Homepage  / Ultimul număr

Povestea unei crime

Povestea unei crime

de Redactia Tvmania

Tabloul "Rondul de noapte", realizat de Rembrandt in 1642, i-a uimit dintotdeauna pe istoricii de arta. Un regizor britanic sustine ca a reusit sa desluseasca misterul picturii.

Considerat capodopera lui Rembrandt (15 iulie 1606 – 4 octombrie 1669) si una dintre cele mai importante picturi ale culturii occidentale, „Rondul de noapte” facea parte dintr-o serie de portrete de grup comandate de militiile locale din Amsterdam pentru a decora un nou sediu si, la acea vreme, era cunoscut sub numele de „Compania capitanului Frans Banning Coq si a locotenentului Willem van Ruytenburgh”. Pictorul, pe numele sau intreg Rembrandt Harmenszoon van Rijn, nu a tinut cont de dorinta celor infatisati, care il plateau in functie de importanta lor in cadru si doreau un portret de grup traditional, punand un mai mare accent asupra actiunii, ceea ce a degenerat intr-un scandal de proportii.

O istorie intunecata
Scena imortalizata de Rembrandt in „Rondul de noapte” se petrecea de fapt dupa-amiaza, insa cercetatorii au descoperit abia in 1975 ca lacul folosit pentru a proteja tabloul a capatat tente mai inchise in timp. Pictura are o istorie plina de evenimente si este un miracol ca inca mai poate fi admirata la 367 de ani de la realizarea sa. In 1715, panza a fost mutata la primaria din Amsterdam si, deoarece era prea mare pentru locul in care trebuia sa fie expusa, a fost taiata pe trei laturi. A fost rulata si depozitata intr-un buncar pe durata celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar cele mai mari daune le-a suferit in 1975, cand a fost taiata de mai multe ori cu un cutit de un fost profesor.

Sursa declinului lui Rembrandt
In 2007, regizorul britanic Peter Greenaway facea filmul „Nightwatching”, pelicula in care lansa teoria ca pictorul olandez a ajuns in pragul falimentului spre sfarsitul vietii din cauza „Rondului de noapte”. In viziunea cineastului, Rembrandt (Martin Freeman) afla ca un capitan al militiei a fost asasinat de colegii sai, acestia din urma aranjand ca totul sa para un accident, si picteaza „Rondul de noapte” in asa fel incat sa dea in vileag intreaga conspiratie. Militiile din Amsterdam se folosesc de influenta lor pentru a distruge reputatia pictorului, care ajunge sa-si vanda casa si colectia de arta dupa cativa ani. Greenaway si-a prezentat, ulterior, pe larg teoria in documentarul „Rechizitoriul lui Rembrandt”, pe care Viasat History il va difuza pe 11 octombrie.

de Cristian Horga

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton