Pe 18 iulie începe cea de-a IX-a ediție a Săptămânii Comediei, evenimentul cultural al Brașovului care aduce publicului comedia sub forma spectacolelor de teatru și proiecțiilor de film, la Teatrul Sică Alexandrescu și la Cinema Astra.
de Ioana Maria,
Pe 18 iulie începe cea de-a IX-a ediție a Săptămânii Comediei, evenimentul cultural al Brașovului care aduce publicului comedia sub forma spectacolelor de teatru și proiecțiilor de film, la Teatrul Sică Alexandrescu și la Cinema Astra.
Teatrele Nottara, Bulandra, Odeon, Asociația Jamais-Vu din București și Teatrul Toma Caragiu din Ploiești sunt doar câteva dintre companiile de teatru de renume din România care vor susține spectacole în secțiunea competițională a Săptămânii Comediei.
Un juriu de profesioniști în arta dramaturgică va acorda 5 premii: Cel mai bun Actor, Cea mai bună Actriță, Premiul pentru Regie, Cel mai bun Spectacol și Premiul Special al Juriului.
Membrii juriului sunt teatrologul și criticul de teatru Maria Zărnescu, actorul și managerul Teatrului Sică Alexandrescu, Dan Cogălniceanu, teatrologul și criticul de teatru Alina Epingeac, scriitorul, jurnalistul și analistul Pop Culture Ioan Big și scriitorul, translatorul și cunoscutul critic de teatru Doru Mareș.
Piesele de teatru care pot fi văzute la ediția de anul acesta a Săptămânii Comediei sunt:
Fetele Pelican – prezentat de Teatrul Nottara București (18 iulie), Furtuna – spectacol al Teatrului Bulandra București (19 iulie), Toxic – adus de Teatrul Toma Caragiu Ploiești (20 iulie), Rebarbor – prezentat de Teatrul Odeon București (21 iulie), Cină cu prietenii – montat la Teatrul Bulandra București (22 iulie) și Funia – spectacol al Asociației Jamais-Vu din București (23 iulie).
Festivalul va fi închis pe 24 iulie cu o Seară de Gală, în cadrul căreia se va vedea spectacolul Rosto – Teatrul Act București, câștigător a patru premii la ediția din 2021 a Săptămânii Comediei (Premiul pentru Cel mai bun actor: Dan Rădulescu, Premiul pentru Cea mai bună regie: Alexandru Dabija, Premiul pentru Cel mai bun spectacol, și Premiu Special al Juriului: Marcel Iureș, pentru excelență în arta actorului).
În cele 7 zile de festival, publicul va putea viziona nu mai puțin de 11 filme, câștigătoare în total a 7 premii Oscar și care numără alte 17 nominalizări la Academia Americană de Film.
Tema primelor cinci proiecții este: Actori renumiți în filme clasice de comedie.
Sâmbătă și duminică, Săptămâna Comediei propune publicului 6 filme românești, secțiune prezentată de CINEMARATON.
Pe 23 iulie se vor vedea filmele „Maria Mirabela” dar și cel de-al treilea film semnat de Nae Caranfil, „Asfalt Tango” și pelicula lăudată de Martin Scorsese, „Sieranevada”.
Ultima zi de festival este dedicată întâi copiilor prin proiecția filmului „Dumbrava Minunată”, iar în încheiere lui Nae Caranfil, unul dintre cei mai mari regizori români, cu filmul „6.9 pe scara Richter” și capodopera „Filantropica”, cu Mircea Diaconu și Gheorghe Dinică.
Toate filmele sunt proiectate la Cinema Astra, iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Programul complet al festivalului se găsește pe site-ul oficial www.saptamanacomediei.ro