Din 3 iunie sosește în cinematografe deja celebrul „R.M.N.”, noul film scris și regizat de Cristian Mungiu,preocupat, de această dată, de o comunitate în care frica și prejudecățile dictează comportamentul oamenilor. Tot azi se lansează și „Merge și-așa”, o animație simpatică, în care umorul și dragostea pentru muzică se îmbină cu aventura.
„R.M.N.” scanează spaimele și intoleranțele de azi
Noul film al regizorului Cristian Mungiu, „R.M.N.” a impresionat Festivalul de la Cannes și a provocat, deja, dezbateri, datorită profunzimii, onestității și lucidității cu care surprinde câteva puncte nevralgice ale lumii contemporane.
Chiar dacă nu a fost încununat cu Palme d’Or la recent încheiatul Festival de la Cannes, „R.M.N.” rămâne, cu certitudine, un film remarcat și aplaudat, care s-a numărat printre favoritele acestei ediții.
Finețea și atenția cu care scenaristul și regizorul Cristian Mungiu (al cărui film, „4 luni 3 săptămâni și 2 zile”, a primit Palme d’Or în 2007) își tratează întotdeauna temele se vede limpede și în acest „R.M.N.”, inspirat de un caz real, petrecut în România la începutul anului 2020.
Povestea începe cu întoarcerea lui Matthias (Marin Grigore) de la muncă, din Germania, în satul său natal transilvănean. Bărbatul e preocupat de băiatul lui, Rudi (Mark Edward Blenyesi), crescut de mama lui, tânăra Ana (Macrina Bârlădeanu), cu o sensibilitate care i se pare total greșită. El vrea să o revadă pe femeia pe care o iubește în taină, Csilla (Judith State), dar și să îl ajute pe Otto (Andrei Finți), bătrânul său tată, rămas singur.
Roadele amare ale discriminării
Agresivitatea durului Matthias își găsește ecou în cea generală, când la mica brutărie condusă de Csilla sunt angajați doi migranți srilankezi. Întreaga așezare se coalizează împotriva lor, iar frustrările, conflictele și pulsiunile spulberă aparentul calm. „R.M.N.” vorbește despre intoleranță, despre reacțiile oamenilor în fața imprevizibilului, despre modul în care ne raportăm la ceilalți, dar și la un viitor tot mai neliniștitor.
Foarte apreciați de critică, actorii Maria Drăguș, Macrina Bârlădeanu, Judith State, Marin Grigore, Orsolya Moldován își portretizează impecabil personajele, trăitoare într-o lume inhibată de prejudecăți, care se consideră aptă să judece ceea ce nu înțelege.
„Printr-o poveste plasată într-o mică comunitate formată din mai multe etnii, încerc să pun o oglindă în fața lumii de astăzi”, a spus regizorul Cristian Mungiu.
O: R.M.N., România, 2022 R: Cristian Mungiu D: Judith State, Marin Grigore, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi, Andrei Finți, Deák Zoltán, Maria Drăguș, Ecaterina Ladin, Gheorghe Ifrim.
Ce filme noi sunt la cinema
„Merge și-așa”
Giani (Florin Mititelu), un băiat rom, visează să ajungă un mare chitarist, inspirat de modelul său, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat Jazz Manouche. În Europa sfâșiată de al Doilea Război Mondial, el călătorește din București la Paris pe jos, iar pe drum are șansa să asculte melodii tradiționale ale diverselor nații europene, pe care le distilează într-un stil propriu. Călătoria e presărată cu nenumărate peripeții tragi-comice și cu replici inspirate din filme (de la „Casablanca” la „Star Wars”) dar și de jocuri pe calculator precum celebrul „Assasin’s Creed”.
O: Merge și-așa, România, 2022 R: Valentin Urziceanu Voci: Florin Mititelu, Ioana Calotă, George-Ioan Hodor, Kristina Cepraga, Vasile Filipescu, Ionuț Kivu, Adrian Dima, Daniela Ioniță Marcu, Valentin Urziceanu.