Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

Premiile César 2021. O ceremonie care a făcut furori! Lista completă a câștigătorilor

de Redactia Tvmania

Premiile César, cele mai importante distincții ale Franței în materie de cinema, au fost acordate vineri seară, pe 12 martie. A 46-a ediție a premiilor a fost supusă restricțiilor dictate de pandemie, iar surprizele nu au lipsit.

Actrița Corinne Masiero (binecunoscută la noi din serialul „Căpitanul Marleau”, difuzat de postul Diva, în care joacă rolul titular) a urcat pe scenă purtând o vestă galbenă pentru a prezenta premiul pentru cele mai bune costume, dar protestul nu s-a oprit aici, actrița scoțându-și toate hainele.

Corinne Masiero și-a dat jos însă acest costum insolit și a rămas într-o rochie vopsită astfel încât să pară pătată de sânge și cu un machiaj similar pe brațe și pe față (evocând celebra peliculă „Carrie”, din 1976, a lui Brian De Palma), apoi și-a scos-o și pe aceasta, pentru a lăsa să se vadă mesajele scrise pe trupul ei gol. Aceste mesaje, precum „No culture, no future”(„Fără cultură, fără viitor”) și „Dă-ne arta înapoi, Jean!”, adresat direct premierului francez, Jean Castex, reprezentau proteste împotriva faptului că cinematografele din Franța sunt închise de peste trei luni. Colegii actriței, aflați în sală, au fost surprinși de forma aleasă de aceasta pentru protest, dar cei mai mulți i-au aplaudat gestul.Protestul actriței Corinne Masiero se alătură protestelor a sute de artiști, desfășurate la sfârșitul anului trecut la Paris și în alte orașe din Franța, față de închiderea sediilor dedicate activităților culturale. 

Gala premiilor César a avut loc în celebra sală Olympia din Paris, dar cu un număr restrâns de participanți – doar 130. La ceremonie au fost prezenţi numai artiştii nominalizaţi şi celebrităţile invitate să înmâneze premiile, totul desfășurându-se cu respectarea strictă a regulilor de siguranţă sanitară.

Invitată la ceremonie pentru a prezenta premiul categoriei cele mai bune costume, non-conformista actriță Corinne Masiero (57 de ani) a venit la gală purtând o vestă galbenă ce trimitea la recentele mișcări de protest din Franța, purtând mesaje ca „No culture, no future”(„Fără cultură, fără viitor”). Mai mult, în momentul urcării pe scenă pentru a prezenta premiul pentru cele mai bune costume, actrița a venit îmbrăcată cu o piele de măgar, unul dintre cele mai celebre costume din istoria filmului francez, purtat de Catherine Deneuve în muzicalul „Piele de măgar” (1970).

Corinne Masiero și-a dat jos însă acest costum insolit, a rămas într-o rochie vopsită astfel încât să pară pătată de sânge (și cu un machiaj similar pe brațe și pe față), apoi și-a scos-o și pe aceasta, pentru a lăsa să se vadă inscripțiile de pe trupul ei gol, ce reprezentau proteste împotriva faptului că cinematografele din Franța sunt închise de peste trei luni. Ea a purtat, de asemenea, pe trup, mesaje precum „No culture, no future”(„Fără cultură, fără viitor”) și „Dă-ne arta înapoi, Jean!” – mesaj adresat direct premierului francez, Jean Castex. Colegii actriței, aflați în sală, au fost surprinși de forma aleasă de aceasta pentru protest, dar cei mai mulți i-au aplaudat gestul. Protestul actriței Corinne Masiero se alătură protestelor a sute de artiști, desfășurate la sfârșitul anului trecut la Paris și în alte orașe din Franța, față de închiderea sediilor dedicate activităților culturale. 

Prezentată de cunoscuta actriţă de comedie Marina Fois, ceremonia premiilor César a avut, de altfel, un discurs de deschidere cu apăsate conotaţii politice şi critici la adresa deciziei guvernului francez de a menţine închise spaţiile culturale, inclusiv cinematografele, considerate „sectoare neesenţiale”. Mai mulţi artişti premiaţi de-a lungul galei au pledat pentru redeschiderea cinematografelor din Franţa, care sunt închise din octombrie 2020.

Câștigătorul categoriei cel mai bun film a fost lungmetrajul „Adieu les cons”, regizat de Albert Dupontel, pe care publicul de la noi îl cunoaște ca regizor, co-scenarist și protagonist al excelentului film „La revedere acolo sus”, din 2017 (ecranizare a romanului omonim, laureat în 2013 cu premiul Goncourt, al scriitorului Pierre Lemaitre). Filmul a câștigat în 2018 cinci premii César (inclusiv pentru cel mai bun regizor, scenariu, imagine și costume) și a fost nominalizat la încă opt categorii.

Proaspăt premiata comedie neagră „Adieu les cons” (2020) este povestea lui Suze Trappet (jucată de Virginie Efira), o femeie bolnavă în stadiu terminal, care încearcă să-și găsească fiul născut în perioada adolescenţei (la care a renunţat imediat după naştere, din cauza familiei ei), ajutată de un bărbat suferind de extenuare psihică şi de un arhivist orb. Filmul a câștigat, în total, șase premii César (inclusiv pentru scenariu, imagine și regie) și a fost nominalizat la alte șase categorii. „Adieu les cons” a avut premiera în cinematografele din Franța în toamna anului trecut, cu 700.000 de spectatori în prima săptămână de proiecții, conform AFP, dar difuzarea sa a fost întreruptă brusc din cauza pandemiei.

Gala premiilor César a omagiat, de asemenea, personalitățile din industria filmului francez dispărute în 2020, printre care celebrul scenarist şi actor Jean-Claude Carrière, scenaristul Jean-Loup Dabadie şi actorul Jean-Pierre Bacri – recompensat postum cu un premiu César onorific.

Lista completă a premiilor César:

Cel mai bun film – „Adieu les cons”


Cea mai bună actriţă în rol principal – Laure Calamy („Antoinette dans les Cévennes”)


Cel mai bun actor în rol principal – Sami Bouajila („Un fils”)


Cel mai bun regizor – Albert Dupontel („Adieu les cons”)


Cea mai bună actriţă în rol secundar – Emilie Dequenne („Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait”)


Cel mai bun actor în rol secundar – Nicolas Marie („Adieu les cons”)


Cel mai bun actor debutant – Jean-Pascal Zadi („Tout simplement noir”)


Cea mai bună actriţă debutantă – Fathia Youssouf („Mignonnes”)


Cel mai bun scenariu original – „Adieu les cons”


Cel mai bun scenariu adaptat – „La fille au bracelet”


Cea mai bună coloană sonoră – „La nuit venue”


Cel mai bun film de debut – „Deux”, de Filippo Meneghetti


Cel mai bun film străin – „Another Round” (Danemarca)


Cel mai bun montaj – „Adolescentes”


Cele mai bune costume – „La bonne epouse”

 

Cel mai bun sunet – „Adolescentes”

 

Cea mai bună imagine – „Adieu les cons”


Cele mai bune decoruri – „dieu les cons”


Cel mai bun documentar – „Adolescentes”


Cel mai bun lungmetraj de animaţie – „Josep”


Cel mai bun scurtmetraj – „Qu’importe si les bętes meurent”


Cel mai bun scurtmetraj de animaţie – „L’Heure de l’ours”


Premiul César special – colectivul de actori de la teatrul-cafenea „Le Splendid”


Premiul César al liceenilor – „Adieu les cons”, de Albert Dupontel

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te