PREMIERĂ – Grecia – monahii între asceză şi truda pământului
Căţărată la o altitudine de peste 1000 m pe Muntele Kissavos din câmpia Thessaliei din Grecia, se află o mânăstire ortodoxă pentru femei. Originare din patru continente, cele douăzeci de călugăriţe de aici trăiesc departe de agitaţia lumii, în linişte şi în armonie cu natura.
Ridicată în secolul al XVI-lea, mânăstirea era doar o ruină la finele veacului al XX-lea, când a fost redescoperită de câteva monahii. Ele au reconstruit clădirile şi-şi petrec zilele în asceză şi rugăciune, dar şi muncind în grădină sau îngrijind de animale.
În original, documentarul se numește „Grèce, les petites sœurs de la terre” și este o producție Franța/Germania 2020.
Joi, 17 iunie, TVR 2, 14.00
Grèce: les Petites Soeurs de la Terre from Nicolas Gabriel on Vimeo.
Debarcarea în Normandia: Aripile victoriei
Debarcarea din Normandia rămâne una dintre cele mai spectaculoase operațiuni din istoria militară a omenirii, însă acea victorie nu ar fi fost posibilă fără masiva ofensivă aeriană care a pregătit terenul pentru trupele care au debarcat de pe mare.
În noaptea dintre 5 și 6 iunie 1944, peste 11.000 de avioane echipate cu cele mai noi tehnologii militare au zburat peste Canalul Mânecii. Dar cum au reușit Aliații – Marea Britanie, Franța, America și Canada – să ridice în văzduh 11.000 de avioane?
Documentarul, în original „D-Day: Wings of Victory”, urmărește cum s-a derulat una dintre cele mai temerare operațiuni din Al Doilea Război Mondial.
Sâmbătă, 12 iunie, Viasat History, 22.00
Țara Galilor: Ținutul sălbăticiei – sezonul 1
Țara Galilor, un mozaic de habitate, are cel mai lung fluviu din Marea Britanie, 2700 kilometri de zonă de coastă și 15 munți cu înălțimi de peste 1000 metri. Documentarul explorează acest ținut în fiecare anotimp.
A venit toamna – speciile sălbatice sunt în mișcare, se dau lupte pentru câștigarea unei perechi și asigurarea dreptului la reproducere, dar timpul trece repede și vine iarna.
Duminică, 13 iunie, Viasat Nature, 13.05
PREMIERĂ – Stalin
Pe data de 9 martie 1953, 5 milioane de oameni participă la funerariile lui Stalin. Un revoluționar lipsit atât de carismă, cât și de statură, Stalin a ajuns la putere aproape întâmplător, iar domnia sa de 30 de ani l-a transformat într-unul din cei mai machiavelici și mai sângeroși dictatori.
Bărbatul care a insistat să fie supranumit „Tatăl poporului” și-a masacrat proprii conaționali și a fost responsabil pentru moartea a aproximativ 20 de milioane de oameni. Uitând repede de ideologia sa de odinioară, a zdrobit fără milă, atât la propriu, cât și la figurat, pe oricine i se opunea.
Taberele sale de reeducare prin muncă grea, așa-numitele „gulaguri”, au transformat 18 milioane de ruși în sclavi. Cu material de arhivă colorizat, plin de imagini nemaivăzute până acum și numeroase relatări ale acelei perioade, inclusiv unele cu însuși Stalin, acest documentar spune povestea unui om care a transformat un vis într-un coșmar.
Luni, 14 iunie, Nat Geo, 21.00
PREMIERĂ – Expresul ghețurilor
Ontario Northland Railroad, supranumit „Expresul polar din zona arctică”, e un traseu de cale ferată de 1125 km, care străbate o zonă cu păduri dese și ajunge până la Golful James – „Poarta de intrare în zona arctică” din Canada.
Oricât de îngrozitoare ar fi vremea acolo, echipe curajoase fac eforturi ca să organizeze transportul încărcăturilor masive, să asigure lucrări esențiale de întreținere a căii ferate, să curețe zăpada și gheața de pe traseu și să se ocupe de tot ce înseamnă infrastructura trenurilor și a rețelei feroviare.
Tot acești oameni livrează și provizii esențiale pentru comunitățile din Nordul înghețat. O serie dinamică, despre realizări inginerești ambițioase, peisaje spectaculoase și eforturi omenești incredibile.
Miercuri, 16 iunie, Viasat Explore, 22.45