2018

„Filmul spune o poveste în care mulți oameni se vor regăsi,' mărturisesc regizorii.

Să nu ucizi', filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru, a fost selectat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Varșovia. Aflat la cea de-a 34-a ediție, festivalul se desfăsoară în perioada 12 – 21 octombrie 2018 în capitala Poloniei, premiera mondială a filmului având loc pe 15 octombrie.

 

La doi ani de la succesul scurtmetrajului „4.15 PM Sfârşitul lumii', nominalizat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, regizorii Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru își marchează debutul în lungmetraj cu un film inspirat dintr-un scandal mediatic care a cutremurat sistemul medical din România. Dramă cu accente thriller, „Să nu ucizi' abordează tema incomodă a compromisului moral şi a prețului pe care îl plătim în fața propriei conștiințe.

„Am crescut în comunism şi ni se spunea tot timpul să tăcem, să nu ne spunem părerea pentru că deranjăm. Am crezut că asta o să se schimbe în timp. Dar în 2018 auzim acelaşi lucru: «Taci, nu e treaba ta, lasă-i pe alţii să se implice!». Filmul nostru este povestea unui medic căruia îi pasă şi care se implică. Este un medic care are curajul să spună că sistemul este corupt', sunt de părere regizorii Gabi Virginia Şarga și Cătălin Rotaru.

 „Să nu ucizi' spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi. Este un film în care, probabil, mulţi se vor recunoaște, pentru că toţi am fost în viaţă eroi pentru cinci minute. Din păcate, doar pentru cinci minute.

Filmul este un debut şi pentru o mare parte din cei ce au participat la realizarea lui: actorul Alexandru Suciu, care joacă rolul principal, producătoarea Adina Sădeanu, directorul de imagine Tudor Platon, precum şi alți membri ai echipei se află cu toţii la primul lungmetraj din carieră.

«Să nu ucizi» spune o poveste actuală, dar mai ales esențială pentru noi ca indivizi, ca societate. Nu te poate lăsa indiferent. Este un film care te confruntă aproape frontal cu alegerile pe care le faci, cu propria conștiință. Te obligă să te uiți în oglindă şi să te întrebi: eu ce aș fi făcut?”, spune producătorul Adina Sădeanu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, „Să nu ucizi' a fost filmat în 21 de zile, fiind, după cum mărturisesc cei doi regizori, „un tur de forţă, în care întreaga echipă a trecut prin toate stările, asemenea personajului principal, medicul Cristian Badea'.

Din distribuţie fac parte: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Carmen Florescu, Virgil Aioanei, Codin Maticiuc.

Să nu ucizi' este o coproducţie Axis Media Production şi Green Cat Film, regizorii fiind și coproducătorii filmului.

Filmul va fi distribuit la nivel internațional prin Indie Sales, iar în România de Idea Film Distribution. Premiera filmului va avea loc în februarie 2019. Filmul a fost realizat și cu sprijinul TVR și al Zenith Media. Printre partenerii filmului se află Land Rover, Groupama și Grupul Ringier.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare