Întrebarea care este pe buzele tuturor fanilor manga este dacă Netflix va reuși sau nu să spargă blestemul adaptărilor live-action. După catastrofa „Death Note” (2017) și chiar decentul „Cowboy Bebop” (2021), platforma și-a pus toate resursele și toate speranțele în „One Piece”. Creatorul mangăi, Eiichiro Oda, a supervizat și binecuvântat totul, iar acum toată treaba a rămas pe umerii fanilor. Vor fi captivați de noul serial sau îl vor respinge cu indignare?
Adaptarea live-action a celebrei manga „One Piece” este disponibilă pe Netflix
În România, în care abia acum se construiește o mică bulă a culturii manga și anime, „One Piece” este un nume care nu prea are niciun fel de rezonanță. Nici manga, nici anime-ul nu s-au văzut aici. Și nici nu suntem familiarizați cu genul acesta de poveste, cu modul în care funcționează și cu estetica ei. Singura noastră „șansă”, ca spectatori, e să ne lăsăm purtați de val în cazul în care „valul” ne place.
„One Piece” își plasează povestea într-un univers imaginar, plin de mări, de monștri și mai ales de pirați. Aici trăiește tânărul Monkey D. Luffy, interpretat de Iñaki Godoy, care-a visat dintotdeauna să fie pirat și, mai ales, regele piraților. Lucru care e simplu de făcut: trebuie numai să găsești o comoară legendară, numită One Piece, ascunsă de Gold Roger (Michael Dorman), fostul rege al piraților. Problema este că toată lumea caută tezaurul, care nu se lasă însă găsit de ani întregi.
Iar Luffy, pentru a-și îndeplini visul, are nevoie mai întâi de o corabie, de un echipaj și de hărți, el neavând la începutul poveștii decât o tonă de entuziasm.
În cele 8 episoade ale (sperăm) primului sezon, tânărul va încerca să facă rost de toate astea. În final, îi va avea alături pe pirații Pălăriei de Paie, o navă, ceva hărți, câțiva aliați, mulți inamici și tona de entuziasm de la început care rămâne nealterată de-a lungul întregii povești.
Cine sunt pirații Pălăriei de Paie
Monkey D. Luffy, interpretat de Iñaki Godoy
Prezentare: Mereu optimist și bine dispus, Luffy are talentul de a observa abilitățile celor din jur, dar și capacitatea de a fi extrem de încăpățânat.
Abilități: Are puterea supranaturală de a-și întinde corpul, dobândită după ce a mâncat o Gumă, unul dintre soiurile de Fructe ale Diavolului. Este vulnerabil însă la armele ascuțite sau dacă este scufundat în apă.
La casting: „Când am dat probele pentru acest rol, nu știam că este vorba despre «One Piece» sau despre personajul Luffy. Toate informațiile erau codificate în așa fel încât să nu poți să-ți dai seama despre ce serial este vorba. Dar, din descrierea personajului, rezulta că este un un tip vesel, mereu cu un zâmbetul pe buze, pozitiv și un lider grozav. Mama mi-a zis imediat: «Iñaki, vei obține cu siguranță acest rol. Este exact cum erai tu la 11 ani. Ți se potrivește perfect». Însă eu m-am gândit că rămâne de văzut”, spune Iñaki Godoy, într-un material de promovare a serialului. Cât timp s-a aflat pe platou, Godoy a avut mereu asupra lui o fotografie cu el însuși la 11 ani. „Am încercat să-mi amintesc cum era în acea perioadă din viața mea în care aveam sentimentul că aș putea realiza orice”, spune el.
Eiichiro Oda: „Când am creat acest personaj am desenat copilul cel mai plin de energie pe care mi l-am putut imagina. Un copil cu aspect obișnuit, dar absolut neobișnuit în interior… Cea mai mare grijă a mea în privința adaptării live-action a fost să găsim pe cineva ca Luffy. Am urmărit o mulțime de probe, dar, când l-am găsit pe Iñaki, am început să râd. Este exact ca personajul pe care l-am desenat în povestea manga. «El este Luffy», mi-a șoptit propria intuiție.
Roronoa Zoro, interpretat de Mackenyu
Prezentare: Este un pirat dur și periculos, fără prea mari abilități de socializare, dar poate fi un aliat extraordinar, dacă îl câștigi de partea ta. Nu suportă nătărăii și are un singur țel în viață, acela de a deveni cel mai mare sparasin din lume.
Abilități: Este un spadasin desăvârșit, cu o putere de concentrare impresionantă, cu multă forță și rezistență, dar și cu un stil unic de luptă cu trei săbii.
La casting: „M-am născut în 1996 și am fost contemporan cu «One Piece» toată viața. Dacă te-ai născut în Japonia, este imposibil să nu fi auzit de asta, iar pentru mine este imposibil să nu idolatrizez un personaj ca Zoro. Pentru că în timpul castingului totul avea câte un nume de cod, atunci când am dat proba nu am știut despre ce personaj era vorba, dar mi-a fost clar că dacă nu era Zoro, nici nu mă interesa să încerc”.
Pregătirea rolului: „Înaintea acestui serial, am făcut exerciții de Kyokushin, un tip de karate de origine japoneză pe care le-am practicat de la opt ani. Am făcut gimnastică și polo și, când eram copil, mergeam la școala tatălui meu în fiecare vară. [Notă editorială: Tatăl lui Mackenyu este regretatul maestru în arte marțiale Sonny Chiba.] Când am început să lucrez la această producție, eram deja familiarizat cu scrima, dar Zoro luptă cu trei săbii, ceea ce eu n-am mai făcut până acum. De fapt, nimeni nu a mai făcut asta până acum. Din câte știu, nu mai există alte personaje care să lupte cu trei săbii în producțiile anime, așa că acesta mi s-a părut lucrul cel mai dificil de învățat”.
Nami, interpretată de Emily Rudd
Prezentare: Este o cartografă isteață și o hoață pricepută, aventuroasă și energică, și are tendința de a-și ține secretele pentru ea și așii bine ascunși în mânecă.
Abilități: Știe să conducă o navă, dar și să fure ceva. Sde descurcă și în lupte, are un Bo Staff (baston lung pentru arte marțiale japoneze).
La casting: „«One Piece» este una dintre poveștile mele manga preferate și întotdeauna m-am simțit atrasă în special de Nami. Când am auzit că se va realiza un serial live-action, am început, nu tocmai în secret, să-mi pun în aplicare strategia pe termen lung și am făcut lobby pentru acest rol vreme de trei ani. Mi-am vopsit părut roșu și m-am tuns exact ca Nami. Am postat un videoclip de când eram mai tânără, în care făceam acrobații, salturi și alte asemenea lucruri, încercând să fac tot posibilul pentru ca cineva să mă observe și să mă vadă în rolul lui Nami. Așadar, când în sfârșit am ajuns să dau proba, mi-am spus: «Doamne, am reușit! Nu-mi vine să cred că am reușit. În ce cronologie mă aflu? Cum de am avut un asemenea noroc?» A fost o nebunie. Am obținut rolul visurilor mele”.
Pregătirea rolului: Emily Rudd are centura neagră la karate și știa deja să mânuiască un Bo Staff, arma preferată a lui Nami, înainte să înceapă antrenamentul pentru cascadoriile din serial.
Usopp, interpretat de Jacob Romero
Prezentare: Privește lumea cu uimire copilărească și visează să devină un mare războinic pe mare. Dar acționează mai totdeauna înainte să gândească.
Abilități: Este un trăgător de elită.
La casting: „Descrierea personajului a fost destul de vagă. Cred că includea ceva despre un grup de adolescenți care se unesc și devin pirați pe o navă, dar nu mi-am putut da seama nici măcar despre ce fel de navă era vorba. Din punctul meu de vedere, ar fi putut foarte bine să fie și o navă spațială. Însă am știut că filmările vor avea loc în Africa de Sud și că va fi vorba despre o mare aventură”.
Pregătirea rolului: „Personajul meu este cel mai puțin atletic dintre pirații Pălăriei de Paie, dar tot a fost cazul să fac antrenamente pentru cascadorii și parkour. În plus, am devenit destul de priceput la trasul cu praștia. Am avut micul meu spațiu special amenajat într-un cort pentru antrenamente de tras la țintă. Intram acolo cu ochelari de protecție și cu cască, ceva muniție și o praștie. Ajunsesem suficient de priceput ca să pot lovi și răsturna o cană așezată pe o masă aflată la aproape 30 de metri”.
Sanji, interpretat de Taz Skylar
Prezentare: Pasionat, cinstit, fermecător, isteț, amuzant, Sanji este bucătarul grupului și opusul lui Zoro, care este extrem de serios.
Abilități: Sanji este un chef excepțional și un luptător grozav, care se folosește în principal de picioare, pentru a-și proteja mâinile de care are nevoie ca să gătească.
Pregătirea rolului: „În cadrul probelor am făcut tot ce am putut, dar în coregrafia primită nu erau incluse lovituri. Prin urmare, când am primit rolul, mi-am dat seama că subestimasem efortul de care urma să fie nevoie. A trebuit să învăț totul de la zero, începând cu elementele de bază, de exemplu legat de felul în care arată o lovitură frontală sau o lovitură laterală. În primele două zile nici măcar nu ne-am apucat de răsuciri, care au fost o provocare! Este foarte greu să înveți cum să te răsucești și cum să te învârți! Așa a devenit evident că nu aveam flexibilitate. Deși toată viața am alergat, am făcut surfing și am sărit cu parașuta, nu reușeam să ridic piciorul mai sus de nivelul taliei. Prin urmare, am luat-o razna complet. Cu aproximativ patru luni înainte de începerea filmărilor, jucam într-o piesă la Young Vic și în fiecare zi, în afară de repetiții, făceam antrenamente de câte două ore și aveam echipament gonflabil pentru exerciții în cabină, în culise, practic prin tot teatrul. De câte ori aveam un moment liber, exersam loviturile.
Am ajuns în Cape Town cu o lună înainte de debutul oficial al filmărilor și am început antrenamentele cu echipa de cascadori. Până la urmă, a fost nevoie de forțe suplimentare care să mă ajute în privința flexibilității. Au fost aduși un specialist în taekwondo, care acum este unul dintre prietenii mei cei mai buni, și un luptător MMA cu care mă antrenasem inițial la Londra. Exersam până la ora 19.00 sau 20.00 și îmi legam curele de picioare în timp ce o altă persoană trăgea din partea opusă sau făceam streching într-o saună. A fost un proces chinuitor și gradual, pe parcursul căruia am avut uneori impresia că picioarele mele abia dacă mai sunt legate de trup, dar, până la urmă, am reușit. Există un anumit moment în care îți dai seama că nu mai există cale de întoarcere, că dacă ai ajuns până în acel punct, trebuie să mergi mai departe orice s-ar întâmpla și că n-ai voie să renunți.
Odată rezolvată partea cu loviturile și flexibilitatea, au început să intre în joc chingile. A fost interesant pentru că aproape am avut sentimentul că tot ceea ce făcusem înainte, adică surfingul, săritul din avioane și toate celelalte tipuri de mișcări, s-au combinat în mintea mea și au început să aibă sens. Până la urmă, era vorba despre mișcări prin aer. Mie nu mi-e teamă de înălțime, de imponderabilitate sau să fiu aruncat prin aer. Dacă sunt prins în chingi, mă simt ca acasă!”
Dar după picioare, au urmat mâinile…
„Un prieten mi-a făcut cunoștință cu un chef care se pregătise cu Jamie Oliver și care lucra în ture la două restaurante. După antrenamente, am mers la restaurantele la care lucra vreme de trei luni, pur și simplu pentru a învăța să toc! Îmi aduc aminte că l-am întrebat: «Îmi vei arăta cum să întorc rapid mâncarea într-o tigaie sau despre ce va fi vorba?». «Nu», mi-a răspuns el și, în schimb, mi-a dat câteva cepe. A fost îngrozitor. Am mirosit a ceapă o lună întreagă. E imposibil să-ți scoți mirosul din piele. În plus, există un truc legat de cepe, și anume să lași rădăcina intactă ca să fie mai puțin probabil să-ți dea lacrimile. Încă nu sunt convins că e adevărat, dar, ceea ce vreau să spun este că a așteptat trei săptămâni ca să-mi zică asta”.
Eiichiro Oda a fost încântat de adaptarea „One Piece”
Creatorul mangăi a supervizat îndeaproape întregul proces al trecerii de la desene la „carne și oase”. „Oda-sensei și echipa sa au fost tot timpul alături de noi”, spune showrunner-ul și producătorul executiv Matt Owens, într-un videoclip de prezentare a serialului.
Oda însuși, într-un material de promovare al serialului, ne asigură: „La acest serial nu s-au făcut compromisuri! E de necrezut că visul de a adapta «One Piece» cu actori reali a fost conceput acum 7 ani! Cum vom aduce această lume la viață?! A implicat o mulțime de lucruri. Efortul depus de actori, clădirea universului și a costumelor, prezentarea acțiunii într-un mod în care să poată fi filmată cu actori reali, dialogul și întregul proces prin care atâția oameni și-au unit forțele a fost în sine o sărbătoare. După lansare, sunt convins că vor fi mulți care ne vor atrage atenția că unele personaje sau scene lipsesc sau că nu sunt ca în manga. Cu toate acestea, sunt sigur că aceste remarci vin din iubire, așa că mă voi bucura și de aceste comentarii! Chiar și după ce am terminat filmările, au fost multe scene pe care am hotărât să le refacem pentru că nu mi s-au părut destul de reușite pentru a fi prezentate lumii. Au fost multe lucruri pe care a trebuit să le facem pentru ca varianta live-action să nu pară prea nenaturală. Am ajuns să îndrăgesc atât de mult echipa de producție și actorii, încât de abia aștept ca fanii de pretutindeni să le recunoască meritele, iar în cazul în care mai sunt și nemulțumiri, voi fi alături de ei pentru a le înfrunta împreună!”.