; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Să fie rock! AC/DC la Bucureşti

16 May 2010

AC/DC au avut nevoie de 30 de camioane pentru a căra enorma scenă şi restul instalaţiilor pentru show-ul de la Bucureşti.

După decenii de aşteptare, aproximativ 60 de mii de români fericiţi îşi văd visul cu ochii în această seară: legendele hard rock AC/DC cântă la Bucureşti! Brian Johnson şi compania vor concerta în Piaţa Constituţiei din Capitală, după ce trupele Down şi Iris îi vor încălzi pe spectatori. Show-ul, în buna tradiţie a formaţiei australiene, se anunţă electric.

Cunoscuţi pentru reprezentaţiile bombastice, cei de la AC/DC au avut nevoie de 30 de camioane pentru scenă şi instalaţiile ce vor fi folosite, iar toată „distracţia' va costa în jur de 2,5 milioane de dolari.

Cum era de aşteptat, evenimentul a impus şi măsuri speciale de securitate – peste 1.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine vor fi prezenţi la concert. Pentru fani, e bine de ştiut că accesul în spaţiul de concert se va face începând cu ora 15.00, iar porţile se vor închide la 21.30.

O tragedie şi o revenire spectaculoasă

'Drumul' până în faţa fanilor români nu a fost uşor pentru rockerii australieni (de fapt, după mulţimea de schimbări de personal, doar bateristul Phil Rudd mai e născut acolo).

Talismanicii fraţi Malcolm şi Angus Young (primul la chitară armonie, al doilea la chitară solo) au pus trupa la cale încă din 1973, însă doar şapte ani mai târziu, AC/DC era la un pas de desfiinţare după moartea carismaticului vocalist Bon Scott.

Moartea lui Bon Scott, în 1980, a fost la un pas de a „sfâşia' formaţia. În cele din urmă, colegii săi au renăscut cu „Back in Black'

Providenţa a făcut ca membrii trupei să rămână totuşi împreună, Brian Johnson a fost cooptat după o sesiune de probe, iar restul e, bineînţeles, istorie. La nici jumătate de an de la dispariţia lui Scott apărea „Back in Black', al doilea cel mai bine vândut album din toate timpurile, după „Thriller'-ul lui Michael Jackson.

La trei decenii după aceste evenimente, AC/DC nu dau semne că ar încetini. Au pornit în „Black Ice World Tour' – care promovează discul „Black Ice' – în octombrie 2008, iar până în iunie, la finalul turneului, vor fi dat aproape 170 de concerte în toată lumea.

Succesul seriei de spectacole, remarcabil pentru o trupă venerabilă, cum e aceasta, nu a trecut neobservat. „Black Ice…' a câştigat premiul pentru „Turneul anului' la ceremonia „Pollstar Concert Industry Awards', fiind numit atât cel mai bun, cât şi cel mai popular turneu la „Billboard Touring Awards'.

'Thunder!'

Din setul de piese cântate în concertele din acest turneu nu lipsesc hiturile clasice ale trupei – de la „Back in Black' la antemicul „Thunderstruck' şi de la „Hells Bells' la „You Shook Me All Night Long' -, dar nici single-urile de pe ultimul disc „Rock NRoll Train', „Big Jack' şi „Anything Goes'.

Hărnicia celor cinci membri AC/DC e salutară, mai ales că media de vârstă a formaţiei e de cam 60 de ani. Dincolo de dragostea pentru muzică (şi profiturile deloc neglijabile, ok), ei nu mai au mare lucru de dovedit.

Au vândut peste 200 de milioane de albume în toată lumea, se pot lăuda cu cel mai bine vândut album scos de o formaţie din toate timpurile, iar în topurile celor mai mari trupe rock cad arareori mai jos de locul 5. În 2004, trupa a fost pusă de criticii prestigioasei reviste americane Rolling Stone pe poziţia a 72-a într-o ierarhie a celor mai mari 100 de muzicieni din istorie.

Pentru cei dintre voi care merg diseară la AC/DC, noţiunea că veţi fi martori la o bucăţică esenţială din istoria rock-ului e de la sine înţeleasă. Nu ne rămâne decât să vă amintim tradiţionalul „For Those About to Rock (We Salute You)'!

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare