Modifica setarile cookie
Homepage  / Ultimul număr

Pe urmele lui Darwin

de Redactia Tvmania

Istoria stiintei ar fi fost cu totul alta daca Charles Darwin nu s-ar aventurat intr-un voiaj de 5 ani in jurul Pamantului, la capatul caruia avea sa formuleze teoria evolutionista.

Charles Darwin avea 22 de ani si tocmai absolvise cursurile de teologie ale Universitatii Cambridge cand capitanul Robert FitzRoy (1805 – 1865) i-a propus sa-l insoteasca intr-o expeditie stiintifica. Pe 27 decembrie 1831, tanarul pasionat de stiintele naturii se imbarca pe vasul regal Beagle, impotriva vointei tatalui sau, care considera intreaga calatorie o pierdere de timp. Voiajul a durat aproape 5 ani, cu escale in America de Sud, Arhipelagul Galapagos, Noua Zeelanda si alte insule din Oceanul Pacific, Australia si Africa.

Aventura vietii
Desi suferea de rau de mare, tanarul Charles Darwin era entuziasmat in privinta calatoriei, pe care a considerat-o intotdeauna ca fiind cel mai important eveniment din viata sa. A colectionat si clasificat mostre din sute de specii de plante si animale in locurile vizitate, avand grija sa noteze toate observatiile facute. La anumite intervale de timp, specimenele colectate erau trimise la Cambridge, alaturi de o copie a jurnalului sau pentru membrii familiei. In Arhipelagul Galapagos, Darwin constata ca mai multe specii de animale asemanatoare aveau trasaturi diferite in functie de insula pe care traiau, observatie ce va juca un rol important in formularea teoriei evolutioniste.
La intoarcerea in Anglia, pe 2 octombrie 1836, Darwin era deja celebru in cercurile stiintifice britanice, insa lunga calatorie si-a pus amprenta asupra starii sale de sanatate. Raul de mare si febra de care a suferit in America de Sud au condus la niste complicatii care nu-i vor mai da pace pentru tot restul vietii.

Asociat cu blasfemia
Savantul era constient ca lumea nu era pregatita pentru revolutionara sa teorie, potrivit careia toate speciile s-au dezvoltat de-a lungul timpului dintr-un stramos comun prin procesul de selectie naturala. Cele mai pesimiste scenarii ale sale s-au adeverit in 1859, o data cu publicarea „Originii speciilor” (titlul original al cartii era „Originea speciilor prin selectie naturala sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta”), lansarea fiind urmata de controverse fara precedent. Conservatorii religiosi si adeptii creationismului l-au acuzat de blasfemie, iar ziarele vremii publicau caricaturi in care naturalistul avea corp de maimuta. In schimb, s-a bucurat de sustinerea unui mare numar de oameni de stiinta si teoria evolutionista a castigat rapid teren, schimband pentru totdeauna conceptia asupra vietii si a inceputurilor acesteia pe Pamant.

de Cristian Horga

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te