; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Print si cersetor

09 March 2009

Filmul perfect nu exista, dar “Vagabondul milionar” e foarte aproape de acest statut. Prin urmare, a castigat opt Oscaruri, sapte BAFTA si patru Globuri de Aur.

“Jamal Malik mai are doar o intrebare si poate castiga 20 de milioane de rupii. Cum a ajuns aici? A – A trisat, B – Este norocos, C – Este un geniu, D – Pentru ca asa a fost scris”. Raspunsul corect la aceasta prima intrebare din “Vagabondul milionar” m-a bantuit timp de 120 de minute, timp in care am trecut cu pas sustinut prin intreaga viata a protagonistului sus-numit. Pretextul folosit de scenariu pentru a motiva aceasta rememorare este unul genial: Jamal (Dev Patel) este concurent la emisunea-concurs “Vrei sa fii miliardar?”, varianta indiana, unde este capabil sa treaca usor peste mai toate intrebarile pentru ca a trait pe propria piele fiecare raspuns.

Pe ritmuri indiene
Insusi ritmul filmului este unul de concurs: alergam cu Jamal (Ayush Mahesh Khedekar) si fratele lui – Salim (Azharuddin Mohammed Ismail) – pe strazile mahalalei Dharavi din Mumbai, traim groaza din ochii copiilor aflati sub “protectia” gangsterului local Maman (Ankur Vikal) si simtim cat de greu atarna in sufletul micului Jamal despartirea de Latika (Rubina Ali), “al treilea muschetar” din echipa. Totul – pe acordurile unei coloane sonore mobilizante, demne de Oscarul castigat.
Scenariul scris de Simon Beaufoy si premiat cu Oscar are la baza prima carte a diplomatului indian Vikas Swarup, “Q & A” (2005). Cu actiunea plasata in India, romanul spunea povestea unui chelner sarac ce castiga premiul cel mare la emisiunea “Vrei sa fii miliardar?” si este trimis la inchisoare, acuzat ca a trisat. Cartea a fost un bestseller in India si peste hotare, a dat nastere unei piese de teatru premiate (produsa de BBC) si va fi adaptata si ca muzical.

Succes neasteptat
De ce reusit un film cu actori indieni necunoscuti sau incepatori, care este filmat in tara-mama a Bollywood-ului si caruia nu i se prefigura nimic mai mult decat o lansare direct pe DVD sa ajunga pe primul loc in listele celor mai bune filme ale anului si sa stranga (pana acum) peste 189 de milioane de dolari la box-office? Pentru ca pelicula te tine permanent in priza si este un amestec bine inchegat de tragedie, umor, dragoste neimplinita si veselie. Finalul este, ce-i drept, cam siropos, dar potrivit viziunii de ansamblu a peliculei.
Din acest punct de vedere, “Vagabondul milionar” e un film complet: te face sa te cutremuri, sa razi cu lacrimi, sa simti nedreptatea din mahalaua indiana pana in maduva oaselor si sa vrei ca Jamal sa castige banii din concurs si inima frumoasei Latika (Freida Pinto).

de Monica Popescu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare