; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Nocturne cu Radu Jude_6565

Regizorul Radu Jude este invitatul serii la “Nocturne”

11 November 2013

Nocturne cu Radu Jude_6565Regizorul de film şi de spoturi publicitare Radu Jude este invitatul emisiunii “Nocturne” de astăzi, 11 noiembrie. Marina Constantinescu are un interlocutor sincer, cu care vorbeşte despre film, dar şi despre literatură şi teatru luni, de la ora 24.00, la TVR 1.

Radu Jude este absolvent al Liceului de Informatică şi al Facultăţii de Drept. A încercat de trei ori să intre la UNATC, dar a picat. Urmându-şi visul, a urmat cursurile unei şcoli particulare de regie şi azi este unul dintre regizorii recunoscuţi şi premiaţi. A făcut asistenţă de regie cu Radu Muntean, Cristi Puiu şi Costa Gavras.

„Nu cred că era mare lucru de capul meu ca asistent, dar eu mă străduiam”, mărturiseşte Radu Jude.

La “Nocturne”, Radu Jude se declară un mare admirator al lui Cehov: „Ce-mi place la Cehov şi, cumva, încerc să fur asta de la el, este că are un ochi pentru amestecul ăsta de tristeţe şi de ridicol din care sunt făcute… vieţile noastre.”

Întrebat despre travaliul obţinerii fondurilor de către un regizor care vrea să facă film în România, Radu Jude nu se sfieşte să atace decidenţii de la Centrul Naţional al Cinematografiei, dar şi să recunoască faptul că în teatru lucrurile sunt un pic mai simple: „Sunt foarte invidios pe regizorii aştia de teatru care doar se duc la un teatru, îşi aleg un proiect, primesc banii şi pleacă mai departe. La film e un pic diferit.”

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare