; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Povestea unei fete afgane

07 April 2008

“Osama” nu este o pelicula usor de digerat si pe care o uiti pana a doua zi, dar este un film care impresioneaza prin adevarurile spuse in mod natural si care a fost premiat la Cannes si la Globurile de Aur.

“A fost odata un baiat frumos, al carui tata a murit. S-a dus sa munceasca si s-a intors obosit. Atunci si-a dorit sa fi fost fata, sa nu fie nevoit sa munceasca. Intr-o zi un intelept i-a spus ca daca va traversa curcubeul se va transforma in femeie. Daca un baiat traverseaza curcubeul devine fata, iar daca o fata il traverseaza devine baiat”. Cu aceasta poveste isi adoarme seara nepoata o bunica din Kabul si aceasta fabula reda esenta vietii unei femei din Afganistanul cucerit de talibani: o viata in care nu ai nici un drept – nici sa muncesti, nici sa iti arati fata, nici sa vorbesti in locul sotului tau. Daca nu ai un barbat langa tine (fie el frate, sot sau fiu), esti condamnata sa mori de foame, astfel incat importanta unui barbat este vitala. Drama traita zilnic de femeile afgane este redata intr-o maniera exceptionala in filmul “Osama” – care a fost onorat la numeroase festivaluri internationale de film, a primit trei premii la Cannes si un Glob de Aur pentru cel mai bun film strain.

Capodopera
Pelicula te impresioneaza si te introduce in viata de zi cu zi a afganilor de la primele cadre, filmul fiind mai eficient decat orice lectie de istorie. Povestea este cea a unei fete (Marina Golbahari) al carei tata a murit in timpul invaziei sovietice si a carei mama (Zubaida Sahar) isi pierde unica sursa de venit (un post nesigur la spitalul local) si ajunge sa isi doreasca sa fi avut un baiat. Unica solutie pe care o gasesc mama si bunica ei este aceea de a o tunde pe eroina si a o imbraca in baiat, iar aceasta isi asuma rolul impus in ciuda riscurilor de a fi descoperita si ucisa de talibani. Initial, Osama trece drept baiat, dar totul se complica atunci cand este racolat(a) de talibani alaturi de baietii din zona pentru tabara acestora de soldati. Finalul filmului este unul tulburator si pelicula ramane una emotionanta si extrem de dureroasa: nu vorbim despre un proiect comercial de la Hollywood, ci de o capodopera cinematografica in adevaratul sens al cuvantului, care apasa pe butoanele potrivite fara a fi ostentativ.

Miercuri, 22.30, TVR 2 – “OSAMA”

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare