Pentru a marca 20 de ani de la lansarea primului lungmetraj din franciza „Harry Potter”, actorii Daniel Radcliffe, Emma Watson şi Rupert Grint se reunesc cu alţi membrii din distribuţia celor opt filme pentru prima dată. Întâlnirea va avea loc într-un program-retrospectivă special al HBO Max, chiar în prima zi a anului 2022.
„Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts” va spune povestea realizării filmelor, cu interviuri şi conversaţii între actori, anunță Variety. Programul este regizat de Chris Columbus şi va avea premiera la HBO Max pe 1 ianuarie 2022.
Toate cele opt producţii Warner Bros. sunt disponibile pe platformă, iar în România pot fi vizionate pe HBO GO.
De asemenea, programul special va fi difuzat, în primăvară, şi pe TBS şi Cartoon Network înaintea debutului în cinematografe al „Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore”, o producție Warner Bros. Pictures.
În programul special „Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts” urmează să apară şi Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Jason Isaacs, Gary Oldman, Imelda Staunton, Tom Felton, James Phelps, Oliver Phelps, Mark Williams, Bonnie Wright, Alfred Enoch, Matthew Lewis, Evanna Lynch şi Ian Hart.
Primele imagini din acest program vor fi prezentate pe 28 noiembrie, în cadrul premierei competiţiei „Harry Potter: Hogwarts Tournament of Houses”, prezentată de actriţa Helen Mirren şi difuzată de TBS şi Cartoon Network. Această producţie în patru părţi va fi difuzată de HBO Max începând cu 1 ianuarie.
20 de ani de la primul film „Harry Potter”
Seria de filme „Harry Potter” cuprinde filme bazate pe cele șapte romane „Harry Potter” scrise de autoarea britanică Joanne Rowling (J. K. Rowling), care îi au ca protagoniști pe Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) și Emma Watson (Hermione Granger). Primul film inspirat de cărțile lui J. K. Rowling, „Harry Potter și Piatra Filozofală” a fost lansat în 2001, iar de atunci Harry a devenit cel mai popular magician din întreaga lume.
De atunci și până acum, franciza şi-a creat un ecosistem cu propria sa cronologie internă şi personaje distincte. Un adevărat imperiu, precum „Războiului Stelelor”, „Urzeala Tronurilor” sau „Stăpânul Inelelor”, generând venituri de sute de milioane de dolari.
Seria cuprinde 8 filme:
„Harry Potter și Piatra Filozofală”, „Harry Potter și Camera Secretelor”, „Harry Potter și Prizonierul din Azkaban”, „Harry Potter și Pocalul de Foc”, „Harry Potter și Ordinul Phoenix ”, „Harry Potter și Prințul Semipur”, „Harry Potter și Talismanele Morții. Partea I” și „Harry Potter și Talismanele Morții. Partea II”.
Potrivit statisticilor, bugetul de producție pentru primul lungmetraj din franciză, „Harry Potter și Piatra Filozofală” a fost de 125 de milioane de dolari, jumătate din costurile producției „Harry Potter și Prințul Semipur”. Primul film a avut rezultate mai bune la nivel global, dar ambele filme au avut încasări cu mult peste 900 de milioane de dolari fiecare la nivel mondial. Cel mai profitabil este „Harry Potter și Talismanele Morții. Partea II”, care a generat venituri de peste 1,34 miliarde de dolari la nivel mondial.