Prințesa Leonor și-a început stagiul militar. Și prințesele fac armata!
Leonor, prințesă de Asturia, este primul copil al Regelui Felipe al VI-lea și al soției lui, Regina Letizia a Spaniei, prin urmare este prima în ordinea succesiunii la tronul iberic. Din postura de viitoare regină, care implică și funcția de comandant-şef al forţelor armate, tânăra prințesă a început deja pregătirea militară încă din luna august.
Pe 18 septembrie, prințesa Leonor a depus jurământul militar în cadrul unei ceremonii oficiale care aa vut loc Academiei Militară Generală din Zaragoza. Astfel, fiica regelui Felipe, care va împlini 18 ani pe 31 octombrie, și-a primit sabia de ofițer la Academia Militară Generală din Zaragoza, împreună cu cei 560 de cadeți admiși. Casa regală a Spaniei a dat publicității mai multe fotografii de la eveniment.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16
Prinţesa Leonor, în vârstă de 17 ani şi prezumtiva moştenitoare a tronului Spaniei, va face trei ani de pregătire militară, după cum a anunțat anul acesta ministrul Apărării, Margarita Robles, potrivit CNN. „Aşa cum este cazul tuturor monarhiilor parlamentare, (moştenitorul) trebuie să aibă o pregătire militară şi o carieră militară”, a spus Robles după o şedinţă de Guvern.
Prințesa Leonor este prima în ordinea succesiunii la tron
Fiica cea mare a lui Felipe, Leonor, este prima în ordinea succesiunii la tron, dacă nu se naşte un moştenitor de sex masculin, urmată de sora ei, Sofia. „La momentul oportun, comandantul-şef al forţelor armate va fi o femeie, iar în ultimii ani am depus eforturi importante pentru încorpora femei în forţele armate”, a mai spus atunci Robles.
Prinţesa va efectua primul an de instrucţie la Academia Militară din Zaragoza, după care va merge la o şcoală navală, care va include navigarea vasului şcolar „Juan Sebastian Elcano”, şi îşi va finaliza studiile militare la General Air Academy.
Prințesa Leonor va fi prima suverană a Spaniei de la regina Isabella a II-a
Guvernul şi casa regală au stabilit de comun acord că pregătirea militară „foarte intensă” a infantei va precede studiile universitare, la fel cum s-a întâmplat şi cu tatăl ei în anii 1980.
Totodată, Prințesa Leonor va fi prima suverană a Spaniei de la regina Isabella a II-a (care a domnit între 1833 și 1868) atunci când va urca pe tron și, odată cu aceasta, va prelua și responsabilitatea de a fi comandantul suprem al forțelor armate spaniole.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 9 / 16
La 18 iunie 2014, regele Juan Carlos I al Spaniei a semnat actul de abdicare care a intrat în vigoare la 19 iunie 2014. Tatăl Infantei Leonor, Prințul Felipe de Asturia, a devenit astfel regele Felipe al VI-lea al Spaniei, iar Leonor a devenit moștenitoarea tronului și Prințesă de Asturia.
La nașterea Prințesei Leonor au existat discuții în Spania despre schimbarea prevederilor constituționale privind succesiunea la tron, pentru a se elimina sistemul primogeniturii cognatice cu preferință masculină (potrivit căruia bărbații au prioritate față de surorile lor în ordinea succesiunii). Nu s-a luat însă nicio măsură concretă în acest sens, iar după ce s-a născut Infanta Sofía, discuțiile au stagnat.
Foto: Hepta
Citește și: