Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

Teatru, muzică și film în aer liber. Zilele Unteatru țin toată săptămâna

de Doinel Tronaru,

A venit vara, s-a închis stagiunea, temperaturile se anunță de Cartea Recordurilor, dar unele companii de teatru nu se lasă și oferă în continuare bucurie și frumusețe spectatorilor. Printre cei care “țin steagul sus” se află celebra companie unteatru, care organizează săptămâna aceasta Zilele Unteatru, cu ocazia împlinirii a 12 ani de existență.

Era aproape de la sine înțeles ca cei de la compania Unteatru, una dintre cele mai dinamice și mai valoroase de pe scena românească independentă, să nu se odihnească și să nu plece în vacanță nici anul acesta, au stat mereu pe “baricadele” verii culturale bucureștene, an de an.

Compania Unteatru a fost înființată în urmă cu 12 ani, fiind inițiată de cuplul Andrei și Andreea Grosu, regizori de marcă ai scenei independente, un rar cuplu de regizori, de “autori”, în lumea artistică (spun asta pentru că de obicei cuplurile artistice, în teatru sau film, se împart astfel: regizor plus… actriță).

“Grădina cu comèdii”, sau “noul Iunion”

“Teatrul Unteatru a respirat pentru prima oară pe 25 iulie 2010, născându-se din entuziasmul regizorilor Andrei și Andreea Grosu”, le place celor doi entuziaști să spună. De anul trecut, compania are un nou spațiu de manifestare, pe timpul anotimpului cald, spațiu la a cărui amenajare și punere pe picioare a muncit foarte mult: cel din Grădina Casei Universitarilor.

În fiecare an, compania organizează Zilele Unteatru, și nici anul acesta nu face excepție, ele desfășurându-se chiar săptămâna aceasta. Nu numai piese de teatru pot fi văzute în aceste zile în frumoasa și răcoroasa grădină, ci și concerte de muzică pop și rock, și chiar proiecții de filme. Oricum, reprezentațiile teatrale și evenimentele conexe vor continua aici până la sfârșitul lunii… octombrie, când venirea “anotimpului rece” îi va băga, în sfârșit, în săli pe inimoșii artiști.

Primii 12 ani

Până duminică, 31 iulie, în Grădina Casei Universitarilor (str. Dionisie Lupu, nr. 46), au loc Zilele unteatru #12, cu piese precum “Domnișoara Iulia” sau “(IN)DEPENDENȚII” și, sâmbătă, cu “unteatru de copii”. Printre artiștii care se vor produce live în aceste zile se numără Ada Milea și Dan Byron. Nu trebuie ratat niciun film ca “Mo”, cu Dana Rogoz, dacă nu l-ați văzut până acum.

Manifestarea este inclusă în cadrul stagiunii Unteatru open-air, care are loc aici, în Grădină, cum spuneam, până în luna octombrie. Sloganul acestei ediții este “12 ani de #unteatru pentru #unpublic”, iar evenimentul își propune “un program divers de spectacole noi și titluri deja consacrate, concerte, proiecții de film și activități pentru întreaga familie, desfășurate în aer liber”. Programul complet și biletele de acces la Zilele unteatru sunt disponibile pe www.unteatru.ro. 

“Lupta dintre sexe”

“Zilele” s-au deschis luni seară, cu o reprezentație cu spectacolul “Domnișoara Iulia”, după textul clasic al lui August Strindberg. Chiar dacă spectacolul a avut loc, nu putem să trecem peste el, montarea rămânând oricum în repertoriul curent al teatrului. Şi nu numai pentru că “Domnișoara Iulia” este una dintre cele mai bune și mai intense piese de teatru scrise vreodată, un studiu al “războiului dintre sexe” (tema favorită a nefericitului, în viața personală, Strindberg), în care “lupta dintre sexe bate lupta dintre clase”.

Şi calitatea numelor implicate în această montare este dincolo de orice îndoială. Regia le aparține, desigur, soților Andrei și Andreea Grosu, iar distribuția este formată din Dana Rogoz, Richard Bovnoczki, Mihaela Trofimov. Un nume surpriză este creatorul muzicii de spectacol: muzicianul Mihai Dobre, membru al celebrei formații Şuie Paparude.

“Pentru noi, în momentul acesta al vieții, Domnișoara Iulia e un text cu raze X care ajung până la oase. E despre cum se descompun oamenii în nopțile nedormite și despre mersul pe sfoară fără plasă de siguranță. Ne fascinează cel mai crud și mai devorator Strindberg. E un studiu care te trage adânc sub apă până când simți că nu mai vezi lumina”, spun soții Grosu despre spectacol.

Domnișoara Iulia, cu: Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov

Dacă e sâmbătă, sunt… clovni

Marți seară, la ora 21.00, poate fi văzută o producție relativ mai nouă a teatrului: “(IN)DEPENDENȚII”, un “spectacol tragi-comic care vorbește despre condiția lucrătorilor din sectorul cultural independent”. Este un așa-numit “eseu performativ” semnat de Catinca Drăgănescu, avându-i în distribuție pe: Mihaela Rădescu, Florina Gleznea, Andrei Raicu.

Teatrul mai revine în Grădină sâmbătă dimineața, dedicată copiilor, când, la ora 11.00, poate fi văzut “Clara și timpul liber – unteatru de copii”, un one-woman-show cu Ana Turoș. “Spectacolul Clara şi Timpul Liber este un one-woman-show construit într-o manieră ludică, îmbinând teatrul gestual, clovneria şi elemente de teatru-dans, interacţiune cu publicul şi improvizaţie”, spun organizatorii.

Dana Rogoz, și pe scenă, și în film

Dintre concertele care au loc săptămâna aceasta în Grădină, le marcăm pe cele ale artiștilor de la Blue Drops (blues cu Berti Barbera și Nicu Patoi, marți, de la ora 19.00), unconcert Ada Milea & Alex Neagu (miercuri, ora 19.00) – “un concert în care percuția va fi personaj, iar jucăriile, uscătoarele de păr și veiozele vor lua locul instrumentelor muzicale” – și pe cel al reputatului și îndrăgitului artist Dan Byron, atenție, însă, solo (joi, ora 19.00).

Dan Byron

Cele mai interesante filme proiectate în zilele Unteatru sunt: “Mo”, regia Radu Dragomir, cu: Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu și Mădălina Craiu (miercuri, ora 21.00), și filmul pentru copii “Străjerii Deltei”, regia Liviu Mărghidan (sâmbătă, ora 21.00).

“Mo”, regia Radu Dragomir, cu: Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu și Mădălina Craiu

O veste bună este și că Zilele Unteatru au anul acesta și o “extensie”, după cum comunică soții Grosu: weekendul viitor, pe 5, 6 și 7 august, aici va fi prezentat, în fiecare zi de la ora 21.00, spectacolul “The Lincoln Dress”, o producție Piper Theatre, New York, text și regie: John P. McEneny, distribuția: Eduard Buhac, Vasile Flutur, Annie Montgomery, Aaron Novak, muzică: Rob Parker.

Despre ce este vorba? “Albany, statul New York, anul 1931. Patru oameni împinși în pragul disperării plănuiesc să fure rochia purtată de Clara Harris în seara asasinării lui Abraham Lincoln în loja de teatru.

Rochia, pătată cu sângele președintelui legendar, urmează să fie vândută la un preț care i-ar scoate din sărăcie. Donal (Vasile Flutur), un veteran din primul război mondial, împreună cu Chick (Eduard Buhac), prietenul său fragil psihic, o prostituată la vârsta a doua, Edith (Annie Montgomery), și fratele ei promiscuu Mickey (Aaron Novak) reușesc să fure relicva însângerată care îi va bântui în mod ireversibil”.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te