Din 12 aprilie intră pe ecrane „Război civil” / „Civil War” (2024), o frământată poveste plasată într-o Americă distopică, pe marginea căreia s-au iscat deja nenumărate discuții.
de Andreea Hentea,
Din 12 aprilie intră pe ecrane „Război civil” / „Civil War” (2024), o frământată poveste plasată într-o Americă distopică, pe marginea căreia s-au iscat deja nenumărate discuții.
Acțiunea filmului regizat de Alex Garland („Ex Machina”) urmărește o mică echipă de jurnaliști, printre care Lee (Kirsten Dunst), Jesse (Cailee Spaeny) și Joel (Wagner Moura), care transmit din zone de conflict și care trebuie să ajungă la Washington înainte ca grupările rebele să doboare Casa Albă. Statele California şi Texas s-au separat de naţiune pentru a forma Forţele Vestice, împreună cu Alianța din Florida, atacurile se întețesc, țara e un câmp de război, iar președintele Statelor Unite (Nick Offerman) anunță că „forțele armate i-au înfrânt pe rebeli”. În ciuda faptului că președintele promite încheierea rapidă a revoltei, grupul de jurnaliști care acoperă războiul conturează o imagine diferită.
Revolta unor state precum California şi Texas, imaginată în film, este ficțiune pură, desigur, însă lansarea producției într-un climat politic în care tensiunile dintre partide sunt la cote maxime, în anul cu alegeri prezidențiale, a iscat deja multiple discuții cu privire la film. „Război civil” a fost ovaționat în picioare după recenta premieră la festivalul anual SXSW, din Texas. Cu toate acestea, au existat întrebări dacă spectatorii americani sunt pregătiți să urmărească în cinematografe exact ceea ce se tem că se va întâmpla, chiar dacă filmul operează, totuși, cu alegorii, iar politicienii nu sunt niciodată identificați în mod precis.
S-a spus că „Război civil”, al patrulea film regizat de Alex Garland (care s-a afirmat anterior ca scenarist al unor filme foarte apreciate, precum „După 28 de zile” și „Să nu mă părăsești”) plasează spectatorii în centrul unui coșmar american. Viziunea sa asupra dezordinii interne se simte cu atât mai puternic după protestele în masă din 2020 și după ce Congresul american a fost luat cu asalt în 2021, nemaivorbind despre faptul că, în acest an electoral, diferendele politice sunt deosebit de accentuate.
„Mi se întâmplă foarte des să scriu despre ceva la care se gândesc și despre care scriu mulți alții”, a declarat regizorul pentru Entertainment Weekly. „Îmi amintesc că atunci când am lansat «Ex Machina» existau, simultan, o mulțime de filme despre inteligența artificială. Iar narațiunile despre războiul civil se simt, la ora actuală, ca un motiv de mare anxietate. Am scris scenariul acum patru ani, iar între acel moment și cel de astăzi am auzit această anxietate subliniată foarte des în mass-media, din gura politicienilor, dar o aud și din partea prietenilor mei. Pur și simplu plutește în aer”.
În centrul filmului se află jurnaliștii și modul în care este descris un astfel de conflict în mass-media. Joel (Wagner Moura) este un reporter care a colaborat mulți ani cu fotoreportera jucată de Kirsten Dunst (pe care o cheamă Lee, în memoria celebrei Lee Miller), iar după ani de reportaje despre războaiele din întreaga lume, amândoi se trezesc documentând acest conflict intern. El și Lee pornesc spre Washington însoțiți de mentorul lor, Sammy (Stephen McKinley Henderson), și de Jessie (Cailee Spaeny), o tânără fotoreporteră aspirantă.
Filmul „Război civil” redă cu precizie răspunderea jurnaliștilor care se străduiesc să relateze adevărul de pe front. Pentru a-i pregăti pe actori și pe membrii echipei, regizorul Alex Garland le-a proiectat filme de război și documentare. La film au fost folosiți și militari veterani, pentru că, pe măsură ce jurnaliștii se apropie de destinația finală, se trezesc în mijlocul unor lupte reale.
Actorul Wagner Moura („Narcos”) s-a inspirat din relatările reale ale corespondenților de război. „Joel este un dependent de zonele de război, cum sunt mulți dintre acești tipi. Deși sunt civili, ceea ce simt ei este foarte asemănător cu ceea ce simt soldații de pe front – acea adrenalină extraordinară. Când se întorc la traiul de zi cu zi, viața lor încetează să mai aibă sens. Am vorbit cu unii dintre ei și mi-au spus că pur și simplu nu pot scăpa de asta”, a spus actorul.
Întrebată despre paralela dintre film și politica americană contemporană, Kirsten Dunst a spus că privește „Război civil” ca pe „o poveste avertisment, o fabulă despre ceea ce se întâmplă atunci când oamenii nu comunică unii cu alții și încetează să se mai vadă ca ființe umane. Este un film anti-război, care te face să vrei să vorbești despre el cu cei din jur după ce îl vezi. Cred că orice film care reușește asta este incredibil”.
Kirsten Dunst a povestit însă pentru independent.co.uk cum a resimțit efectele filmului și a spus că „experiența de a filma secvențe de război extrem de realiste pe care a trăit-o la acest film a lăsat-o cu sindrom de stres post-traumatic pentru două săptămâni bune”. „Îmi amintesc că am ajuns acasă, am luat prânzul și m-am simțit golită de orice senzație”. Actrița a mai povestit că secvențele de luptă și urmărirea cu mașina filmate în Georgia rurală „au zguduit-o în profunzime”. „Am auzit exercițiile pentru scena unei explozii. Eram în rulotă, la coafură și machiaj, iar aceasta era foarte departe de platou, și totuși întreaga rulotă s-a cutremurat”. Actrița a mai spus că și alte scene violente din film, precum o confruntare petrecută în afara Casei Albe, au marcat-o profund, din cauza realismului cu care sunt realizate: „Sunt atât de multe focuri de armă, te uiți la știri și afli din nou despre alte împușcături într-o școală”.
Filmul i-a oferit, din nou, lui Kirsten Dunst, șansa de a juca alături de soțul ei, Jesse Plemons. Cei doi actori au mai lucrat împreună la „În ghearele câinilor” și la al doilea sezon din „Fargo”. Jesse Plemons apare alături de Kirsten Dunst într-o scenă scurtă, dar esențială, în care joacă un soldat xenofob înfricoșător.
„Ne-am îndrăgostit de modul în care lucrăm împreună, pentru că ne asigură mereu o verificare reciprocă perfectă și ne oferim echilibru unul celuilalt”, a spus ea despre colaborarea cu Plemons. „Și sincer, ni s-a făcut o favoare, fiindcă Alex avea un alt actor în vedere pentru rolul lui Jesse, iar acel actor nu a mai putut să joace, în cele din urmă, așa că am avut noroc”. Actorul Wagner Moura a fost uimit de ușurința cu care Dunst și Plemons au evoluat împreună de-a lungul scenei lor tensionate. „Și-au oferit mult spațiu unul altuia și nu s-au invadat reciproc”, a povestit el. Din cauza alăturării de ultim moment la distribuție, despre actorii Nick Offerman și Jesse Plemons s-a aflat că fac parte din proiect abia după apariția primului trailer, în decembrie.
O: Civil War, SUA/Marea Britanie, 2024 R: Alex Garland D: Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, Nick Offerman, Jesse Plemons, Jefferson White, Nelson Lee.