Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete româneşti

Rețeta cu care Elena Lasconi a câștigat trofeul Masterchef, acum 11 ani. Ce spunea atunci de Scărlătescu, Dumitrescu și Bontea

de Redactia Tvmania

Adevărații fani Masterchef își aduc aminte, probabil, că „MasterChef – Proba celebrităţii”, sezonul cu vedete al show-ului de la Pro TV, difuzat pe post în anul 2013, a fost câștigat de Elena Lasconi. Recent, fosta jurnalistă a dezvăluit rețeta cu care a reușit să îi surprindă pe Chefii Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea.

În 2013, Masterchef România a găzduit un sezon special dedicat vedetelor. La finalul „MasterChef – Proba celebrităţii”, jurații au desemnat-o câștigătoare pe Elena Lasconi, cunoscută la acea vreme ca jurnalistă la Pro TV (prezenta atunci „Dincolo de povestiri”, n.r.).

Preparatul cu care Lasconi i-a captivat pe jurații Scărlătescu, Dumitrescu și Bontea a fost un desert rafinat: o prăjitură cu ciocolată și coniac.

„Titlul de „MasterChef ” este confirmarea muncii şi pasiunii mele de mulţi ani în bucătarie, dar cel mai important este biletul de intrare în lumea fascinantă a secretelor şi trucurilor perfecţiunii în gastronomie. Eu acolo vreau să ajung. Îmi doresc ca preparatele mele să hrăneasca fizic, vizual, dar şi spiritual. Fiecare farfurie să fie o declaraţie de dragoste şi, credeţi-mă, este posibil. Cred că este timpul să acordăm mai multă atenţie sau măcar la fel de multă atenţie atât interiorului, cât şi exteriorului nostru”, a spus atunci Elena Lasconi, citată de Mediafax.ro.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Rețeta care i-a adus Elenei Lasconi trofeul Masterchef

Elena Lasconi, actual lider USR, a dezvăluit pentru foodstory pașii rețetei care i-au adus victoria în sezonul VIP al Masterchef-ului de la Pro TV.

”Am topit 250 de grame de ciocolată neagră, 200 de grame de unt cu 80 la sută grăsime pe bain-marie, în care am adăugat și trei linguri de piper roz. Când s-a omogenizat, am luat compoziția de pe abur, am strecurat-o ca să elimin piperul și am lăsat compoziția să se domolească puțin. Când a devenit călduță, am adăugat, pe rând, cinci gălbenușuri. După fiecare gălbenuș, am amestecat cu telul până s-a omogenizat perfect. Este foarte important ca gălbenușurile să fie bine separate, ca să nu fie nicio urmă de albuș.

Am bătut bine șapte albușuri cu 200 de grame de zahăr, am adăugat pe rând două gălbenușuri, 100 de grame de făină, alune de pădure prăjite și tăiate, cam două-trei linguri. Am copt la 220 de grade aproximativ 15 minute. E important ca această cocă să rămână puțin umedă în mijloc.

Separat, am bătut cinci albușuri cu 150 de grame de zahăr și un strop de suc de lămâie, ca de bezea. Am continuat să bat bezeaua pe bain-marie până s-a întărit bine de tot. Am făcut un sirop mai gros din fructul pasiunii – pulpa se dă prin strecurătoare și se aruncă semințele – cu puțin zahăr și l-am dat într-un clocot ca să se lege. Când bezeaua a fost aproape gata, am adăugat și siropul cald de fructul pasiunii, puțin câte puțin. Am pus bezeaua peste prăjitură, iar apoi am făcut broderia de zahăr ars. Aici, fiecare cu imaginația lui.

Am servit prăjitura cu creme anglaise cu vanilie.

Iată și cum am făcut creme anglaise: am încălzit la foc foarte mic 150 mililitri de lapte cu 200 mililitri de frișcă lichidă, am adăugat două batoane de vanilie  – am scos semințele și le-am pus în compoziție, dar am lăsat și batoanele despicate, pentru un plus de aromă. Am oprit focul și am lăsat să se infuzeze aproximativ 15-20 de minute. Într-un bol, am amestecat bine cu telul patru gălbenușuri cu 90 de grame de zahăr aproximativ cinci minute, până când gălbenușurile au început să se deschidă la culoare. Am adăugat, puțin câte puțin, laptele infuzat, amestecând continuu, apoi le-am pus la foc foarte mic. Aici e nevoie de mare atenție: trebuie amestecat continuu, ca să nu se prindă și să nu se brânzească. Tehnica e așa: se amestecă în formă de opt în patru direcții, iar temperatura compoziției pe foc nu trebuie să depășească 80 de grade celsius – e simplu de verificat cu un termomentru. În momentul în care crema a devenit onctuoasă, e gata. Se probează foarte simplu. Se ridică lingura de lemn din compoziție și se trasează cu degetul o dâră pe spatele lingurii. Dacă compoziția nu se unește imediat, crema e gata. Apoi se strecoară și asta e tot”, a precizat Elena Lasconi.

Elena Lasconi, despre gătit: „S-a transformat în pasiune”

Elena Lasconi – fosta prezentatoare a emisiunii “Dincolo de poveştiri” de la postul Acasă – a demonstrat la “MasterChef – Proba celebrităţii” că ştie să gătească.

“Fac asta de la şase ani. La început am făcut-o din nevoie şi nu pot să spun că a fost plăcut, însă, la un moment dat, s-a întâmplat ceva. Gătitul s-a transformat în pasiune. Şi când eşti pasionat devii nebun în bucătărie. Participarea la “MasterChef – Proba celebrităţii” este mai mult decât un concurs pentru mine. Este confirmarea sau infirmarea faptului că ştiu să gătesc”, a povestit ea pentru revista TVmania, în anul 2013.

Așa cum a menționat în interviul citat, de talentul de Chef al Elenei Lasconi cel mai mult se bucură soţul ei, Cătălin: “Chiar ieri am făcut două oale de sarmale “minune Dumnezeiască” şi pot să spun că nu cred că mai am o jumătate dintr-una”, ne-a spus atunci Elena Lasconi.

Caracterizarea făcută de Elena Lasconi pentru jurații de la Masterchef

Elena Lasconi a oferit caracterizări distincte pentru fiecare dintre jurații Masterchef. Despre Cătălin Scărlătescu, fosta concurentă de la MasterChef a spus că „este un Schwarzenegger al gastronomiei. Nimic nu-i stă în cale. E incredibil de talentat și ceea ce îmi place cel mai mult este că pentru el nu există „nu se poate”. El poate și știe!”.

Pe de altă parte, despre Florin Dumitrescu a declarat că „este și sper că va rămâne un copil minune al gastronomiei. E un om incredibil: drăguț, vesel, sufletist, talentat, dinamic, plin de viață.”, iar pe Sorin Bontea l-a caracterizat ca fiind „un gentleman al gastronomiei, care, în ciuda aparenței de „diriginte,” este un om extrem de cald și bun, are simțul umorului, e corect și foarte talentat.”

Sursa foto: Arhivă TVmania

Citește și:

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te