Regizorul român Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Berlin cu filmul 'Kontinental '25'. În discursul său, el a abordat teme politice și a făcut apel la solidaritate în Europa.
de Andra Stana,
Regizorul român Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Berlin cu filmul 'Kontinental '25'. În discursul său, el a abordat teme politice și a făcut apel la solidaritate în Europa.
Regizorul român Radu Jude a fost din nou premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, câștigând Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu cu filmul «Kontinental »25″. Potrivit spotmedia.ro, acesta este cel mai recent succes al lui Jude la prestigiosul festival german.
În discursul său de acceptare, Jude a surprins audiența cu o declarație modestă și plină de umor: «Sunt un scenarist foarte slab, deci e amuzant că primesc acest premiu.» El a continuat prin a mulțumi echipei care a contribuit la realizarea filmului și a subliniat talentul existent în România.
Radu Jude a profitat de ocazie pentru a transmite un mesaj puternic. El a vorbit despre «vremurile teribile» pe care le trăim și a făcut un apel la mai multă solidaritate în Europa. De asemenea, regizorul a menționat speranța sa că vor fi alocați mai mulți bani pentru cultură în România.
Mesajul complet al regizorului Radu Jude:
“Înainte să vin aici, am deschis internetul și am observat că azi se împlinesc 125 de la nașterea lui Luis Buñuel. Permiteți-mi să dedic acest premiu moștenirii lăsate de el. Și aș vrea să vă spun o mică anecdotă: la un moment dat Buñuel l-a cunoscut pe Nicholas Ray, iar Ray i-a spus: ce grozav că poți face aceste filme ieftine, iar Buñuel i-a spus: păi, tu ai făcut producții mari, acum poți face și tu filme ieftine, iar acesta i-a spus: nu, e imposibil, pentru că la Hollywood trebuie să evoluezi mereu către bugete și mai mari, e imposibil. Cred că trebuie să ne luptăm cu această idee stupidă în industria filmului.
Sunt un scenarist foarte slab, deci e amuzant că primesc acest premiu. Mulțumesc tuturor celor care au ajutat la realizarea filmului! Cred că arată că în România sunt multe talente și, chiar dacă trăim vremuri teribile, sper că vor fi mai mulți bani pentru cultură, sper că va exista mai multă solidaritate în Europa, acum când suntem presați din toate direcțiile, să fie solidaritate reală. Sper ca Curtea de la Haga să prindă acești criminali nenorociți.
Și pentru că mâine aveți alegerile aici, sper ca festivalul să nu se deschidă la anul cu Triumph of the Will*, al lui Leni Riefenstahl.”, a spus Jude pe scena de la Berlinale, în aplauzele colegilor de breaslă, potrivit culturaladubă.ro.
*„Triumph of the Will” (în germană „Triumph des Willens”) este un film documentar de propagandă lansat în 1935 și regizat de Leni Riefenstahl. Acesta documentează Congresul Partidului Nazist din 1934 desfășurat la Nürnberg, Germania, și este cunoscut pentru utilizarea creativă a tehnicilor de filmare inovatoare pentru acea vreme. Filmul prezintă marșuri, parade militare și discursuri ale liderilor naziști, inclusiv Adolf Hitler, având scopul de a glorifica regimul nazist și ideologia sa. Deși recunoscut ca o realizare tehnică și artistică semnificativă în cinematografia documentară, „Triumph of the Will” rămâne profund controversat din cauza conținutului său propagandistic și al rolului său în promovarea ideologiilor naziste.
Conform sursei citate, Radu Jude a stârnit controverse și înainte de ceremonia de premiere. La premiera filmului Kontinental 25, în loc să-și semneze afișul, regizorul a scris «Fuck Putin and Trump», exprimându-și astfel poziția politică într-un mod direct și neconvențional.
Filmul pentru care Jude a fost premiat explorează criza morală a unei femei executor judecătoresc, care se simte vinovată după ce a evacuat un bărbat fără adăpost. Pelicula a fost filmată în doar 10 zile, folosind un smartphone, ceea ce demonstrează inovația și creativitatea regizorului român. Istoric de succes la Berlin.
Acesta nu este primul succes al lui Radu Jude la Berlinale. În 2021, el a câștigat Ursul de Aur pentru «Babardeală cu bucluc sau porno balamuc», iar în 2015 a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor cu filmul «Aferim!».
În timp ce Radu Jude a câștigat pentru scenariu, marele premiu al festivalului, Ursul de Aur, a fost acordat filmului «Dreams (Sex Love)» (Drømmer) regizat de Dag Johan Haugerud. Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului a fost câștigat de regizorul brazilian Gabriel Mascaro pentru «The Blue Trail».