Homepage  / Advertorial

Ritmul circadian: ce este și cum se reglează

Ritmul circadian: ce este și cum se reglează

de Redactia Tvmania

Organismul uman funcționează printr-un mecanism bine stabilit în care fiecare organ are funcțiile sale și intervale de timp diferite de activitate. Surprinzător sau nu, chiar și organele noastre au perioade în care sunt active, și perioade în care stau în repaus.

Ritmul circadian, cunoscut și ca bioritmul, este un proces biologic prin care organismul nostru adoptă o ritmicitate ce poate fi măsurată o dată la 24 de ore. Ritmul circadian este măsurat după câțiva factori, și anume: temperatura corporală, secreția de melatonină și nivelul de cortizol.

Se cunosc mai multe tipuri de ritmuri biologice:

  1. Ritmul diurn ce se caracterizează printr-o activitate desfășurată în timpul zilei și odihnă în timpul nopții. Este considerată a fi și cea mai bună formulă pentru sănătate.
  2. Ritmul nocturn se caracterizează printr-o activitate intensă în timpul nopții și odihnă în timpul zilei. Există mai multe tipuri de animale care au bioritmul nocturn.
  3. Combinația dintre cele două ritmuri. Sunt unii oameni care adoptă elemente din ambele bioritmuri, fiind mai activi spre seară și noaptea.

Pentru a determina tipul individual de ritm biologic, trebuie să vă măsurați temperatura corporală în fiecare oră. Atunci când temperatura va fi cea mai mare, va exista și cel mai bun randament.

Problemele la ritmul circadian sunt incluse în categoria dereglărilor de somn. Persoanele ce au această dereglare de ritm sunt incapabile să adoarmă sau să se trezească la orele stabilite pentru a-și desfășura activitățile zilnice.

Cele mai des întâlnite tipuri de dereglări ale ritmului circadian sunt:

  1. Dereglarea determinată de schimbarea fusului orar– este caracteristică, în special, persoanelor ce călătoresc mult în diverse zone;
  2. Schimbul de noapte – reprezentativ pentru persoanele care lucrează în ture de noapte;
  3. DSPS (Sindromul Fazei de Somn Întârziate)- caracteristic oamenilor care au probleme să adoarmă seara și să se trezească dimineața;
  4. ASPS (Sindromul Fazei de Somn Înaintate)– prezent în cazul oamenilor care adorm seara devreme și se trezesc noaptea devreme;
  5. Modelul neregulat de adormire-trezire-caracterizat prin perioade de somn neregulate, la ore imprecise; oamenii se trezesc des în timpul nopții, dar adorm des în timpul zilei.

Aceste probleme pot determina, la rândul lor, diverse dereglări și probleme de funcționare a organismului, pot influența productivitatea oamenilor, precum și viața socială a acestora. Somnul necalitativ poate fi cauzat și de diverse probleme ale organismului care vor afecta odihna din timpul nopții. Dacă există anumite dureri, organismul va da de știre chiar dacă se află în faza de repaus. De exemplu, durerile de spate sau a diverselor membre pot determina un somn dereglat. Poți încerca să crești calitatea somnului achiziționând o  saltea de pat de calitate.

Sciatica este o durere de spate care iradiază de-a lungul nervului sciatic. Această problemă apare cel mai frecvent atunci când o hernie de disc, un pinten osos pe coloana vertebrală sau îngustarea coloanei vertebrale comprimă o parte a nervului sciatic. Aceste dureri sciatica pot fi tratate, însă trebuie depistate la timp. Acest tip de durere poate afecta somnul, dereglând astfel ritmul circadian.

Sănătatea bioritmului este extrem de importantă pentru că poate influența atât somnul din timpul nopții, dar și activitatea din timpul zilei. Dacă doriți să vă simțiți capabili să rezolvați sarcinile de care sunteți responsabili, este recomandat să urmați un regim de somn în fiecare zi și să aveți grijă de sănătatea dvs. 

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton