În această noapte, HFPA (Asociația Presei Străine de la Hollywood) a acordat Globurile de Aur. Ceremonia de decernare a fost total diferită de cele precedente: nu a mai fost nici televizată. A 79-a ediție a Globurilor de Aur nu a avut covor roșu, prezentatori sau nominalizați prezenți, scrie deadline.com.
Globurile de Aur 2022 nu au avut prezentator. Evenimentul nu a fost televizat
Toate aceste schimbări majore în desfășurarea ceremoniei au fost dictate nu doar de pandemie, ci de schimbările radicale pe care a fost nevoită să le ia Asociația Presei Străine de la Hollywood, organizația care acordă trofeele. Premiile celei de-a 79-a ediții anuale a Globurilor de Aur au fost acordate în cadrul unei ceremonii private desfășurate la Beverly Hilton.
Evenimentul nu a fost televizat, deoarece NBC a refuzat să mai transmită Globurile de Aur din acest an. Postul american era cel care transmitea în mod tradițional ceremonia.
De asemenea, studiourile și platformele de streaming au ezitat să se implice în eveniment. Iar marile firme de PR au rămas în faza de boicot, până când Asociația Presei Străine de la Hollywood va corecta deficiențele premiilor.
Cele mai contestate trofee de la Hollywood
Aflate, în cursul ultimului an, în centrul unui scandal uriaș, Globurile de Aur au fost contestate de multe vedete americane, în frunte cu Mark Ruffalo, Scarlett Johansson și Tom Cruise. Au fost acuzate de structuri și reguli învechite, sexism și rasism.
După ce și-a pierdut principala sursă de venit și cea mai vizibilă platformă de difuzare (transmisia asigurată de NBC) și după ce a fost supusă mai multor anchete, Asociația Presei Străine de la Hollywood continuă să pună în aplicare reforme de lungă durată care au în vedere diversitatea și să rezolve deficiențele organizaționale din cauza cărora a fost contestată.
Pe 13 decembrie, președinta HFPA, Helen Hoehne, a anunțat toate schimbările prin care a trecut regulamentul, de pe scena de la Beverly Hilton din Beverly Hills. Aceasta a informat că Asociația Presei Străine de la Hollywood și-a revizuit complet statutul. Au fost introduse, printre altele, schimbări cu privire la etică, diversitate, egalitate și incluziune.
De asemenea, Asociația Presei Străine de la Hollywood a admis adăugarea a 21 de noi membri, care au votat anul acesta pentru întâia oară.
Marii câștigători ai ediției din 2022 a Globurilor de Aur
Câștigătorii ediției sunt filmele „În ghearele câinilor” / „The Power of the Dog” (disponibil pe Netflix) – la categoria dramă și „Poveste din cartierul de vest” / „West Side Story” (aflat încă în cinematografele de la noi) – la categoria muzical/comedie.
Fiecare film a obținut câte trei trofee în total. „În ghearele câinilor” a mai fost premiat pentru regia lui Jane Campion și pentru actorul din rol secundar, tânărul Kodi Smit-McPhee (25 de ani). „Poveste din cartierul de vest” a obținut un Glob de Aur pentru actrița din rol principal, foarte tânăra Rachel Zegler (20 de ani) și pentru Ariana DeBose, în rolul secundar al Anitei, prietena protagonistei.
Will Smith și Nicole Kidman, favoriții premiilor pentru interpretare la categoria dramă, au primit câte un Glob de Aur.
Nicole Kidman a fost premiată pentru rolul principal din filmul „În pielea familiei Ricardo” / „Being the Ricardos” (disponibil pe platforma Amazon). Acesta urmărește momentele dramatice prin care au trecut Lucille Ball și soțul ei, Desi Arnaz, în timpul unei săptămâni de filmări la îndrăgitul serial „I Love Lucy”.
Will Smith a fost premiat pentru rolul emoționant din „Regele Richard: Crescând campioni”. Filmul a fost lansat în noiembrie în cinematografele de la noi). Actorul l-a jucat pe Richard Williams, tatăl supercampioanelor de tenis Serena și Venus Williams. Acesta le-a insuflat fiicelor sale dorința și puterea de-a fi campioane într-o epocă în care o asemenea aspirație părea de neconceput.
Lista completă a câștigătorilor la Globurile de Aur 2022:
Cel mai bun film la categoria Dramă: În ghearele câinilor / The Power of the Dog (Netflix)
Cea mai bună actriță la categoria Dramă: Nicole Kidman – Being the Ricardos
Cel mai bun actor la categoria Dramă: Will Smith – Regele Richard: Crescând campioni / King Richard
Cel mai bun film la categoria muzical / comedie: Poveste din cartierul de vest / West Side Story
Cea mai bună actriță la categoria muzical / comedie: Rachel Zegler – Poveste din cartierul de vest / West Side Story
Cel mai bun actor la categoria muzical / comedie: Andrew Garfield – tick, tick… boom!
Cel mai bun lungmetraj de animație: Encanto (Disney)
Cel mai bun lungmetraj într-o altă limbă decât engleza: Drive My Car (Japonia)
Cea mai bună actriță în rol secundar într-un lungmetraj: Ariana DeBose – Poveste din cartierul de vest / West Side Story
Cel mai bun actor în rol secundar într-un lungmetraj: Kodi Smit-McPhee – În ghearele câinilor
Cel mai bun regizor al unui lungmetraj: Jane Campion – În ghearele câinilor
Cel mai bun scenariu al unui lungmetraj: Kenneth Branagh – Belfast
Cea mai bună coloană sonoră a unui lungmetraj: Hans Zimmer – Dune
Cel mai bun cântec într-un lungmetraj: „No Time to Die” – Nu e vreme de murit / No Time to Die (Muzica și versurile: Billie Eilish, Finneas O’Connell)
Cel mai bun serial la categoria Dramă: Succesiunea / Succession – HBO / HBO Max
Cea mai bună actriță într-un serial la categoria Dramă: Michaela Jaé Rodriguez – Pose
Cel mai bun actor într-un serial la categoria Dramă: Jeremy Strong – Succesiunea
Cel mai bun serial la categoria muzical / comedie: Hacks – HBO / HBO Max
Cea mai bună actriță într-un serial la categoria muzical / comedie: Jean Smart – Hacks
Cel mai bun actor într-un serial la categoria muzical / comedie: Jason Sudeikis – Ted Lasso
Cea mai bună serie limitată, antologie sau producție de televiziune: The Underground Railroad – Amazon Prime Video
Cea mai bună actriță într-o serie limitată, antologie sau producție de televiziune: Kate Winslet – Crima din Easttown / Mare of Easttown
Cel mai bun actor într-o serie limitată, antologie sau producție de televiziune: Michael Keaton – Dopesick
Cea mai bună actriță în rol secundar într-un serial TV: Sarah Snook – Succesiunea / Succesion
Cel mai bun actor în rol secundar într-un serial TV: O Yeong-Su – Jocul calamarului / Squid Game