Cel mai nou serial realizat după romanul lui Jules Verne, „Ocolul Pământului în 80 de zile” („Around the World in 80 Days”), debutează la TVR 2. Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, serialul a fost filmat în Africa de Sud și România, iar peisajele şi clădirile din Bucureşti şi Ploieşti au recompus atmosfera din Londra, Paris şi chiar New York.
De miercuri, 11 octombrie, de la ora 19.05, pe locul lăsat liber definalul serialului „Hudson și Rex” (postul TV a dat cinci sezoane, iar sezonul 6 abia a început, la canadieni, n.r.), TVR 2 a programat noua adaptare după celebrul roman al lui Jules Verne, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, în original „Around the World in 80 Days” (2021), cu David Tennant în rolul aventurierului Phileas Fogg.
Schimbări față de Jules Verne
Ambițioasa coproducție paneuropeană (la care și-au adus contribuția inclusiv France Télévisions, ZDF, Rai Fiction, RTS, BBC) propune o interpretare modernă a clasicului roman scris de Jules Verne în 1873, într-un context istoric și social destul de diferit de cel de azi.
În timp ce povestea inițială este condusă de eroi masculini, gentlemanul englez Phileas Fogg (interpretat în noua producție de britanicul David Tennant), majordomul francez Jean Passepartout (jucat acum de francezul Ibrahim Koma) și polițistul Fix, serialul introduce un personaj feminin.
Polițistul Fix devine jurnalista Abigail „Fix” Fortescue (în pielea căreia o vom vedea pe nemțoaica Leonie Benesch). În rest, povestea rămâne la fel, Phileas Fogg pariază că poate să facă ocolul Pământului în 80 de zile și pornește în aventură alături de ajutorul său de nădejde Passepartout și de jurnalista Abigail.
Ce spun protagoniștii
Pe David Tennant (pe care-l știm din „Doctor Who” sau „Good Omens” și l-am revăzut recent în „Des”) reinterpretarea modernă a poveștii l-a încântat.
„Se simte că această versiune a romanului este una pentru secolul 21. Am citit cartea, dar mi-am dat seama, când am parcurs scenariul serialului, că face parte dintr-un timp trecut. Este minunat romanul lui Jules Verne, dar nu este modul în care am spune povești astăzi”, a declarat David Tennant în Variety.
Și Ibrahim Koma (premiat la Karlovy Vary pentru rolul din „As Far as I Can Walk”) a fost mulțumit de noua versiune. „Citind scenariul, era evident că este nevoie de un actor negru pentru a interpreta personajul lui Passepartout. Tema rasismului este foarte prezentă ”, a spus actorul francez cu origini cameruneze în AlloCiné.
Pentru RadioTimes, germanca Leonie Benesch a lăsat deoparte și poveste, și reinterpretare, și tot și și-a manifestat fără constrângeri entuziasmul de a juca alături de Tennant: „Am fost foarte stresată. Pentru că a fost cel mai mare rol pe care l-am jucat până acum, nu în limba mea și alături de David Tennant. De multe ori mă opream, mă ciupeam și îmi spuneam: «Oh! Ce se întâmplă? Îmi trăiesc visul din copilărie!»”.
De la 80 la 365 de zile
Conform AlloCiné, filmările au început în februarie 2020 și s-au dovedit la fel de de aventuroase ca și peripețiile „trăite” de Fogg, Passepartout și Fix. Nu au apucat să-și fixeze prea bine camerele în Africa de Sud, că întreaga echipă a fost nevoită să-și facă bagajele din cauza pandemiei de COVID-19.
„Puteam să continuăm în Africa unde se aflau decorurile noastre, dar Africa de Sud era în continuare contaminată, așa că am plecat cu toții în România”, a explicat producătorul executiv Simon Crawford Collins.
În România, s-a filmat în București, care-a servit drept peisaj și pentru Londra și pentru Paris, în Ploiești, unde Palatul Culturii a fost și locul sosirii protagoniștilor în Paris și Grand Central Station din New York, și în Mogoșoaia. După România, întreaga producție s-a mutat în octombrie înapoi în Africa de Sud, iar filmările s-au terminat la începutul lui 2021. Adică cele 80 de zile ale poveștii din serial s-au filmat în aproximativ 365 de zile.