Homepage  / Vedete româneşti

De ce slăbesc românii așa de greu? Recomandările Mihaelei Bilic pentru o viață sănătoasă

De ce slăbesc românii așa de greu? Recomandările Mihaelei Bilic pentru o viață sănătoasă
10

de Cătălina Matei,

O prezență constantă pe micul ecran în ultimii 10 ani, Mihaela Bilic este alegerea firească în postura de gazdă a emisiunii „Doctor de bine”, de la PRO TV. Un format care i se potrivește mănușă și care oferă telespectatorilor informații medicale administrate sub formă de pastile mici, fără reacții adverse. Cum arată „rețeta”?

După aproape o lună de prezență cu „normă întreagă” la Pro TV în emisiunea „Doctor de bine”, care sunt reacțiile pe care le-ai primit?

Reacțiile au fost mult peste așteptări, toată lumea mi-a spus că este cel mai potrivit format de emisiune în care am apărut. Despre nutriție se poate vorbi mult și în orice context, însă emisiunea “Doctor de bine” mă poziționează într-un mediu “natural” și profesionist deopotrivă. Este o emisiune medicală care își propune să informeze și să educe, ne dorim să avem grijă de sănătatea oamenilor într-o atmosferă caldă și cu un limbaj prietenos. Și se pare că reușim!

Cum te înțelegi cu restul echipei?

Aș zice că ne înțelegem bine, dar ar trebui să-i întrebați și pe ei. Pentru mine este o provocare; jurnalismul și televiziunea sunt diferite de pregătirea mea medicală. Tendința de perfecționism și faptul că vreau să salvez lumea într-un singur episod se confruntă cu dinamica și obiectivele unei redacții de știri. Aici lucrurile trebuie să fie scurte, concentrate, rapide. Este dificil să transformi informația medicală în ceva simplu, pe înțelesul tuturor. Eu am un buton de pornire și sunt greu de oprit, însă cu ajutorul echipei voi reuși să dozez știința în pastile mici, astfel încât să nu facă nimeni indigestie. 🙂

Și cum tratezi subiectele care nu sunt acoperite de specializarea ta medicală?

Am alături de mine jurnaliști specializați în problemele medicale și, nu în ultimul rând, mă bazez pe opinia specialiștilor. Rolul meu este să aduc împreună puncte de vedere diferite, nu am pretenția că le știu pe toate. Din păcate educația medicală este una individualistă, iar doctorii uită să lucreze împreună. La “Doctor de bine” ne propunem să construim o astfel de echipă medicală, fie ea și virtuală – alegem un subiect și încercăm să-l abordăm complex, cu cât mai mulți specialiști în domeniu. Avantajul meu este că orice problemă medicală are și un aspect legat de nutriție, deci pot completa orice “rețetă”.

Mai ales acum, în contextul pandemic, oamenii își pun un diagnostic și își stabilesc un tratament cu informații de pe Internet. Sau cu leacuri băbești… Ce le recomanzi celor care se tratează astfel?

Nu putem ignora internetul, informația prezentă acolo este uriașă. Din păcate atunci când nu ești de specialitate nu poți face diferența între conținutul științific real și pseudoștiință, adică informații după ureche, incomplete sau manipulatoare, de la persoane care își dau cu părerea fără a fi de specialitate. Sau au alte interese.

În plus, mintea noastră are tendința să dramatizeze, să somatizeze – când citești cărțile de medicină, ai impresia că ai toate simptomele! Din acest motiv avem nevoie de consult medical, doctorul are experiența și discernământul să pună un diagnostic corect de boală și să indice tratamentul.

Ai scris deja mai multe cărți despre alimentație și slăbit și ai discutat în zeci de emisiuni despre acest subiect. De ce slăbesc românii așa de greu?

