; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Petrolul sange nu se face

18 April 2009

“Va curge sange” este un film cat se poate de serios (si de premiat), despre ce insemna dura industrie petroliera, in America secolelor XIX si XX, in care Daniel Day-Lewis face un rol multipremiat.

Anul trecut, Oscarurile au fost dominate de pelicule “suparate”. “Nu exista tara pentru batrani” a triumfat cu scenariul fratilor Cohen si interpretarea fara cusur a unui asasin cu sange rece de catre Javier Bardem, seriosul “Michael Clayton” a prins din zbor un premiu pentru rol secundar feminin, iar filmul de fata l-a readus pe Daniel Day-Lewis in atentia lumii.
“Va curge sange” are in palmares destule premii cat sa-l recomande si sa impresioneze orice amator de filme: doua Oscaruri, doi Ursi de Argint (obtinuti la Festivalul de la Berlin), un BAFTA si un Glob de Aur. Si faptul ca Day-Lewis a ales sa apara in aceasta productie spune ceva: actorul britanic e unul din cei mai selectivi din industria cinematografica si din 1997 incoace a jucat numai in patru filme.

Povestea – care s-a inspirat putin din romanul “Oil!” (1927), de Upton Sinclair – iti lasa un gust amar. Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) este un cautator de argint din New Mexico, care are planuri mari: vrea sa devina un nume cu greutate al afacerilor cu petrol din zona. Lipsit de orice farama de umanitate, Plainview ii calca in picioare pe toti cei din jur si isi atinge scopurile fara sa clipeasca: isi foloseste fiul pe post de momeala, cumpara la calup pamanturile familiilor din Little Boston (un orasel ale carui pamanturi mustesc de aurul negru) si se tine tare in fata auto-proclamatului pastor vindecator Eli Sunday (Paul Dano) si a presupusului sau frate, Henry (Kevin J. O’Connor).

de Monica Popescu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare