; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Romania regaseste inalta societate

12 January 2009

14 ani a durat exilul reginei la periferia handbalului mondial. Dar echipa masculina a Romaniei, cu ale sale patru coroane puse una peste alta, reintra sambata, la meciul cu Franta, in atmosfera marilor confruntari de la Campionatul Mondial.

Daca, la fotbal, Mondialele nu sunt la fel fara Brazilia, in handbalul masculin – cu siguranta – locul sud-americanilor ii revine Romaniei. Tricolorii si-au castigat, la mijlocul veacului trecut, locul in legenda. Patru titluri mondiale, meciuri de poveste, o glorie pomenita si azi. Handbalistii romani au devenit eroii Occidentului cucerind Mondialele in 1970 dupa o finala incendiara cu Germania comunista la Berlin, iar in 1980 – invingand gigantii sovietici la Olimpiada de la Moscova.

Revederea cu fostii discipoli
De atunci au trecut foarte multi ani. Ultima generatie de exceptie si-a interpretat cantecul de lebada in 1990: bronz dupa victorii cu Suedia (care avea sa cucereasca la pas titlul mondial) si Iugoslavia. Inca o perioada, ne-am chinuit in pluton (locul 10 in 1993 si 1995). Apoi, abisul.
Anul trecut, sansa le-a suras in sfarsit tricolorilor. Romania a castigat preliminariile, eliminand apoi la baraj Muntenegru. 27-31 la Podgorica, 29-24 la Resita si puneam, in sfarsit, capat exilului.
Meciul de sambata, de la Split (competitia e organizata de Croatia), e insa o incercare teribila. Fostii discipoli francezi sunt acum la putere. De cand tricolorii si-au inceput decaderea, “les bleus” au cucerit doua titluri mondiale si unul european. Din 1993, au ajuns in semifinale in sapte dintre cele opt Campionate Mondiale (in 1997, la ultima editie, au terminat pe locul patru).

de Matei Udrea

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare