; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Primul amant latin

24 October 2008

Fizicul l-a recomandat pe Marcello Mastroianni pentru rolurile de june-prim, insa intepretarile sale melancolice si fragile l-au impus ca pe un actor unic si un talent transcendent

A fost venerat ca prototipul amorezului latin. Insa trasaturile pe care Mastroianni le-a proiectat cel mai mult in filmele sale au fost nesiguranta, tristetea si o patologica oboseala. Toate acestea demonstreaza o ambivalenta care depaseste stereotipurile sexualitatii masculine. Nu face exceptie nici rolul cu care este asociat cel mai mult, cel al afemeiatului jurnalist de monden din capodopera “La Dolce Vita” (1960) – regizata de Federico Fellini – in care a cutreierat Roma alaturi de un alt sex-simbol cult, Anita Ekberg.

Fost prizonier nazist
Mereu modestul Mastroianni explicase candva publicului unei emisiuni americane ca “nu sunt dependent de sex”. Cat priveste faima de june-prim, tot Mastroianni marturisea ca Fellini il alesese pentru “La Dolce Vita” pentru ca avea o “fata teribil de banala”. Cei doi aveau sa mai colaboreze si pentru “8 1/2”, considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile.
Inainte de a-si incepe cariera cinematografica, Mastroianni a fost inchis intr-un lagar nazist, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Viitorul actor a evadat si s-a ascuns la Venetia. A debutat la scurt timp, in 1947, cu filmul “Mizerabilii”, ajungand destul de repede un star la nivel european si, mai apoi, international.

In cele peste 120 de filme in care a jucat, de-a lungul carierei sale, Mastroianni i-a avut drept colegi de platou pe Brigitte Bardot, Sophia Loren, Yves Montand sau Jack Lemmon, printre altii. Cu ultimul imparte de altfel o notabila performanta, cei doi fiind singurii actori din istorie care au castigat de doua ori premiul pentru “Cel mai bun actor” la Festivalul de la Cannes. Mastroianni a mai fost nominalizat pentru trei Oscaruri.

Aventurier pe marele ecran, italianul a avut o viata personala aproape la fel de zbuciumata. S-a casatorit cu actrita Flora Carabella in 1948, la 24 de ani, si a ramas cu ea pana in 1996, cand actorul a fost rapus de un cancer pancreatic. Flora i-a fost alaturi pe patul de moarte… ca de altfel si Catherine Deneuve, iubita sa din anii ’70, si amanta sa din ultimii ani, Anna Maria Tato.

de Alex Bala

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare