Homepage  / Ultimul număr

Privirea lui Brancusi

Privirea lui Brancusi

de Redactia Tvmania

Documentarul „Brancusi – fotograf” ne ofera imagini-document cu lucrarile maestrului, in diferite stadii ale executiei, si cu atelierul lui din Paris.

A devenit deja un loc comun: Constantin Brancusi este mai cunoscut si mai apreciat la nivel mondial decat in propria lui tara. Dovada stau, comparativ, Atelierul Brancusi situat chiar in inima Parisului, langa Centrul Pompidou, si starea de degradare in care a zacut timp de multi ani Coloana Infinitului, la Targu-Jiu. Ce se poate face pentru a schimba aceasta situatie? Un inceput a fost facut prin proiectul „Mari Romani” de anul trecut, in urma caruia sculptorul a fost votat de telespectatori in Top 10 al celor mai importante personalitati romanesti din toate timpurile. Un alt proiect al TVR incearca sa popularizeze o latura mai putin cunoscuta a lui Brancusi: pasiunea lui pentru arta fotografica si rolul pe care l-au avut fotografiile in dezvoltarea operei sale. Este vorba de documentarul „Brancusi – fotograf”, realizat de Ileana Ploscaru Panait, care face parte dintr-o serie dedicata expozitiilor gazduite de Muzeul National de Arta cu ocazia Anului Francofoniei.
Nascut la Hobita Pestisanilor, in Gorj, pe 19 februarie 1876, Constantin Brancusi a parasit la numai 9 ani casa parinteasca pentru a studia artele plastice la Craiova si apoi la Bucuresti. In 1904, el a plecat la Paris pentru a-si continua studiile, sub indrumarea lui Antonin Mercié, acolo intrand in contact cu avangarda artistica a vremii si imprietenindu-se, printre altii, cu Guillaume Apollinaire si Amedeo Modigliani. Inca din acesti ani de inceput, Brancusi a descoperit un nou mod de expresie – arta fotografica, aflata la inceputurile ei, cu ajutorul celebrului fotograf avangardist Man Ray. Dincolo de valoarea in sine a fotografiilor, ele se constituie acum intr-un document istoric, dezvaluindu-ne spatiul intim de lucru al sculptorului si felul in care el isi privea lucrarile. Mai mult, fotografiile au jucat un rol important in strategia de autopromovare a lui Brancusi, multe dintre ele fiind trimise la galerii din Europa si Statele Unite.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton