Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film va avea loc pe 7 martie. Până atunci se ştiu nominalizaţii şi pot începe pariurile!
Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film va avea loc pe 7 martie. Până atunci se ştiu nominalizaţii şi pot începe pariurile!
A 82-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar – care va onora filmele anului trecut – ar putea să fie una mai reuşită ca cea de anul trecut. Şi asta pentru că organizatorii vor miza pe un cuplu de prezentatori versaţi (Steve Martin şi Alec Baldwin, colegi de platouri în recent lansatul „E tare complicat!”, foto), gala a fost mutată pe 7 martie pentru a se distanţa de Olimpiada de Iarnă (care se desfăşoară la Vancouver, în perioada 12-28 februarie), iar la categoria „cel mai bun film” vor intra în competiţie zece pelicule (nu cinci, ca până acum). Şi după nebunia „Avatar”, toată lumea se întreabă un singur lucru: va câştiga pelicula lui James Cameron la categoria „cel mai bun film”? Mai ales că a fost ignorată la categoriile actor/actriţă principal/principală şi că principalul concurent al filmului albastru al canadianului este pelicula de război „The Hurt Locker”, regizată de fosta soţie a acestuia, Kathryn Bigelow.
Lista nominalizaţilor a fost anunţată pe 2 februarie de către actriţa Anne Hathaway şi preşedintele Academiei, Tom Sherak. Printre posibilii câştigători se numără cam aceleaşi nume ca la Globurile de Aur şi BAFTA, surprizele fiind puţine. Stanley Tucci apare în lista actorilor secundari, pentru rolul criminalului libidinos din filmul „Din Raiul meu”; „A Serious Man” (povestea unui homosexual singuratic) a strâns trei nominalizări, înclusiv la categoria „cel mai bun film”; comedia britanică „In the Loop” (cu James Gandolfini) este inclusă la „cel mai bun scenariu adaptat”. Cele mai multe nominalizări le-au strâns „Avatar” şi „The Hurt Locker” (nouă la număr), fiind urmate de cele opt nominalizări ale peliculei „Ticăloşi fără glorie”. Mai jos aflaţi cine a fost nominalizat la categoriile principale ale premiilor care vor fi difuzate, în direct, de HBO România, pe 7 martie. Şi cine are şansele cele mai mari.
CEL MAI BUN FILM:
OSCAR ALBASTRU?
La această categorie, „Avatar” (foto) a bifat deja un Glob de Aur, având şansele cele mai mari, alături de „The Hurt Locker” (laureat de Producers Guild of America) şi „Precious”. Se remarcă apariţia în listă a unui film de animaţie, pentru a doua oară în istoria premiilor (după „Frumoasa şi bestia”, 1991). Asta după ce fanii poveştii animate a lui „Wall-E” au făcut lobby intens pentru includerea acestuia în categoria „cel mai bun film”..
CEL MAI BUN REGIZOR:
LUPTĂ ÎN FAMILIE.
Cameron are deja un Glob de Aur pentru munca depusă la „Avatar”, dar fosta lui soţie – Kathryn Bigelow (foto) promite să fie o contracandidată serioasă, câştigând un Critics Choice Award. Dacă va primi statueta pe 7 martie, Bigelow ar fi prima femeie-regizor astfel premiată (doar alte trei femei au fost nominalizate la această categorie). Cât despre Lee Daniels, este abia al doilea afro-american nominalizat ca regizor la Oscar din istoria premiilor..
.
CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL PRINCIPAL:
NOU-VENITĂ.
Meryl Streep a ajuns la a 16-a nominalizare la Oscar, dar competiţia este una serioasă: nou-venita Carey Mulligan (foto) promite, iar numele Sandrei Bullock s-a aflat pe numele tuturor după rolul din „The Blind Side”.
.
CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL:
ÎNCĂ UN PREMIU?
Jeff Bridges rămâne favoritul categoriei. Chiar dacă „Invictus”-ul lui Clint Eastwood a primit nominalizări şi pentru actor principal, şi pentru actor secundar, pelicula a fost ignorată de restul ceremoniilor de până acum.
CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR:
TALENT.
Mo’Nique a impresionat în „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”. Maggie Gyllenhaal a intrat în listă în ciuda ignorării rolului din „Crazy Heart” la restul ceremoniiilor de până acum.
.
CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR:
ONORAT.
Christoph Waltz este câştigătorul probabil la această categorie, validat fiind de un Glob de Aur şi un premiu la Cannes, în timp ce Stanley Tucci (foto) primeşte prima lui nominalizare la Oscar.
.
CEL MAI BUN SCENARIU ORIGINAL:
CARE PE CARE.
Ar putea animaţia „Deasupra tuturor” să câştige un Oscar împotriva concurenţilor serioşi pe care îi are la această categorie? Până una alta, „The Hurt Locker” (foto) rămâne favoritul.
.
.
.
.
.
CEL MAI BUN SCENARIU ADAPTAT:
ADVERSARI.
„Sus, în aer” (foto) a fost laureat cu un Glob de Aur pentru scenariul bazat pe romanul cu acelaşi titlu de Walter Kirn (din 2001), dar şi „Precious…” are şanse bunicele, mai ales dacă nu va câştiga la „regie” şi „cel mai bun film”.
.
CEL MAI BUN FILM DE ANIMAŢIE:
LA SIGUR.
„Deasupra tuturor” (foto) va fi, cu siguranţă, încununat câştigător. Povestea bătrânelului te impresionează profund, povestea are şi comedie, şi dramă, şi le îmbină aproape la fel de bine ca „Wall-E”.