Românii nu slăbesc mai greu, doar mănâncă mai prost. Și mult prea mult. Suntem o societate săracă și disfuncțională, care nu a scăpat încă de sechele din trecut. La noi mâncarea este un instrument de afirmare socială și o metodă de a arăta celor din jur grija și dragostea. Ne îndopăm și îi îndopăm pe ceilalți ca să demonstrăm iubirea, valoarea… Faptul că avem frigiderul și burta pline ne dă un sentiment de siguranță, de care avem nevoie în contextul actual. Preocupările legate de siluetă vin după ce restul de nevoi îți sunt satisfăcute – siguranța zilei de mâine, salariul și locuința, familia, recunoașterea personală și profesională, relații sociale, hobby-uri și activități recreative. Dacă nu le avem pe acestea, le înlocuim cu mâncare.

Despre dieta cu junk food

Chiar tu ai încercat mai multe cure de slăbire neobișnuite: cu înghețată, cu junk food, cu merdenele… Cât de periculoase sunt aceste diete?

Dietele nu sunt periculoase, periculos este să mănânci prea mult sau să te îngrași din nou după ce ai slăbit. Organismul este proiectat să facă față la foame, mâncarea nu era o garanție zilnică până acum jumătate de secol. Prea multă mâncare ne îngrașă și ne îmbolnăvește, paradoxul este că am fost secole la rând la adăpost de obezitate pentru simplu motiv că nu aveam ce să mâncăm. “Doza face otrava” se spune în nutriție și indiferent că abuzăm de merdenele sau de salată verde, kilogramele în plus sufocă organismul. Nu încercați să dați vina pe mâncarea nesănătoasă, noi suntem singurii vinovați că mâncăm prea mult.

Până la urmă ce îngrașă mai tare: stresul sau E-urile?

Cu siguranță stresul îngrașă! Din păcate nu există analize care să pună diagnosticul exact când vine vorba de stres. Nu știm nici să-l măsurăm, nici să-l tratăm. Iar efectul lui asupra organismului este dramatic – de la ficat steatozic și colesterol crescut, la boli de inimă și diabet, de la obezitate la depresie și tulburări hormonale, totul este legat de stres.

Ce alimente nu ar trebui să lipsească din frigider?

Aș spune din toate câte puțin: produse lactate, pește (gras dacă se poate), legume proaspete, ouă… iar din cămară fasole boabe și mazăre, mălai, cartofi, murături, prune uscate, semințe de dovleac…

Despre alți „doctori” de la TV

Care sunt serialele tale preferate cu doctori? Și dintre personaje, cu cine crezi că te-ai înțelege de minune?

Când eram studentă era “Spitalul de urgență”… cred că ăsta este și motivul pentru care mi-am dorit să lucrez la Spitalul universitar :). Apoi am devenit fanul incontestabil al lui “Dr. House”… un fel de combinație între detectiv și medic, care găsește “vinovatul” acolo unde nimeni nu s-ar fi așteptat. Apropo, serialele polițiste și cele cu procurori de tipul “Lege și ordine” sunt și ele preferatele mele!

Ce alte programe urmărești la TV?

Îmi plac documentarele, indiferent de temă – de la subiectele științifice și istorice, până la cele culinare sau de călătorii. Îmi place să descopăr prin intermediul televiziunii oameni, locuri și obiceiuri noi… e atât de comod să cutreieri lumea stând în canapea. 🙂

Dincolo de micul ecran, cum arată o zi obișnuită din viața ta?

Citit, scris, întâlniri cu oameni. Apoi îmi place să descopăr lucruri noi chiar și printre rafturile unui supermarket. Iar când vine vorba de cumpărături, prefer magazinele de bricolaj și pe cele de grădinărit: natura ocupă un loc important în viața mea. Și dacă tot a venit vorba de natură, îmi place să mă pierd în decor… din păcate nu pe jos, ci cu mașina.

Dacă nu ai fi ales Medicina, ce profesie crezi că ți s-ar fi potrivit? Și de ce?

Construcțiile, arhitectura și decorațiunile interioare! Nu doar că mi se potrivesc, dar le-am și practicat ani la rând, în paralel cu medicina. Glumesc de multe ori spunând că am stat pe șantier mai mult decât în cabinetul de consultații. În continuare pun singură tapet, cos perdele, sau zugrăvesc …asta în cazul în care aveți nevoie de sfaturi de specialitate. 🙂

mihaela-bilic-107709567_3052446054811011_5653439175209308338_nIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 10
Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton