Homepage  / Cinema

Review „The Pod Generation”, noul film cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor. Maternitate în era SF

Review „The Pod Generation”, noul film cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor. Maternitate în era SF

de Andreea Hentea,

Îmbinare de comedie romantică și film SF, îndrăznețul „The Pod Generation” rulează din 8 decembrie în cinematografe. Filmul ne propune o ipoteză uluitoare cu privire la viitorul apropiat și o meditație amuzant-melancolică pe tema reacțiilor omenești în fața tehnologiilor avansate care le răstoarnă viețile.

Rachel (Emilia Clarke) și Alvy (Chiwetel Ejiofor), un cuplu newyorkez dintr-un viitor nu foarte îndepărtat, se confruntă cu o alegere aparent lipsită de probleme. Womb Center, o companie supersofisticată dedicată fertilității, le oferă nici mai mult, nici mai puțin decât sarcini exterioare corpului. Mai precis, compania le asigură cuplurilor dezvoltarea copilului lor în utere artificiale în formă de ou, care așteaptă cuminți, pe raft, ducerea sarcinii la bun sfârșit. Viitorii părinți sunt asigurați că nimic rău nu se poate întâmpla, iar șirurile de cupluri fericite care au acceptat deja experimentul par garanția perfectă a reușitei.

Anxietățile supertehnologiei

Deși Alvy, un botanist pasionat care lucrează de acasă, și-ar dori o sarcină naturală și o educație ecologistă pentru copil, acceptă oferta, de dragul lui Rachel, care vede în oul perfect șlefuit un ajutor esențial în dorința ei de a împăca maternitatea cu ascensiunea profesională. Numai că, la scurt timp după ce aduc acasă oul cu neprețuitul conținut, cei doi au cele mai neașteptate și amuzante reacții. Nimic nu îi scutește de miile de griji ale unei sarcini normale, iar în curând oul li se pare un intrus care îi ține permanent sub observație.

Nici la job lucrurile nu stau mai bine. Rachel e suspectată că „i-a scăzut randamentul” de când are o sarcină… pe raft, momentele de stres îi sunt tratate rapid cu inhalații cu oxigen la sediul firmei, iar psihanalista oferită tot de companie îi califică visele, îngrijorările și îndoielile drept metehne învechite „din secolul XX”.

Idei multe și actori receptivi

Filmul a fost apreciat, deja, ca „o satiră SF rafinată”, o poveste „suficient de matură încât să stârnească o conversație” și s-a spus că este „unic”, „ingenios, „copleșitor, „provocator și „captivant”. Emilia Clarke („Urzeala tronurilor”) și Chiwetel Ejiofor („Dr. Strange în Multiversul Nebuniei”) comunică perfect pe ecran, trecând cu inventivitate printr-o mulțime de situații insolite. În plus, scenografia pur și simplu uimitoare, personaj în sine al filmului, ne îndeamnă să ne uităm, o dată cu această poveste, cu mai multă atenție spre invazia tehnologiilor de toate felurile, care, sub pretextul confortului, sunt gata să ne răpească, pe nesimțite, exact momentele de frumusețe pură și de autenticitate a vieții.

Regizoarea Sophie Barthes a declarat într-un interviu pentru screenrant.com că a fost inspirată în această poveste de mai multe lucruri diferite, dar în primul rând de faptul că, în urmă cu treisprezece ani, pe când era însărcinată cu fiica ei, avea tot felul de vise stranii, pe care le nota într-un jurnal și că toate au fost transpuse în filmul de față. Filmul „The Pod Generation” a fost influențat și de pasiunea pentru SF a regizoarei, care este fan al unor producții ca „Minunata lume nouă” și „Odiseea spațială 2001”, precum și a lui George Orwell. „Filmul explorează și ceea ce își doresc și așteaptă oamenii de la tehnologie, precum și alte întrebări pe care mi le pun mereu, ca om și ca cineast. Oricând apare o inovație tehnologică importantă în lume, de exemplu, trebuie să ne întrebăm cum acționează ea asupra noastră ca ființe umane. Greva scenariștilor și a actorilor au implicat și această cerere, ca în viitor inteligența artificială să fie împiedicată să înlocuiască scenariștii, actorii și cineaștii, în general”.

Despre colaborarea cu actorii, Sophie Barthes a spus că „Emilia este o actriță minunată, care are, pe de o parte, înfățișarea potrivită pentru comedie, iar pe de altă parte, poate susține foarte bine registrul dramatic, așa că a fost foarte plăcut să o văd cum face față, în acest film, tuturor situațiilor prin care trecea. Emilia e spontană, adorabilă și fermecătoare”. „Cât despre Chiwetel, a continuat ea, când te gândești că a jucat în «12 ani de sclavie» și în atâtea producții de Shakespeare, pe scenă, și că apoi s-a implicat cu atâta deschidere în acest proiect, cu atâta eleganță, este extraordinar. A fost foarte impresionant, are o conștiință exactă a propriei persoane, ca actor, a știut exact ce să facă cu acel ou de plastic și într-un rol atât de neobișnuit. Nu a fost niciodată ridicol, în ciuda situațiilor ciudate, ci a fost tot timpul elegant și fermecător”.

O: The Pod Generation, Marea Britanie, 2023 R: Sophie Barthes D: Emilia Clarke, Chiwetel Ejiofor, Rosalie Craig, Vinette Robinson, David Beelen.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton