; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

P1000198

“Pe urmele lui Attila: Regele hunilor”, în premieră, la Viasat History

11 September 2020

Era cunoscut sub numele de Biciul lui Dumnezeu. Se spunea că, pe unde trecea calul său, iarba nu mai creștea. Se numea Attila. A domnit doar 20 de ani, dar iată că, 1.500 de ani mai târziu, memoria lui rămâne gravată cu fier și foc în mintea noastră. Pentru mulți, era figura Diavolului – răul întrupat.

Cu toate acestea, Attila și hunii pe care i-a condus ca rege rămân un mister. Aproape nimic nu se știe despre ei; de secole, istorici, arheologi, oameni de știință au abordat misterul în zadar. Chiar și limba vorbită de hunii ne este necunoscută.

Dar acum, o descoperire arheologică fără precedent poate expune secretele cele mai profunde ale hunilor – un sit gigantic, pierdut în sălbăticia Kazahstanului, numit Altynkazgan. În kazahă înseamnă „locul în care este îngropat aurul'. Acesta este un sit unde, împotriva oricăror prognoze, arheologii ruși care efectuează săpături din 2014, au dezgropat comori îngropate de huni. Ar putea enigma hunilor să fie rezolvată prin descoperiri ascunse în acest colț pierdut al Asiei Centrale?

Filmat în mare parte alături de echipa arheologică rusă în timp ce lucrează, intercalând secvențe evocatoare reconstituite din cronicile romane ale domniei lui Attila, filmul oferă o călătorie fără precedent prin timp și spațiu, în căutarea secretelor hunilor.

Săpăturile din Kazahstan, care ne-au adus mai aproape de înfricoșătorul, sau genialul, lider – în funcție de cine vorbește – Attila, au început în 2014. Acesta este un documentar captivant în două părți ce povestește munca minuțioasă a arheologilor, precum și artefactele nou descoperite.

 Vezi galeria foto >

Pe urmele lui Atila: Regele hunilor analizează relațiile de rudenie huno-ungare și viața socială a acestora cu ajutorul unor instrumente și artefacte nou descoperite. Potrivit istoricilor romani, hunii și liderul lor întărit de luptă, Attila, au apărut într-o bună zi, din senin, apoi au atacat și au îngenunchiat Imperiul Roman despre care se credea că nu poate fi învins. Viața și filosofia de luptă a lui Atila sunt încă învăluite în necunoscut, dar arheologii sunt mai interesați de circumstanțele morții sale, de locația mormântului său și de relațiile sale de sânge.

În 2014, la 5.000 de kilometri de Roma, un vânător de comori a găsit câteva uimitoare artefacte și comori hunice în Kazahstan. Zona a fost rapid preluată de arheologi, care au excavat deja niște comori noi. Din acestea, s-ar putea presupune că hunii aveau o elită care prelucra aurul jefuit de la romani și făcea din acesta catarame de pantofi. Experții discută despre originile numelui lui Atila și analizează compoziția societății hunice și instrumentele pe care le-au folosit, dar vorbesc și despre faptul că, în multe povești din acea perioadă, regele hunilor a fost descris ca un barbar malefic sau drept „Biciul lui Dumnezeu'. În același timp, ungurii îl consideră propriul lor rege. Cum a apărut această situație paradoxală?

Dr. Genetician Tibor Török, discutând despre metodele de analiză ADN în docuserie, spune:

„Cronicile noastre medievale menționează hunii ca rude și predecesori ai maghiarilor, dar istoriografia modernă respinge această ipoteză. În timpul dezbaterii, mai mulți experți au subliniat deja că în Europa medievală a fost deosebit de dezavantajos a se menționa că hunii barbari au fost predecesori ai maghiarilor, iar Attila, înaintașul regilor maghiari. Studii arheologico-genetice recente par să susțină cronicile, deoarece cromozomii Y ai nobililor huni asiatici au arătat cea mai mare asemănare cu cei ai sciților din Asia, ai lui Bela III, și cu cromozomii celor din clasa conducătoare a triburilor cuceritoare. Datele genetice sugerează din ce în ce mai mult că acești cuceritori au avut ceva de-a face și cu hunii, mai exact sciții. Legătura dintre clasa conducătoare și casa regală este destul de sigură, deocamdată întrebarea este relația cu oamenii de rând, dar pentru aceasta vom găsi răspuns prin studii viitoare'.

Pe urmele lui Atila: Regele hunilor va fi difuzat în premieră în zilele de 14 și 15 septembrie, orele 23:05, la Viasat History.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare