; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Teatrul Naţional Bucureşti

Premieră la TNB: „D-ale carnavalului”, un vârtej de încurcături de un umor vitriolant, în regia lui Alexandru Dabija

18 June 2021

Regizorul Alexandru Dabija, care a montat la Teatrul Naţional Bucureşti “Două loturi”, revine la opera lui Caragiale şi pe scena TNB cu “D-ale carnavalului”, montare modernă şi fidelă a textului. Premiera oficială este programată pentru data de 26 iunie.

 În distribuția de acum îi veți întâlni pe Irina Movilă, Natalia Călin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleonț, Gavril Pătru, Emilian Oprea, Marius Rizea / Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Mihai Calotă şi Ciprian Nicula – faţă în faţă cu personajele lui Caragiale, adică lumea lui şi a noastră, cu măşti şi fără, o lume fără prea multe nuanţe, aproape strivită de dureri cu dus-întors, animată doar de patimi, frici şi răzbunare.

S-ar crede că Alexandru Dabija îl „citește' pe Caragiale în „altă' cheie. În fapt, îl privește lăuntric, și ceea ce vede îi place. Iar cu ceea ce-i place se identifică.

Un Caragiale lucid și cinic până la cruzime cu eroii săi, latură pe care Dabija o exploatează cu mult interes în montările sale. Să ne amintim şi precedenta montare a sa,de la Naţional, cu „Două loturi' (!), spectacol ce s-a bucurat, în anul aniversar Caragiale 2012, de cronici elogioase, interpretări atente, câteva premii şi participări la festivaluri importante.

O cutremurătoare viziune a vidului și deriziunii umane contemporane ne propune și cu „D-ale carnavalului'; montare modernă și fidelă textului caragialian, de un umor care nu mai e binevoitor, ci mai degrabă vitriolant.

Un spectacol provocator a cărui estetică se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumină cu mijloace realiste absurdul condiţiei umane.

Ansamblul scenografic (decorul Raluca Alexandrescu; costumele Liliana Cenean) și mișcarea scenică (Florin Fieroiu) surprind întreg mecanismul acestei comedii clasice „alb-negru' în care sunt prinse ca într-o morișcă destinele personajelor-fantoșă „ambetate' de gândul răzbunării în propria lor țopârlănie și imbecilizare.

Prin „D-ale carnavalului'a lui Alexandru Dabija asistăm la un carnaval al mizeriei, golului și nimicniciei.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare